איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"התייקרות המשכנתה מעבר לפינה"

אבירם טננבאום, יועץ פיננסי, הסביר על הסיכון בעקבות ביקוש השיא למשכנתאות: "אנשים נזקקים לקחת סכומים גדולים יותר ובאחוזי מימון גבוהים יותר"


מספרי שיא בביקוש למשכנתאות נרשמים בעת הנוכחית, אך הסיכון הכלכלי שמשקי הבית נוטלים על עצמם גדול. אבירם טננבאום, יועץ פיננסי ומומחה למימון, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm, הסביר על הקשר בין עליית מחירי הנדל"ן לבין הנטל הכלכלי על משקי הבית בישראל, והתייחס להשלכות הקשות שעלולות להיות להקפאת החזרי המשכנתאות שהתאפשרה על-ידי בנקים לאורך תקופת הקורונה.

"מחירי הנדל"ן עולים בקצב משמעותי, ההכנסה לא גדלה באותו קצב וגם לא החיסכון, ורמת המינוף עולה", הסביר טננבאום בפתיחת דבריו. "אנשים נזקקים לקחת סכומים הרבה יותר גדולים של משכנתאות מאשר לקחו בעבר, ואחוזי מימון הרבה יותר גבוהים. המשכנתאות גדלות אך השכר לא גדל בהתאם, והעומס של ההחזרים החודשיים על משק בית נורמלי נמצא במגמת עלייה. אפשר לראות איך משפחה ממוצעת שפעם נהגה להחזיר מדי חודש 5,000 שקל, כיום בשביל דיור זהה תצטרך לשלם 6,000-7,000 שקלים בחודש".

מאז פרץ משבר הקורונה, התאפשר ללקוחות הבנקים להקפיא את החזרי המשכנתה במשך חודשים ארוכים בשל המצב הכלכלי, אך גם להקפאת המשכנתה השלכות כלכליות רחבות. "ההקפאה ייקרה את המשכנתאות, זאת לא הייתה מתנה בחינם", סיפר טננבאום. "אותו חלק מהמשכנתה שלא שולם הצטבר בקרן, ויש לזה ריביות. נוצר אפקט של ריבית דריבית על ההחזרים החודשיים שדולגו. זה כמו לקחת הלוואה נוספת, וזה הגדיל את העלות של המשכנתה".

טננבאום, שבמסגרת עיסוקיו מתנדב בעמותת פעמונים שמסייעת לאנשים במצוקה כלכלית, סיפר כי ההשלכות הכבדות של משבר הקורונה עדיין לא ניכרות: "בינתיים עוד לא ראיתי משפחות שנאלצו לעזוב את ביתם או למכור את דירתם בגלל המשבר. עדיין קיימים מתווים של הקפאת משכנתה, ועד עכשיו היו מענקים, מי שלא עבד קיבל חל"ת. למרות זאת, יש דברים שיבואו לידי ביטוי קצת יותר מאוחר. בסוף החודש ייגמר החל"ת, ואני בטוח שיהיו לכך השפעות".

עריכה: ג'וני דוב

06/06/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הסיכון בביקוש השיא למשכנתאות
הסיכון בביקוש השיא למשכנתאות  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris