איפה הכסף
עם ענת דוידוב

שיטה חדשה להשתלת איברי חזירים בבני אדם

ד"ר שחר כהן (ביה"ח בלינסון) סיפר על מחסור גלובלי באיברים להשתלה שיכול להיפתר בעזרת איברי חזירים • טען: "כשמדובר בהצלת חיים אין שאלות אתיות"


פריצת דרך בינלאומית: בבית החולים בלינסון פותחה שיטה חדשה להשתלת איברים של חזירים בבני אדם, שיכולה לפתור את המחסור החמור באיברים מצילי-חיים להשתלה. ד"ר שחר כהן, רופא חוקר ומנהל המעבדה להנדסת רקמות של מחלקת השתלות איברים בביה"ח בלינסון, סיפר לענת דוידוב ב-103fm על השיטה החדשנית.

"קיים מחסור גלובלי קשה באיברים מצילי-חיים להשתלה. זה משהו שאין לו פתרון כבר הרבה שנים", סיפר ד"ר כהן והתייחס לפיתוח החדש. "החזיר הוא חיה שאיבריה מאוד מתאימים לבני אדם, גם בגודל, גם בצורה וגם במבנה. נוסף על כך, החזיר הוא חיה זמינה, מאות מיליוני חזירים הם חלק מתעשיית המזון כיום ואם ניקח אחוז אחד מהם וננצל אותו כמקור לאיברים מצילי חיים, זה יכול להתקבל אתית".

"ניסיונות העבר הראו שהאיברים של החזירים נדחים בצורה דרמטית על ידי גוף האדם", הסביר ד"ר כהן וסיפר על השיטה החדשנית שנועדה למנוע את דחיית האיבר המושתל על ידי הגוף, "השחקן המשמעותי שגורם לדחיית האיבר קשור בציפוי פנימי של כלי הדם של האיבר. בשיטה שפיתחנו, אנחנו מסווים את האיבר על ידי כך שאנחנו מסירים את הציפוי החזירי של כלי הדם ומחליפים בציפוי אנושי. אנחנו משתמשים בטכנולוגיות מתקדמות להנדסת רקמות, מחברים את האיבר למכונה, ובתנאי מעבדה מבוקרים אנחנו מבצעים ביקורת על האיבר".

עד כמה השיטה יעילה? "שום דבר לא מובטח", טען ד"ר כהן והדגיש, "אני שמתי את הקרביים שלי על השולחן. אנחנו משוכנעים שזו דרך טובה ונכונה, גם הספרות תומכת בזה וגם קולגות מכל העולם. תוך 3-5 שנים נוכל להגיע לרמה טכנולוגית של האיבר כך שאפשר יהיה לעשות את ניסיונות ההשתלה הראשונים בבני אדם. עוד לפני כן, נעשה ניסיונות השתלה בחיות גדולות".

"כשהשיטה תבשיל ותגיע למצב בו אפשר לבצע את ההשתלה בבני אדם, הכל יהיה גלוי", אמר ד"ר כהן והתייחס גם לקונפליקטים אתיים ודתיים שעלולים לעלות. "מדובר באיבר מציל חיים, אז בנוגע לשאלות אתיות ודתיות, אני מאמין שכל אדם על כל דעותיו יסכים לקבל איבר כדי להאריך את חייו. אני לא חושב שתהיה בעיה עם זה בעתיד".

עריכה: ג'וני דוב

04/07/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


השתלת אברי חזירים בבני אדם
השתלת אברי חזירים בבני אדם  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris