למרות שבישראל הוסרו כל מגבלות הקורונה ונראה כי השפעות הנגיף מאחורינו, בסוף השבוע נודע כי בשני בתי ספר בערים מודיעין ובנימינה נדבקו עשרות תלמידים בנגיף קורונה.
פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים תל השומר, הזהירה מהפרתה של חסינות העדר השברירית שנוצרה בישראל בשל מבצע החיסונים הרחב, אך סייגה כי אנחנו לא לקראת גל רביעי של קורונה בישראל: "זה בהחלט מטריד, לא אגיד שאנחנו לפני גל רביעי, אבל אנחנו בהחלט רואים את האיים שאני מקווה שלא יתפשטו. צריך לתפוס אותם באיבם כדי שלא יגרמו להרס חסינות העדר הנהדרת שיש לנו במדינה, כי זה דבר שהוא מאוד עדין ומשתנה, כמו שלמדנו לאורך כל הדרך עם הקורונה".
פרופ' רהב הסבירה מה המשמעות של הדבר בפועל: "זאת אומרת שאנחנו חייבים לפקח בנתב"ג על כל הכניסות, לא לשחרר בלי בדיקות, לעקוב אחרי כולם, במיוחד אחרי אלה שמגיעים ממדינות שהן בעייתיות. וברגע שמתגלה מקרה, כמו שעושים עכשיו בהתפרצויות בבתי הספר בבנימינה ובמודיעין, צריכים לערוך חקירות עומק עד הסוף ולמנוע התפשטות".
עוד הביעה את דעתה על שני נושאים בוערים - חיסון בני נוער וביטול חובת עטיית המסכות. על חיסונים לגילאי 12-15 אמרה: "אנחנו אמורים לשבת ולחשוב שוב אם צריך להעלות את דרגת ההמלצה לחסן אותם. אני תמיד בעד", והוסיפה על נושא עטיית המסכות במקומות סגורים: "אני חושבת שמי שמעז לנסוע לחו"ל חייב להיות עם מסכות, בנמל התעופה הייתי מציעה להיות עם מסכות. אני אישית, אם הייתי נוסעת באוטובוס, גם הייתי שמה מסכה. איפה שנכנסים ילדים ובני נוער לא מחוסנים – אני בהחלט הייתי מעדיפה להיות עם מסכה".
בהמשך התייחסה לסוגי הווריאנטים השונים ולהשפעת החיסון של חברת 'פייזר' כנגדם: "אני לא יודעת אם כל המקרים בארץ הם באמת מהזנים ההודים, לכן מאוד חשוב שבכל מקרה שמתרחש עכשיו יעשו ריצוף גנטי כדי לדעת במה מדובר. מה שידוע לנו זה שהחיסון של 'פייזר' מונע אשפוזים ב-96 אחוז, כלומר, מחלה קשה הוא מונע היטב. אנחנו לא יודעים עדיין כמה הוא מונע הידבקות, כי רואים שיש אנשים מחוסנים שכן נדבקו". עוד הסבירה מה הם הגורמים האפשריים להידבקות בקרב מחוסנים: "אנחנו יודעים שהחיסון לא 100 אחוז יעיל בכולם. דבר שני, יכול להיות שהחיסון שלנו, כתוצאה מקבלת החיסון של 'פייזר', פחות יעיל כנגד הידבקות בזן ההודי. יכול להיות גם שהמדביקים הם סופר ספרדרים. ודבר אחרון, יכול להיות שהחיסוניות יורדת באמת עם הזמן, וזה דבר שאנחנו עדיין לומדים ובודקים".
והאם נצטרך לקבל מנת חיסון נוספת? התשובה של פרופ' רהב לא הייתה חד משמעית: "יכול להיות שעוד תקופה מסוימת נחליט שכן צריך עוד מנת חיסון, וזאת משתי סיבות – או שהחיסוניות באמת הולכת ויורדת, או שיש זנים מסוימים שהחיסון לא לגמרי יעיל נגדם. גם 'פייזר' וגם 'מודרנה' עובדות על עוד חיסונים לכל מיני וריאנטים שונים".
עריכה: יעל טלמן