משרד התחבורה הודיע אמש (ג') כי הוא מתכוון לאשר רק ל־1,000 ישראלים לשוב לארץ מחו"ל מדי יום. זאת למרות החלטת הקבינט שאישר את שובם של עד 3,000 נוסעים ביום. מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, העביר ביקורת חריפה על ניהול המשבר. לדבריו, הממשלה חסרת אחריות ונענית ללחץ הציבורי. בהמשך, ניתח את התפרצות המוטציות בישראל, וטען שלמרות שהחיסונים עושים עבודה טובה, המצב לא מזהיר.
פרופ' גבי ברבש הביע ביקורת חריפה הבוקר (ד') בשיחה עם בן כספית וינון מגל ב-103fm על ניהול המאבק בהתפשטות נגיף קורונה בישראל. לדבריו, "אם היינו רואים את ישראל ממקום אחר, מניו זילנד נניח, אפשר היה לצחוק", והוסיף כי המציאות היא "שצריך לבכות".
ברבש התריע אתמול ב'חדשות 12' מהפתיחה של המסחר ונתב"ג. הוא הסביר כי יש 2 קרבות שמתנהלים במקביל, האחד הוא מיגור ההתפשטות בישראל, וציין כי "כנראה שהחיסונים עושים עבודה טובה, אם הם עושים עבודה טובה אפשר לנסות לפתוח יותר". אך השנייה היא מניעת הכניסה של מוטציות ארצה, שעלולות להיות עמידות בפני החיסון. "אתר הקרב הוא שדה התעופה, לצערי הוא גם ברשות הפלסטינית שאנחנו מתמהמהים בלחסן אותם. פתיחה של שדה התעופה, אחרי שהיה לנו את כל הזמן שבעולם כדי להיערך כמו שצריך, היא לדעתי שערורייה".
לדעתו, אין להחלטות קשר לבחירות המתקרבות, אלא "יש לזה קשר לניהול כושל של הממשלה, היו חודשיים להיערך לזה – לסדר את החקיקה, להחליט איך עושים את הבידוק הטכנולוגי". פרופ' ברבש טען כי יש לבצע בדיקת קורונה לכל נוסע בטרם עלייה למטוס ולאחר הנחיתה, "אני רוצה שאף אזרח ישראלי שלא מחוסן לא יעלה על טיסה, אלא אם יש לו טיסות טובות לא להתחסן". למרות זאת הודה: "אין סיכוי שזה יקרה והם יודעים את זה ובכ"ז פותחים את שדה תעופה. הם ידעו זאת לפני חודש".
לדבריו, הסיבה לכך אחת: "כי הם חסרי אחריות. כי הם נענים ללחץ ציבורי, מהתחלת המגפה, מהיום הראשון בלי הכרה, כל הזמן. עושים מה שהציבור רוצה ולא מה שהוא צריך. אנחנו היינו יכולים להיות, אני לא בטוח עם הטמפרמנט הישראלי, אבל בעיקרון כמו ניו זילנד אחרי הסגר הראשון, אם היו מקפידים כמו שצריך. אנחנו לא שם ולא נהיה שם אף פעם". הוא התריע: "אנשים לא מבינים כמה שדה התעופה קריטי במלחמה הזאת, כל ההישגים שלנו יכולים ללכת".
בהמשך, התייחס לחשש כי ישנם ווריאנטים העמידים לחיסון, והסביר: "יש וריאנט חדש של הווירוס שנמצא כרגע ב-3 מקומות בעולם, דרום אפריקה, ברזיל וגם בניו יורק ואולי אפילו בוושינגטון. זה ווריאנט שנושא עליו מוטציה. על פי מחקרים שנעשו הוכח שהוא פחות רגיש לחיסונים. זה לא לגמרי לא רגיש, אלא 50 אחוז במקום 95 אחוז. הוא גם מדביק יותר וגם אלים יותר ועמיד יותר לחיסון. זה יקלקל חלק מההישגים של החיסון".
עוד הוסיף כי בישראל ישנם כ-3 מיליון ילדים שלא מתחסנים כרגע, והביע חשש מההשפעות ארוכות הטווח של המחלה: "אנחנו כל הזמן מדברים על אפקטים ארוכי טווח של החיסון, אבל אני לא יודע מה האפקט ארוך הטווח של המחלה, גם אם אין סימפטומים וגם אם יש".
כמו כן, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר סיפר כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על הנושא, אך לא הרחיב בנושא. כשנשאל למי הוא מפנה את האצבע המאשימה, השיב: "לראש הממשלה, במבנה הממשלי של מדינת ישראל הכול מתחיל ונגמר בראש הממשלה".
עריכה: עופרי גליכמן