על אף שצפינו ששיעור התחלואה יעלה בעקבות ההקלה בהגבלות ההתמודדות עם נגיף קורונה, זה קרה מהר משחשבנו; מנתונים שפורסמו הבוקר (ד') עולה כי מספר חולי הקורונה בישראל חצה את רף ה-2,500 מאומתים, והגיע ליעד אותו קבעה הממשלה על מנת לפתוח בתהליך של 'ריסון מהודק'. האם תחילת מבצע החיסונים יצליח לבלום את המספרים המדאיגים?
האפידמיולוג ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור פרופ' חגי לוין (בית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה) שוחח עם בן כספית ואריה אלדד והגיב לדברים: "זה לא מספיק שהחיסונים יגיעו לישראל. זה מבצע החיסון מורכב, גם לוגיסטית וגם הסברתית, וייקחו עוד לפחות שבועות רבים עד שנראה את התוצאות המלאות שלו על תועלתו במניעת תמותה בישראל. צריך מאוד להיזהר מהבטחות של פוליטיקאים, שעלולות לגרום לשאננות בקרב הציבור ולפריקת עול לגבי חובת הזהירות בעת המגפה. יש רושם כאילו המגפה עברה והחיסון כאן, ורואים אנשים מתים כל יום".
כיצד ניתן יהיה לשכנע את הציבור להתחסן על אף החששות הכבדים מבטיחותו? פרופ' לוין השיב: "צריך להפוך את הנורמה של להתחסן לעיקרית, ולכן כל אחד לא צריך לשאול את עצמו האם הוא רוצה להתחסן, אלא האם הוא מסרב להתחסן. כל אחד שיוזמן לחיסון, יוכל לשוחח עם גורם רפואי שיסביר לו על היתרונות והחסרונות ויענה לו על השאלות, והוא יחליט בזכותו המלאה אם לסרב להתחסן. יתר על כן, אם הוא רוצה לסרב הוא יחתום על טופס שהוסבר לו על תועלת החיסון ועל כך שהנגיף מסוכן, כמו גם על מה ידוע ומה לא ידוע לגבי החיסון".
עוד הוסיף, כי: "אם אחרי כל ההסברים הוא לא ירצה, הוא יחתום על סירוב והכל יהיה בסדר". ברגע שמתחילים את התהליך הזה, הרוב המוחלט של הציבור בא ומתחסן. אחר כך נשאר בשוליים קומץ קטן של אנשים שלא רוצים להתחסן ולא מוכנים לבוא וזה בסדר גמור, זו זכותם המלאה. אני בעד לתת תמריצים למי שיתחסן. חשוב לדון בדבר הזה, אך לא נכון שבמקום לדון עכשיו איך אנו מביאים אנשים להתחסן וכמה חשוב ובטוח החיסון, אנו עוסקים בתמריץ משני. צריך להגיד לציבור להתחסן כדי להציל חיים ולא למות, זאת האמת ולא צריך לחפש סיבות אחרות".
לסיום, הדגיש פרופ' חגי לוין: "לצד העובדה שהחיסון הוא לא פתרון קסם שמיד פותר את הבעיה, אסור לנו להיות נרפים ותבוסתניים. לכן במקום דיבורים על סגר, ראוי עכשיו לתכנן מבצע חיסון, קודם של האוכלוסייה המבוגרת ועובדי מערכת הבריאות".
עריכה: מיכל קדוש