ינון מגל ובן כספית

פרופ' גרוטו: "לא צריך לחסן בבתי הספר"

11615

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר על חיסונים בבתי הספר: "השיקול הוא לוגיסטי, יותר נוח לעשות זאת מחוץ לביה"ס" • וגם: התייחס למנת הדחף שעל הפרק


ווריאנט הדלתא ממשיך להתפשט ברחבי המדינה ומגמת העלייה במדדי התחלואה לא נבלמת. בשל כך, חרף המחלוקת סביב מתן מנת חיסון שלישי למבוגרים בגילי 60 ומעלה, או 70 ומעלה; ראש הממשלה נפתלי בנט צפוי להכריע בנושא היום, לאחר שהצוות המייעץ לממשלה החליט כי יש צורך במנת הדחף. בן כספית וינון מגל שוחחו עם המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' איתמר גרוטו, שהגיב לדברים.

'הציבור צריך להיות מוטרד מכך שכל מי שמציג גישה אחרת למאבק בקורונה מיד מתויג כמכחיש המגפה. לשמחתי, מומחים ושרים רבים שותפים לתפיסתי שצריך לחיות לצד הקורונה. הגענו למצב אבסורדי. כל בעיות הבריאות במדינת ישראל נעלמו ונותר לעסוק אך ורק בחיסון הילדים במהלך שעות הלימוד בספטמבר', כך פרסמה אתמול (ד') שרת החינוך יפעת שאשא ביטון (תקווה חדשה). בריאיון ל'חדשות 12' הוסיפה וטענה כי 'תחנות חיסונים בתוך בתי הספר זה פשע' ועוררה סערה גדולה.

פרופ' איתמר גרוטו התייחס לסוגיית חיסון הילדים במוסדות הלימוד, ואמר: "אני חושב שזה ('פשע') מינוח קיצוני מדי, למרות שאני מסכים איתה שלא צריך לחסן בבתי הספר. אבל אני חושב שבחירת המילים לא מתאימה". הוא הסביר: "מבחינה לוגיסטית זה לא יעבוד, יש לנו זמן בקיץ כדי להשלים את החיסונים עד ספטמבר".

על סמך ניסיונו העשיר בתחום החיסונים, ציין כי: "מערכת החיסונים בבתי הספר בנויה לתת חיסוני שגרה, חיסונים שניתנים במשך שנה שלמה, וזה לא משנה אם בתחילת השנה או בסוף השנה; למעט חיסון השפעת שנמשך 4 חודשים. כדי להביא לבתי הספר, צריך להתארגן התארגנות מיוחדת. השיקול שלי לוגיסטי ואני חושב שבסופו של יום יותר נוח לעשות את זה מחוץ לבתי הספר. אני לא חושב שיש לנו מערכת שיכולה להתארגן ב-35 יום ואפילו יותר מזה לעשות חיסונים לכל הילדים או חלק משמעותי ב-10 ימים".

ניהול סיכונים

כמו כן, ביקש להבהיר כי הוא לא מפקפק ביעילות החיסונים ובבטיחותם: "אני סומך עליהם במיליון אחוז, אני לא רואה בעיה". באשר להיעדר אישור ה־FDA למתן מנת דחף, אמר: "יש הבדל בין אישור עקרוני למתן חיסון, לבין שיטת המתן. לאורך השנים, גם כשניהלתי את תוכנית החיסונים של מדינת ישראל, לפעמים קיבלנו החלטות לתת חיסונים בשיטה שונה ממה שה-FDA המליץ או גופים אחרים. מדובר בשינוי בתוכנית, אני לא חושב שזו כזאת דרמה. יש לנו את הדאטה אצלנו ולא צריכים לאסוף דאטה, יש מספיק מומחים שיכולים לאשר".

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר הסביר את היתרון של מדינת ישראל: "אנחנו המדינה שהתחסנה הכי מוקדם, יודעים הכי טוב יותר טוב מכולם, יותר טוב מפייזר מבחינת דעיכת רמת הנוגדנים. ההחלטה של מתן 2 חיסונים בהפרש של 28 ימים זו החלטה שרירותית. במצב הזה יש לנו אפשרות להוסיף ולשנות על בסיס הידע שיש לנו משתי המנות הראשונות. אחרי שתי מנות ראינו שהתועלת גדולה מהנזק, ויש קורלציה לא רעה בין דעיכת הנוגדנים לחיסוניות".

מומחי משרד הבריאות חלוקים באשר לגיל המינימום למתן מנת הדחף, ופרופ' גרוטו סבור כי יש "להתחיל עם קבוצת הסיכון הגבוהה ביותר. רואים את הדעיכה מתחילה בגיל 60 אבל זה עוד לא מספיק ברור. אין לזה תשובה מדעית מוחלטת זה יותר ניהול סיכונים. גם הלוגיסטיקה שיקול. אישית, הייתי מתחיל בגיל 70". ומתי מבצע החיסונים במנה השלישית יתחיל? להערכתו של גרוטו "לקראת שבוע הבא, במיוחד אם הולכים על גיל 70 פלוס, שזו קבוצה יותר קטנה".

      

עריכה: עופרי גליכמן

29/07/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' איתמר גרוטו
פרופ' איתמר גרוטו  |  צילום: פלאש90
Paris