הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"איך תסבירו שאיטליה לא חווה גל שני?"

פרופ' יונתן הלוי על היום שאחרי הסגר: "ביציאה מהסגר הזה החזרה של מערכת החינוך צריכה להיות הרבה יותר הדרגתית. מניעת התקהלות זה דבר פשוט"


השבוע האחרון לא הראה סימני אופטימיות בגזרת המלחמה בנגיף הקורונה; אתמול הגיע מספר החיוביים לקורונה למספר לא מבוטל של 6,950 מאומתים חדשים במהלך היממה החולפת. אמש (ד') בשיחות שנמשכו אל תוך הלילה, החליטה הממשלה על כניסה לסגר מלא והדוק יותר שיחל מחר (ו') ויימשך עד לסוף חגי תשרי.

פרופ' יונתן הלוי, נשיא בית החולים שערי צדק שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג ב־103fm והביע את דעתו על מצבה של מערכת הבריאות ערב הסגר הנוסף: "אם ניקח שלושה גורמים, הממשלה, הציבור והמערכת הרפואית שממנה אני בא, אנחנו לא לפני קריסה אבל העומס הוא רב, ואם דיברתי על שלושת המערכות, לרפואה חייבים להצדיע. לא התכוננו למצב של קריסה שאנחנו ממש עוד לא שם. שמא החורף הזה יביא לנו מגפת שפעת שתהיה אפילו בעוצמה של שנה שעברה ואליה תצטרף קורונה, כולנו תקווה שזה לא יקרה על סמך הריחוק החברתי. להתכונן למצב שבו נצטרך להכפיל מהיום למחר את מספר המיטות הפנימיות - לא עשינו". 

על הכנת בית החולים לתפוסת חולים מלאה, סיפר פרופ' הלוי: "לקחנו את חדר האוכל של העובדים שאינו בשימוש כבר שבעה חודשים,  ונצטרך אותו ל-56 מיטות קורונה שיהיו מוכנות למחרת החגים. לא התקבל תקציב ייעודי להרחבת הפנימיות בשום בית חולים במדינת ישראל. זה לא סוד שמערכת הבריאות מוזחלת על הגחון על ידי האוצר כל השנים, ובחודשים האחרונים המדינה בהחלט הלכה לקראתנו בכיסוי חלקי של ההוצאות הישירות על הקורונה ובהקצאת תקני רופאים אך לא בפיתוח תשתיות שיכינו אותנו לחורף רגיל, על אחת כמה וכמה לא לחורף של שפעת עם קורונה".

מה היו הטעויות המרכזיות של מדינת ישראל ביציאה מהגל הראשון בתחושת ניצחון? נשיא בית החולים שערי צדק פרופ' יונתן הלוי הסביר: "יצאנו מהגל הראשון בסערה שכמוה לא יצאו מדינות אחרות מהגל הראשון. איך תסביר שאיטליה שבאמת אנשים נפטרו בה מחוסר טיפול לא חוותה גל שני? הם יצאו מההסגרים הרבה יותר בהדרגה. אני חושב שמה קורה עכשיו בארץ הוא בגלל יציאה מהסגר הקודם ומההגבלות הקודמות בסערה ובתנופה יותר מדי גדולים, ואני מקווה שהפעם נלמד את הלקח". 

מה כבר ביקשנו? לא להתקהל

בסוף השיחה, התייחס פרופ' הלוי להמשך ההתמודדות עם המשבר, והציע: "בגלל ההתקהלויות נעשות כל ההדבקות ומשם מביאים את זה הביתה. המסר הוא שביציאה מהסגר הזה החזרת מערכת החינוך צריכה להיות הרבה יותר הדרגתית, זה גם יאפשר החזרה של המשק ומניעה של התקהלויות. זה כל כך פשוט, מה כבר ביקשנו? לא להתקהל". 

עוד הוסיף הלוי בקריאה לציבור להגיע ולפקוד את בתי החולים אם אינם חשים בטוב, ולא לנסות לטפל בכך בבית מחשש להידבק בקורונה: "היו בשערי צדק כמה מקרים של אנשים שלא הגיעו ישר כשהם הרגישו כאבים בחזה או איזשהו סימפטום נוירולוגי. בשני המקרים האלה של התחלה של שבץ מוחי והתקף לב, הגעה תוך שעות לבית חולים פירושה לשבת על כיסא גלגלים כל החיים לבין בריאות שלמה, ולב פגוע עם אי ספיקה וירידה רצינית בתפקוד לבין החזרת הלב תוך שעות לתפקוד נורמלי על ידי צנתור ופתיחת החסימה. כל סימפטום משמעותי שמביא בימים כתיקונם אנשים לחדרי מיון חייב להביא אותם לחדרי מיון גם היום. הסיכוי של חולה מטופל שמגיע לחדר מיון להידבק בקורונה בכל אחד מבתי החולים בארץ הוא פחות מאשר אם הוא הולך לסופרמרקט". 

עריכה: מיכל קדוש 

24/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בדיקת קורונה
בדיקת קורונה  |  צילום: יוסי אלוני/פלאש90
Paris