אודי סגל וענת דוידוב

"צריך לעשות הכול כדי לפתוח את העסקים הקטנים"

פרופ' רוני גמזו, פרויקטור הקורונה, בבוקר החזרה ללימודים: "קורא לכל מורה ולכל מנהל לא לזלזל" • הוסיף: "אני מוטרד מהתחלואה במגזר הערבי"


פרויקטור קורונה פרופ' רוני גמזו שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על משבר קורונה, והתייחס בין היתר גם לחזרת הלימודים של בתי הספר היסודיים.

"אנחנו מחזירים את הכיתות, בצורה הרבה יותר בטוחה מאשר בחודש ספטמבר", אמר פרופ' גמזו, והוסיף: "בחנו את כל האפשרויות, הרשויות המקומיות לא יכולות להרים קפסולות ופיצול של הצהרונים. היינו רוצים שזה יהיה אחרת, אבל זה יותר טוב מה-1 בספטמבר, הפתיחה המחודשת חייבת להיות בטוחה יותר".

לגבי הביקורת על פתיחת הצהרונים, הבהיר גמזו: "זו עוד התקהלות, אבל צריך להבין שבסופו של דבר יש צהרונים שפשוט נפתחים ביוזמות פרטיות כי הצורך לעבוד ולהתפרנס גובר".

לדבריו, "הדגש העיקרי הוא הקטנת ההתקהלות בחדר סגור ואת זה השגנו בכיתות א'-ד'. בקורונה אין מצב מושלם, אין שלמות מלאה, יש הפחתת סיכונים. מה שאנחנו עושים כרגע בפתיחה המחודשת הזו זה הפחתת סיכונים".

עוד אמר פרופ' גמזו: "היום כולם מבינים ומקפידים יותר, והפחתת הסיכונים כוללת גם את סקר ההוראה. בסקר הזה הגענו לחצי אחוז חיוביים, אולי קצת יותר מזה, גם בגננות והמורים", וקרא לצוותי ההוראה להיבדק פעם בשבועיים, "אתם הולכים לעמוד מול תלמידים, אני רוצה לוודא שאין לכם קורונה".

אתה קורא להנהלות לשלוח את המורים פעם בשבועיים לבדיקה?
"מי שפעיל - בהחלט כן, ואל תדאגו יש לנו מספיק בדיקות", והדגיש: "אני קורא לכולם לא לזלזל. מי שחושב שהכול בסדר שהילד יוריד את המסכה - אז לא. זה מדביק גם בגילאים האלה".

בהמשך התייחס גם למצב בחברה הערבית, ואמר כי הוא מאוד מוטרד מכך, "יש להם 7% בדיקות חיוביות".

מה הסיבה?
"התקהלויות שהן חתונות ולוויות, מספר חוזרים מחו"ל - בעיקר מטורקיה ושם לא הקפידו על הבידודים. בנוסף, ביקורים ברשות הפלסטינית. הווירוס לא רק מיובא בחברה הערבית, אלא מופץ בחתונות. מאות חתונות היו לנו. חתונה שווה הדבקה. כשאתה מזמין, תכתוב על ההזמנה שאתה מזמין גם לקורונה. בסוף מתקרבים, מורידים את המסכות ויש אחד שהוא חולה קורונה. אם התעוררנו אתמול על 600 חולים ביום - יש פי 10 בערך, כמה אלפים. אנחנו עדיין רואים בסקרים חצי אחוז".

בעלי עסקים קטנים שומעים אותנו ולא מבינים איך הכול נפתח ורק אותם שוכחים.
"לא שוכחים אותם. צריך למצוא פתרון לאיך לפתוח אותם. הקבינט צריך לקבל את הפתרון. יש שר בריאות מאוד זהיר שחזה את הגל השני. חובתו ואחריותו היא להיות זהיר ואני מכבד אותו על כך. הוא לא רוצה לומר אחר כך שהוא נכנע ללחצים. אנחנו עושים הכול כדי לנסות לפתוח את חנויות הרחוב".

אבל מה יקרה בעוד יומיים-שלושה?
"החלטת הקבינט תגיע להצגה. זאת אומרת, החלטת הקבינט היא, שכשיהיה ממוצע של 500, נפתח, היום אנחנו על 650. אני מצדי אעשה הכול כדי שיהיה אפשר לפתוח את החנויות כמה שיותר מהר תחת הכללים. המשימה שלנו והעבודה שלי היא להקפיד על ההבנה מה זה קורונה ואיך צריך לצאת מסגר. את שמה לב שאף על פי שיש לחצים, אנחנו עומדים בהם. תשעת השלבים זה לא דבר קדוש, אני הייתי נגד זה, אבל גם תשעה שלבים זה בסדר כל עוד מקיימים אותם".

מתי אתה מסיים?
"ב-13 בנובמבר מסיים את החפיפה ואז אעביר את השרביט בצורה מסודרת. אנחנו עובדים מאוד קשה".

לקראת סיום השיחה, הסביר פרופ' גמזו את מסקנותיו מפעילות הפוליטיקאים במשבר קורונה, ואמר: "אני בעיקר ראיתי את הפער לפעמים בין צורת השיח, הדיון, לבין מה שקורה בשטח - לתחושת העם. זה הטריד אותי, אני ניסיתי לגשר עליו בסיורים. כל הזמן צריך לדבר עם הציבור ולהגיע לערים, להכניס את ראשי הערים פנימה".

הייתה טעות שלא הכניסו את ראשי הערים פנימה?
"חד משמעית. מהרגע שנכנסתי, הבנתי את זה. זה ניהול מגפה שכונתית, קהילתית. מי שמסתכל על ממוצע לאומי, לא מבין, זה התפרצויות נקודתיות. לא סתם נתנו להם שליטה על הבדיקות".

כמה אתה מצטער על זה שנכנסת למיטה החולה הזאת?
"לשנייה לא, אני גאה וקורא לכל האנשים לא לפחד".

עריכה: אמיתי דואק

01/11/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו
פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו  |  צילום: דוד גהן/פלאש90
Paris