איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"רק 7% מהאזרחים הערבים חזרו לעבוד"

ד"ר אופיר פינטו, סמנכ"ל מחקר ושירות בשירות התעסוקה, על האזרחים ממעמד סוציו אקונומי נמוך שמתקשים לשוב לעבודה


עם ההתקדמות בהסרת המגבלות שהוטלו במשבר הקורונה, פתיחת המשק והחזרה לסוג של שגרה, עולה שוב ושוב נושא החזרה לשוק העבודה והיציאה מהחל"ת. חודש יוני הולך ומתקרב ועימו גם הסוף למענק האבטלה מהמדינה, דבר שיאלץ אנשים לחזור ולעבוד. 

ד"ר אופיר פינטו, סמנכ"ל מחקר ושירות בשירות התעסוקה, שוחח עם ענת דוידוב והתייחס לנתונים על מובטלים ממעמד סוציואקונומי נמוך שמתקשים לשוב לעבודה, בייחוד במגזר הערבי: "בממוצע אנחנו רואים שיש 7 אחוז בלבד של דורשי עבודה ערבים בהשוואה ל-15 אחוז מהאוכלוסיות האחרות. אנחנו גם רואים שיש הרבה יותר דורשי עבודה שמתגוררים בישובים מאשכולות סוציו-אקונומיים נמוכים. שמנו לב שדמי האבטלה שמשלם ביטוח לאומי מפצים באופן גבוה יותר על השכר שהיה לדורשי עבודה מהשכבות החלשות יותר. למעשה, כשהם יושבים בבית אובדן ההכנסות שלהם קטן יותר ביחס לאדם עם שכר גבוה יותר, ואז למעשה הפגיעה קטנה יותר אם הם לא חוזרים לעבוד".

בהמשך ציין כי "לפני משבר הקורונה הייתה קבוצה גדולה של דורשי עבודה, כמעט 60 אחוז, שהיו רגילים לנצל את מלוא ימי האבטלה שנקבעו להם ורק לקראת סוף ימי הזכאות מתחילים לחפש עבודה. ואנחנו רואים את התופעה הזאת גם עכשיו".

לסיום הציע פינטו פתרון נקודתי לאוכלוסיות האלו: "אצל האוכלוסיות החלשות, ובפרט בחברה הערבית, אנחנו רואים שהצורך בדמי קיום בזמן הכשרה מקצועית הוא קריטי אם אנחנו רוצים להוציא אותם מהמעגל הזה של אבטלה, של עבודה במקצועות בשכר נמוך. כלומר, גם הסבה מקצועית וגם לתת כסף שיוכלו לחיות בתקופה הזאת, ושזה יהיה מנגנון ששונה ממנגנון של האבטלה כדי שלא יהיה להם תמריץ לדחות שוב ושוב את הקץ".

 עריכה: יעל טלמן

27/04/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שוק התעסוקה במשבר
שוק התעסוקה במשבר  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris