איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"יש גזענות שמושרשת בתוך המערכות בישראל"

דוח המבקר קבע: צעירים בני הקהילה האתיופית סובלים מאכיפת יתר ע"י המשטרה • אבי ילאו: "הבעיה היא הנורמות הגזעניות שהשתרשו במשטרה לאורך השנים"


ע"פ דוח מבקר המדינה נקבע כי צעירים בני הקהילה האתיופית סובלים מאכיפת יתר ע"י המשטרה. בדוח נכתב כי בקרב צעירי העדה ישנם יותר מפי 3 מעצרים ונפתחים נגדם יותר תיקים פליליים. 

הפעיל החברתי אבי ילאו, בן העדה האתיופית, צייץ ותקף את הממשלה החדשה, "זה לא מקרי שהשרה היחידה שהתייחסה לדוח היא פנינה תמנו-שטה, לא מאמין שאני כותב את זה - אינשאללה שהממשלה הזאת לא תאריך ימים, לפחות עם אוחנה רגב ונתניהו ידעתי עם מי יש לי עסק". 

ילאו שוחח עם ענת דוידוב וסיפר בכאב על היחס של השוטרים כלפי בני העדה: "משטרת ישראל מדברת על כל מה שנקרא בניית אמון ועושים כל מיני תוכניות, רק שהם לא מתמודדים עם הבעיה המרכזית - הנורמות והפרקטיקות הגזעניות שהשתרשו במשטרת ישראל במשך שנים, ובזה הם לא רוצים ולא מוכנים לטפל". וציין: "צריך לזכור שכבר הוקמה ועדה למיגור הגזענות שהמליצה 51 המלצות, אשר מתוכן 15 התייחסו באופן ישיר למשטרת ישראל. והם היו הגוף היחיד מבין שלל הגופים והמשרדים השונים שהביע התנגדות נחרצת לאמץ את אותן המלצות". 

בהתייחס לדו"ח של אותה ועדה בראשות אמי פלמור, אמר: "נעשה צעד גדול כשהכירו בכך שיש גזענות ממוסדת בחברה בישראל. הוקמה יחידה ממשלתית למאבק בגזענות, אבל כדי שבאמת תעשה את העבודה שלה בצורה אפקטיבית צריך לתת לה סמכויות, וגם לזה התייחס מבקר המדינה – שאין לה מספיק סמכויות". 

בהמשך הביא ילאו מספר נתונים מטרידים, ביניהם: "אקדמאים מתקשים למצוא עבודה בתחום המקצועי שלהם, וגם אחרי שמצאו עבודה אנחנו רואים פערי שכר של 30-40 אחוז. זה כמו שקורה לנשים, יש נתונים של הלמ"ס שמראים פער בין השכר של זוג אקדמאים ממוצא אתיופי לזה של זוג לא ממוצא אתיופי".

עוד התייחס לעניין הגיוס בקרב בני העדה ולקשר בינו לבין העובדה שהמשטרה נמהרת בפתיחת תיקים פליליים לבני נוער מהעדה: "זה הרבה מעבר לעניין של אם יתגייסו, זה קודם כל פוגע בתחושת השייכות. כי לא יכול להיות שמי שאמור להגן עלייך ולהעניק לך ביטחון משדר לך ופועל בדיוק בצורה ההפוכה. היום אימהות ממוצא אתיופי חוששות בכלל שיהיה מפגש, כל סוג של מפגש, עם שוטרים, אז זה מעבר לכתם שמלווה אותך אחר כך בבגרות", והוסיף: "אחוז המתגייסים באמת גדול באופן יחסי לכלל האוכלוסייה וזה מלמד אותנו שלמרות כל החסמים ותחושת חוסר השייכות והאתגרים – עדיין מחפשים להשתלב בחברה הישראלית ולהיות חלק ממנה. ואתגר נוסף שאנחנו רואים בנתונים הוא שלמעלה מ-11 אחוז מהכלואים בצה"ל הם ממוצא אתיופי כשהאחוז היחסי שלהם בצה"ל הוא 3 נקודה משהו". 

עריכה: יעל טלמן

04/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מחאת האתיופים (ארכיון)
מחאת האתיופים (ארכיון)  |  צילום: מאיר ועקנין/פלאש90
Paris