בן כספית ואריה אלדד

"הווירוס הזה יותר מתוחכם מאיתנו"

פרופ' שוקי שמר התייחס לתחלואה הגבוהה בקרב גילאי הילדים: "הנגיף מוצא לו את המקום האחר לפגוע - והוא פוגע בילדים"


השפעתם של החיסונים לקורונה טרם ניכרת, הסגר הכללי שהוטל בישראל עדיין לא הביא את התוצאות הרצויות והממשלה שוקלת להאריכו. הכל בגלל המוטציה הבריטית? פרופסור שוקי שמר, יו"ר אסותא ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, שוחח עם אריה אלדד ורוני בר-און ב-103fm והתייחס להשפעתה של המוטציה הבריטית על אוכלוסיית הילדים ולאפשרות כי מדינת ישראל תחליט לחסן גם את הילדים.

"ככל שאנחנו מחסנים את המבוגרים, הווירוס מוצא לו מקום אחר לפגוע – והוא פוגע בילדים. ילדים נדבקים, חולים, חלקם בצורה יותר קשה, אבל עדיין אין פה דאגה גדולה. כל ילד שחולה זו דאגה להוריו, אבל אין אפידמיה של תחלואת ילדים", ביקש פרופסור שמר להרגיע והתייחס לאפשרות כי מדינת ישראל תחליט לחסן גם את האוכלוסייה הצעירה על אף שטרם הגיעו תוצאות המחקרים הקליניים בנושא. "העולם הרפואי שמרני, ונוהג לתת תרופות וחיסונים על סמך ניסויים קליניים. יחד עם זאת, מאחר ואנחנו יודעים שהחיסון טוב לגילאי 16, הוא כנראה טוב גם לגילאי 14 ו-15. יהיה צורך לקיים דיון מקצועי בנושא".

"אני לא פוסל לגמרי שההחלטה בסוף תהיה לחסן ילדים, אם נראה שהחיסון הוא בטוח יחסית ולא גורם לתופעות לוואי בלתי נסבלות, אבל זו החלטה קשה ובלתי שגרתית", הדגיש פרופ' שמר. "יכול להיות שעד אז, חברת 'פייזר' תתן לנו את הנתונים של הניסוי הקליני. אם אנחנו בחירום, ואם נראה שלא ניתן להגיע להתחסנות עדר, יכול להיות שנצטרך להגיע לשלב הזה. זו תצטרך להיות החלטה שתתקבל ברמה הכי גבוהה, תוך כדי שמיידעים את ההורים לגבי המשמעות של חיסונים מהסוג הזה, וזה צריך להיות בהתנדבות ומתוך רצון טוב".

"אני מראש חשבתי שגם בסגר הזה לא היה צריך לסגור את מוסדות החינוך, כי חינוך אי אפשר להחזיר לאחור", אמר פרופ' שמר והתייחס לנתוני התחלואה שלא הושפעו בצורה דרמטית כתוצאה מהסגר הכללי שהוטל על המדינה. "האם צריך להפסיק את הסגר או לא? כמעט כל תשובה היא נכונה, אבל זה לא ניסוי קליני. כנראה שכן צריך עוד כמה ימים של סגר, קצת להתאמץ, ויכול להיות שבעוד כמה ימים נראה שמספר הנדבקים קטן יותר, אולי נראה ירידה בתחלואה, והיציאה מהסגר תהיה הרבה יותר קלה".

"יחד עם זאת אנחנו צריכים להיות מפוכחים, אנחנו לא גומרים עם המחלה הזו בשנה הקרובה", הזהיר פרופ' שמר. "המגפה מפתיעה אותנו כל פעם מחדש, כי גם הסגר הזה לא מביא את התוצאות להם קיוו, חרף העובדה שיש חיסון. המוטציה הבריטית מכה בנו ללא הרף עם יכולת הדבקה הרבה יותר גבוהה. אחת הבעיות בניהול המגפה הזו, היא שבכל פעם אנחנו מעריכים שבקרוב נצא ממנה, ואז יש רפיון".

עריכה: ג'וני דוב

28/01/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מה עם הילדים?
מה עם הילדים?  |  צילום: חן לאופלד/ פלאש90
Paris