מזה שלושה ימים מאובחנים בישראל מעל ל־7,800 מאומתים לנגיף קורונה, וחרף מבצע החיסונים המוצלח במנה השלישית, התחלואה עדיין גבוהה מאוד. מתחילת השבוע נפטרו 62 חולים, ועל פי הנתונים העדכניים ישנם 106 חולים מונשמים. אתמול (ד') נאם ראש הממשלה נפתלי בנט, ורמז על הרחבת מבצע החיסונים לבני ה־40. גדעון אוקו שוחח עם ד"ר טל ברוש, מנכ"ל היחידה למחלות זיהומיות אסותא אשדוד וחבר בצוות המומחים של משרד הבריאות, שהגיב לדברים.
ד"ר טל ברוש התייחס לנאום של ראש הממשלה נפתלי בנט ולאפשרות שמבצע החיסונים במנת הדחף יורחב לבני 40 ומעלה, והבהיר: "ההחלטה לחסן היא החלטה של מנכ"ל משרד הבריאות ולא של ראש הממשלה. היא תתבסס על המלצה שתתקבל מדיון שייערך היום בערב של צוות המומחים". עוד הוסיף וציין כי הנתונים מעידים על יעילות החיסון בקרב בני ה־60: "שיעור ההדבקה והאשפוזים של אלה שקיבלו את המנה השלישית ירד משמעותית".
כמו כן, הביע את דעתו באשר למתן מנת חיסון נוספת לכלל האוכלוסייה: "אני אישית חושב שנגיע לזה אבל ככל שהגיל יותר צעיר, כך אנחנו משתדלים להיות יותר זהירים. בגלל שהתועלת האישית של אדם צעיר מהחיסון יותר קטנה מהתועלת של אדם מבוגר. ללכת ולחסן נגיד נוער בני 16 כרגע במנה השלישית? זה מצריך החלטה עם יותר בסיס של נתונים, ואנחנו אוספים את הבסיס הזה".
עם זאת, הדגיש ד"ר ברוש: "לא רואים סימן לבעיות בטיחותיות. בינתיים זה מאוד מעודד", והעריך כי נכון למקד את המאמצים בחיסון האוכלוסייה שטרם התחסנה. "אנחנו כמעט לא רואים אנשים שחוסנו פעמיים עם מחלה משמעותית או מגיעים לבי"ח. אנשים שמגיעים כרגע לבי"ח שהם מחוסנים, הגיל הממוצע שלהם הוא 75. הגיל הממוצע של לא מחוסנים שמאושפזים בבי"ח הוא 55. החיסון כאילו מצעיר אנשים ב־20 שנה מבחינת הסיכון שלהם להגיע לבי"ח עם קורונה".
לצד מבצע החיסונים החזירה הממשלה את התו הירוק והרחיבה אותו לילדים בגילי 3 ומעלה, וגם את התו הסגול. לדברי ברוש, "היעילות שלהם היא קטנה, זה לא שהם לא עובדים אבל היעילות קטנה ומאוד קשה להתמיד בהם. התופעות לוואי של הדברים האלה הן תופעות לוואי מאוד קשות, הציות להם מתחיל להיות יותר קשה ואי אפשר לעשות אותם לאורך זמן. לחיסון יש אפקט ולכן אני חושב שזו הדרך הנכונה להתמודד עם מגפה. כך התמודדו עם מגפות במחלות אחרות".
עריכה: עופרי גליכמן