בעוד רבים עוסקים בשאלת האחריות על האסון בהר מירון והערפל עוד מתפזר סביב האירוע החמור, בקרוב יאלצו להבין משפחותיהם של ההרוגים, כמו גם הפצועים ומשפחותיהם, מהן זכויותיהם המשפטיות בעקבות האירוע. עורך הדין אסף ורשה, יו"ר משותף של פורום הנזיקין בלשכת עורכי הדין, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm וסיפר על ההשלכות המשפטיות של האסון.
"תביעות משפטיות יכולות לקחת המון זמן", הדגיש עו"ד ורשה בפתח דבריו וטען, "במקרה הזה המדינה צריכה לעשות את המעשה הראשון שעולה על הדעת, להכניס את היד לכיס ולפצות את המשפחות בסכום סביר. מי שמתעסק בנזיקין יכול להעריך בצורה סבירה את גובה הנזקים ואת גובה הפיצויים, ולתת למשפחות".
"מי שנהרג באסון הנוראי הזה, בין אם מדובר בילד או במפרנס של המשפחה, גורם לפגיעה משמעותית למשפחות מעצם אובדן ההכנסה. אם אב המשפחה נהרג, מה קורה עם פרנסת כל בני הבית?", תהה עו"ד ורשה. "מה קורה עם הילדים שעכשיו צריכים לדאוג לפרנסתם? בנוסף, ישנם הפצועים שסובלים מפציעות גופניות קשות וצריך לטפל בהן. מי יסייע לנפגעים בעזרה הכספית היומיומית?"
"ישנם גם אלו שנפגעו נזקים פסיכולוגיים ופוסט-טראומתיים", הוסיף עו"ד ורשה. "הילדים שהלכו וחיפשו את האבא, האבא שהלך וחיפש את הילדים שלו, בני המשפחה שיושבים בבני ברק או במקום אחר בארץ ולא מקבלים מענה, חלקם עד היום בבוקר לא יודעים מה קורה עם ילדיהם. אלה נזקים טראומתיים אדירים שאי אפשר להתעלם מהם".
בהמשך, התייחס עו"ד ורשה לאפשרות כי בוועדת חקירה ממלכתית ימצא אשם בלעדי לאסון. "גם אם בסופו של יום נחליט על גורם אחד ויחיד שצריך להיתבע, זה לא מה שיקרה בבית המשפט", אמר ורשה. "כשמגישים תביעה לבית המשפט, צריך לתבוע כל גורם שעל פניו יש לו תרומה לעניין הזה. הפציעות אדירות, יש כמות נוראית של הרוגים, הפיצויים שיהיה צריך לשלם הם פיצויים אדירים, וככל שיהיו יותר כיסים עמוקים שמהם אפשר להביא את הכסף ואת המזור למשפחות, כך ייטב".
האם ייתכן ותביעה שתוגש מצד הנפגעים מהאסון תהיה תביעת הנזיקין הגדולה ביותר שהוגשה בתולדות המדינה? "אני בהחלט חושב כך", השיב עו"ד ורשה. "מעולם לא הייתה באסון אזרחי בישראל כמות כזו של פצועים והרוגים".
עריכה: ג'וני דוב