בסוף השבוע האחרון הודיע משרד הבריאות כי זוהו 7 מקרים של וריאנט הודי לנגיף קורונה בישראל. המערך הלאומי לריצוף גנומי זיהה את הזן החדש בקרב חוזרים מחו"ל שלא חוסנו, כחלק ממבצע ריצופים של דגימות אקראיות. ממצא זה לא עצר את הפתיחה המורחבת של המשק ומוסדות החינוך, אך במידה ויתברר כי החיסון אינו יעיל נגד המוטציה, ייתכן וישראל תצטרך לחזור להגבלות. בנושא זה ביקשו גולן יוכפז וענת דוידוב עם פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש שעדכן בגילויים החדשים אודות הווריאנט.
פרופ' נחמן אש עדכן הבוקר (ב') כי לא התגלו בישראל מקרים נוספים של הווריאנט ההודי. הוא הדגיש כי "כל מקרה זוכה ליחס מאוד מיוחד, לחקירה מעמיקה וקטיעת שרשרת ההדבקה". עוד הוסיף וציין כי כל הנדבקים בווריאנט ההודי לא התחסנו.
הישראלי שהגיע מדרום הודו ובגופו נמצא הווריאנט ההודי נכנס לבידוד, ועלתה השאלה כיצד הדביק 6 אנשים נוספים. פרופ' אש הסביר כי אין קשר בין המקרים שאותרו בישראל, וכי כולם הגיעו מחו"ל. "לא קבוצה אחת, ולא הדביקו אחד את השני. מצד אחד זה דבר חיובי שלא ראינו הדבקות בארץ, מצד שני ריבוי המקרים שמגיעים מחו"ל מחייב את הערנות שלנו והבדיקות. אנחנו עושים בדיקות לפני עלייה למטוס וגם פה בארץ, וזה מוכיח שצריך לעשות את שתי הבדיקות".
באשר ליעילות החיסון כנגד הווריאנט החדש, אמר הפרופ' כי ייתכן והוא עמיד יותר לחיסון, אך הוסיף כי הדבר צריך להיבדק. פרויקטור הקורונה הסביר: "בווריאנט יש כל מיני מוטציות במקומות שונים, במקומות מסוימים אנחנו יודעים שאם יש מוטציה היא מקשה על החיסון; זה במקום שהחיסון פועל עליו, ואם יש שם שינוי במבנה אז החיסון יכול לפעול פחות טוב. אנחנו יודעים שיש במקומות האלה מוטציות, אבל צריך לבדוק שזה בא לידי ביטוי בעמידות לחיסון, ומה גודל העמידות - כי זה לא 0 או 1".
פרופ' אש עדכן באשר לחיסון הילדים: "אנחנו מחכים לאישור של ה-FDA. אני מבין שהחומר עבר אליהם, שיהיה דיון בקרוב, אנחנו עדיין לא יודעים מתי. במקביל התחילו כבר דיונים בארץ". כשנשאל האם יתמוך במהלך, השיב בחיוב: "אני מעריך שהנתונים טובים ומעידים על זה שהחיסון גם יעיל וגם בטוח לילדים ולכן רצוי לחסן ילדים".
בהמשך, עדכן בהסכם המתגבש לרכש החיסונים: "אני יודע שזה מתקדם, ומקווה מאוד שזה בכיוון חיובי. החשיבות של סגירת ההסכם גדולה מאוד, אני מקווה שזה יבטיח את החיסונים לסבבים הבאים. אנחנו רוצים להבטיח את החיסונים לשנים הקרובות, ככל שזה ייתן מענה לשנה הקרובה ולאחר מכן תהיה אופציה להרחיב את ההסכם, אני חושב שזה בסדר גמור".
עוד הוסיף והסביר: "העניין הוא התחרות על החיסונים בכל העולם, התחרות מאוד גדולה בגלל שזה חיסונים חדשים והייצור שלהם לא עומד עדיין בקצב הצריכה העולמית. גם בשפעת צריך כל שנה להבטיח את החיסונים הרבה זמן מראש, הציבור לא חשוף לזה אבל הקופות נערכות שנה מראש כדי להבטיח את המלאי, ולא תמיד מקבלים את מה שצריך. אנחנו מנסים להבטיח את עצמנו מפני מצבים שיחייבו חיסון, אני מקווה שלא נצטרך את המספרים האלה, שנוכל להגיע לשגרה של חיסון פעם בשנה-שנתיים", וציין: "אנחנו קונים את החיסון המשודרג, הכי טוב והכי חדשני לאותה העת".
עריכה: עופרי גליכמן