בסוף השבוע האחרון נפטרה אושר דרעי ז"ל, בת 22 בלבד, לאחר שאכלה קינוח חלבי במסעדה בשרית, כשרה למהדרין. דרעי הייתה אלרגית למוצרי חלב, ולא הביאה עמה למסעדה, בה עבדה בעבר, את מזרק האפיפן שהיה עשוי להציל את חייה. פרופ' שוקי שמר, יו"ר אסותא, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על המקרה הקשה.
פרופ' שוקי שמר התייחס לנושא רגישויות למזון, והסביר כיצד יש לפעול במקרים מסוג זה: "זה דבר שהיה אפשר למנוע. בערך כ-5 אחוז מאוכלוסיית העולם בכלל סובלת מרגישות למזון, חלק מזה רק אי סבילות, אבל זה יכול להיות לכל מזון שהוא. השכיחות הגבוהה ביותר היא במוצרי חלב. אצל חלק מהאנשים, הגוף מזהה מזון כאיום על הגוף, כרעל. הגוף מגיב ביתר עוצמה, וגורם לשוק אנפילקטי שמתבטא עם קשיי נשימה וגם מוות. הדבר הזה יכול לקרות תוך דקות".
כמו כן, הוא הדגיש כי מאחר ומדובר ברגישות למזון, הסבירות הכי גבוהה שזה יקרה במסעדות. לכן, נעשו מספר ניסיונות בעבר להכניס לשימוש מזרק אפיפן בבתי ספר, מוסדות להשכלה גבוהה ומסעדות, אך הדבר ללא הצלחה. פרופ' שמר הסביר כי אילו היה כך הדבר, אזי, "אדם שכח לקחת את המזרק ובטעות נתנו לו מזון שלא מתאים לו יכול לבקש מזרק. עם הכשרה נכונה של אנשי צוות המסעדה, ניתן למנוע את זה".
הוא הדגיש את חשיבות הפינוי המהיר לבית החולים, וייעץ לעשות זאת באמצעות הזעקת אמבולנס למקום האירוע. זאת כיוון שיש באמבולנס "אמצעים נוספים, הכנסת עירוי, אם צריך להכניס נתיב אוויר. אם אי אפשר להשיג אמבולנס - אתה עושה את זה בכוחות עצמך". לסיום, הדגיש פרופ' שמר כי "אותם אנשים שיש להם רגישות למזון, לתרופות, לעקיצות, צריכים לשאת בכל זמן את מזרק האפיפן".
עריכה: עופרי גליכמן