יהודה עדר הוא מוזיקאי, גיטריסט, מעבד ומפיק מוזיקלי ונשיא בית הספר רימון, שמאז תחילת הקריירה המוזיקלית שלו, בלהקת הנח"ל, הספיק לעבור כמעט בכל תחנה אפשרית בתעשייה. שמו נקשר להצלחתם של אמנים רבים, ותיקים וצעירים כאחד, אך יום הולדתו ה-70 שאותו יחגוג בסוף השבוע הוא הזדמנות מצוינת לסקור כמה מהרגעים הבולטים בקריירה שלו ולשמוע את השירים שבחר לערוך לתוכנית 'שבת עברית'.
עדר נולד וגדל בקיבוץ כפר הנשיא וכאשר התגייס החליף את דני סנדרסון בלהקת הנח"ל, שבה גם הכיר את החיילת היפה שלימים תהפוך לאשתו המפורסמת לא פחות – מיקי קם. עם שחרורו הצטרף כגיטריסט ללהקה המתהווה 'תמוז', שהחלה את דרכה ב-1974 עם קבוצת אמנים שהפכו מאז לשם דבר במוזיקה הישראלית – שלום חנוך, אריאל זילבר, מאיר ישראל ואיתן גדרון. בעבר סיפר שב'תמוז' עיצב את הזהות שלו כגיטריסט, ויחד עם המפיק לואי להב המציא שפה חדשה של גיטרה שנלמדת עד היום. אמנם הלהקה הייתה פעילה רק שנתיים, אך במהלכן הוציאה את האלבום המיתולוגי 'סוף עונת התפוזים', שאחד מהכותבים בו היה מאיר אריאל. עדר ליווה את אריאל במשך שנים בהופעותיו והשניים הפכו לחברים, ולאחר מותו היה עדר מהמארגנים של ערבי המחווה וההוקרה לזכרו.
לאחר ההתפרקות של הלהקה החליט ללמוד מוזיקה ולשם כך נסע לאוניברסיטת 'ברקלי', בעבר גילה שבמהלך תקופת לימודיו התפרנס כמנקה בפאבים בעיר בוסטון. כשחזר משם עודד אותו דני סנדרסון להצטרף כגיטריסט ללהקת הרוק שהקים עם גידי גוב, 'דודה'. עם השנים החל להתמקד בצד של ההפקה המוזיקלית ועבד עם אמנים גדולים וטובים, ביניהם אתי אנקרי, חברו מאיר אריאל, דיויד ברוזה, להקת אבטיפוס, חוה אלברשטיין, רונית שחר ועוד. בין האלבומים הכי מוכרים שהפיק היה 'ירח' של שלמה ארצי, שסימן את תחילת תקופת השיא בקריירה של ארצי ונחשב עד היום לאחד מאלבומיו המוצלחים ביותר.
בשנות ה-2000 המשיך עדר לעסוק בהיבטים שונים של תעשיית המוזיקה – הוא ייעץ לחברות תקליטים שונות והיה המנהל האמנותי של חברת 'הד ארצי', בהמשך הצטרף כמנהל האמנותי של התוכנית 'The Voice ישראל' והגיש בגלי צה"ל את התוכנית 'ציפורי לילה', לצד אשתו. ב-2007 הוציא את אלבום הסולו הראשון שלו, 'מר גרוסבארד היקר', בשיתוף עם המוזיקאים חמי רודנר ויוני בלוך, וב-2016 הוציא אלבום נוסף בשם 'עולה ירח', שאותו השיק באיחוד מרגש של 'תמוז' האגדית.
כיום גאוותו הגדולה של עדר היא העשייה החינוכית שלו, בין אם זה בהנחיית בני נוער מוזיקליים בפריפריה, בבית הספר התיכון לנוער בסיכון 'בית המוזות' ביפו, או בבית הספר היוקרתי למוזיקה 'רימון', שעדר היה ממקימיו, שימש כמנהלו הראשון וכיום נושא בו במשרת מנהל תחום כתיבת השירים וההפקה המוזיקלית, והאחראי על קשרי החוץ. המחזור הראשון של בית הספר יצא לדרך בשנת 1985 ומאז בשנותיו ב'רימון' עברו תחת ידיו, בין היתר, אביב גפן, מירי מסיקה, קרן פלס, חברי להקת ג'יין בורדו, עילי בוטנר, קותימן, עינת שרוף ועוד ועוד. בשנת 2017 הגיש השדרן המיתולוגי יואב קוטנר את מועמדותם של בית הספר בכלל, ושל יהודה עדר בפרט, לקבלת פרס ישראל.
במסגרת פרויקט 'אמנים עורכים שבת עברית', הבלעדי לדיגיטל של 103fm, ערך עבורנו עדר את השירים העבריים האהובים עליו במיוחד. הוא פתח באריק אינשטיין, שבחר בלהקת 'תמוז' לחמם אותו בסיבוב ההופעות של 'סע לאט', עבר דרך כמה קלאסיקות רוק ישראליות ושירים של אמנים שאת אלבומיהם הפיק וחתם בשיר של דור ההמשך - בנו, המוזיקאי אלון עדר. האזנה נעימה!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוסיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.