איפה הכסף
עם ענת דוידוב

בצל המגפה: אין מקום במרפאות הפסיכיאטריות

עלייה חדה במספר הפונים למרפאות הפסיכיאטריות • ד"ר פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בהסתדרות הרפואית: "אנחנו מעל ל-100 אחוזי תפוסה בכל המחלקות"


מאז התפרצות מגפת הקורונה בישראל, נרשמה עלייה של יותר מ־15 אחוזים במספר הפונים למרפאות הפסיכיאטריות. ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בהסתדרות הרפואית, שוחח עם אלון גל וליאת רון וסיפר על התפוסה המלאה במחלקות הפסיכיאטריות ברחבי הארץ בעקבותיה חולים רבים ממתינים זמן רב עד לקבלת טיפול.

"כרגע, כשמישהו חדש נכנס למעגל הפסיכיאטריה, מישהו אחר נדחק. ממשלת ישראל לא מבינה שהתרגום של הווירוס ושל המשבר הכלכלי הוא דרך הנפש", אמר ד"ר פישל. "לצערי, אנחנו עומדים על מעל 100 אחוזי תפוסה בכל המחלקות בכל בתי החולים בארץ, אבל המחלקות זה לא שם המשחק". אז מה כן? לדבריו המצוקות הרבות של תושבי ישראל הולכות ומתגברות, "מדי כמה שבועות אנחנו פונים למשרד הבריאות ואומרים שיהיו כאן בערך 10 אחוז של אנשים שיזדקקו לטיפול פסיכיאטרי בנוסף ל־4 האחוזים שכבר זקוקים לטיפול זה. בכדי לטפל במערך אנחנו זקוקים מיידית לעוד 200 מיליון שקלים. רק ככה נוכל להוסיף עוד שעות טיפול במרפאות הקהילתיות".

עוד הוסיף: " אנחנו כל כך זקוקים לאנשים שיסכימו לספר על תהליכים שהם עוברים, על המצוקות בדיוק כדי לחבר אנשים עם אופציות טיפוליות כדי שלא יישארו לבד ולא יגיעו למצוקות הרבה יותר קשות ממה שהם צריכים להגיע. אני חושב שאנחנו באמת נתקלים בהרבה יותר מצוקות, המצוקות הולכות ומחמירות. אם בהתחלה המצוקות היו ברמה של טלפונים לקווים החמים, לאט לאט אנחנו רואים שזה הולך ומחמיר. התגובות מחמירות, העוצמות מחמירות, ואנשים מגיעים יותר ויותר למרפאות הפסיכיאטריות".

ענבר (שם בדוי) בת ה־17, שטופלה במחלקה פסיכיאטרית פתוחה בבית חולים במרכז הארץ בזמן משבר הקורונה, סיפרה על ההתמודדות המורכבת וההמתנה הארוכה על מנת לקבל טיפול: " הייתה לי תקופה מאוד קשה עוד לפני הקורונה. סבלתי מדיכאון שמלווה בחרדה. הרגשתי שזה המוצא האחרון שלי לפני שיקרה משהו בלתי הפיך. הייתי בטיפול פסיכולוגי לפני, והפסיכולוגית המליצה לי ללכת למחלקה הפתוחה, ויחד הגענו למחלקה שזה הדבר הכי טוב בשבילי. חיכיתי כמה חודשים כדי לקבל טיפול, ובחודשים האלו הייתה התדרדרות מאוד חמורה. כשנכנסתי למחלקה, שמעתי שיש ילדים שחיכו גם חצי שנה ויותר". לסיום, נשאלה האם הייתה ממליצה על טיפול במחלקה, ואמרה: "יש סטיגמה, אבל צריך לסיים עם הדעות הקדומות ואת האגו. אנשים עוברים תהליך מאוד משמעותי שמעצב אותך כבן אדם ועוזר לך לעמוד על הרגליים ולהמשיך לחיות".

עריכה: עדן בן ארי

03/12/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אלון גל וליאת רון
אלון גל וליאת רון  |  צילום: 103fm
Paris