קריסה עולמית: אתמול (ב') התרחשה תקלת ענק שהובילה לקריסתן של הרשתות החברתיות המובילות, והותירה מיליוני משתמשים מבוהלים. במשך שעות רבות הרשתות החברתיות חדלו מלעבוד, וכתוצאה מכך נרשמו ירידות במניות הטכנולוגיה. מנכ"ל 'פייסבוק' מארק צוקרברג מיהר להתנצל הבוקר בפני המשתמשים, ואמר: 'אני יודע כמה אתם סומכים על השירותים שלנו כדי להישאר מחוברים לאנשים שחשובים לכם'. בן כספית וינון מגל שוחחו עם נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי קרין נהון, שהגיבה לדברים.
על אף החשדות הראשוניים כי התקלה ברשתות החברתיות נגרמה מפעולת האקרים, מומחי אבטחה בעולם מעריכים כי מדובר דווקא בתקלה פנימית. הבוקר התייחסה 'פייסבוק' לגורמים לתקלה, ועדכנה כי מדובר בשינוי בהגדרות התצורה של הנתבים שמתאמים את תעבורת הרשת בין חוות השרתים. עם זאת, טרם הובהר אם מדובר ביד מכוונת או בטעות אנוש.
לדברי קרין נהון "כל תיאוריות הקונספירציה שזה נעשה בכוונה, אז לא. זה היה יום שחור של 'פייסבוק'. עשו שינוי בקונפיגורציה וזה נעל את כל העובדים. כמה טכנאים יאבדו את עבודתם כנראה. עובדים לא יכלו להיכנס למשרדים שלהם, היו צריכים לפרוץ במסור את חדר השרתים על מנת לשחרר את העולם". עוד הוסיפה: "הגענו לעידן המקלות והאבנים ומי שחייך מהצד באירוניה היה ג'ק דורסי מטוויטר".
במשך השעות הארוכות עד שתוקנה התקלה, ציינה נהון כי מרבית האנשים "התרכזו לטוויטר, מספר קטן לטלגרם אבל רובם לטוויטר שהייתה הפלטפורמה האלטרנטיבית בעצם". היא הוסיפה ואמרה כי בישראל אחוז השימוש גבוה עד מאוד, "מגיע ל־90 אחוז ומעלה", וכי בעולם מספר המשתמשים באומת הפייסבוק עומד על 4 מיליארד. היא הדגישה כי בניגוד לטענות החברות שבמידה ותתרחש תקיפת סייבר או טרור "משהו אחד לא ישפיע על השני, ראינו שבגלל טעות טכנולוגית 3 השירותים הגדולים ביותר נפלו".
נהון סבורה כי התקלה מדגימה את "הריכוזיות של חברה כמו 'פייסבוק' ואת המשמעות לחיים ולעסקים שלנו. הרבה עסקים קטנים שחיים מ'פייסבוק' בעצם קרסו אתמול ללא יכולת לחזיר את ההפסדים הכלכליים שלהם", והעריכה כי "עכשיו יתחילו לדבר על העלות הכספית, מדברים על נזק כלכלי של מיליארדים". לדעתה, "נצטרך לייצר אלטרנטיבות, לא ייתכן שחברה אחת מרכזת בידה כל כך הרבה כוח. לא יהיה מנוס שיחידת ההגבלים העסקיים בארה"ב יצטרכו לשנס מותניים, ולעשות את מה שניסו לא לעשות כל השנים האלה - למזער את הכוח של 'פייסבוק'".
עריכה: עופרי גליכמן