העולם עוקב בחשש כבד אחר הווריאנט החדש בשם אומיקרון, שיכול לשנות את כללי המשחק מן הקצה אל הקצה. למרות זאת, בישראל נתוני התחלואה נותרים נמוכים יחסית, עם כ־700 מאומתים מדי יום, מקדם הדבקה העומד על 1, ו־115 חולים קשה המאושפזים בבתי החולים. פרופ' סלמן זרקא, פרויקטור הקורונה, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ועדכן בפרטים.
בפתח השיחה התייחס הפרויקטור לבשורה המשמחת שהגיעה הלילה מארה"ב – המלצת צוות מומחי ה־FDA לאשר את תרופת הקורונה של ענקית התרופות 'מרק' תחת שורה של הגבלות. "זה שיש תרופה שמאושרת זו בשורה חשובה, ויש עוד תרופה שנמצאת בתהליך. אני מקווה שיהיו לנו עוד כלים שיהיה אפשר לעזור לחולים". הוא הדגיש: "זו לא תרופה מושלמת, ממש לא. אבל היא חשובה בשביל שיהיה אפשר לעזור לחולים, במיוחד חולים שיש להם בעיות ויכולים להסתבך".
כמו כן, הבהיר: "הכלי החשוב ביותר זה החיסונים שנוכל להגן על עצמנו ולא להזדקק לתרופות האלה. אבל צריך את כל הכלים במלחמה הזאת". פרופ' זרקא עדכן כי "יש כל הזמן מו"מ לרכש של אופציות. ברגע שיתחילו לשווק, אני חושב שאזרחי ישראל יכולים להיות בטוחים. ככל שהתרופה תאושר גם התרופה הזאת תהיה בישראל". הוא אף לא שלל אפשרות שהתרופה תשווק בבתי המרקחת: "זה מונע את התפתחות המחלה, הופעת מחלה קשה".
בהמשך, התייחס לקנסות שמטילות מדינות ברחבי העולם על סרבני החיסונים ולאוסטריה שהכריזה כי בכוונתה לחייב את אזרחיה להתחסן כנגד הנגיף. גם גרמניה הודיעה כי תשקול חובת חיסונים במדינה, ומה יקרה בישראל? פרופ' זרקא הודה: "אני חושב שצריך לבחון את כל החלופות, כולל החלופה של חובת חיסון במדינת ישראל", אך סייג: "זו עמדתי שלא משקפת כרגע שום פעילות בתחום הזה, לא במשרד הבריאות ולא בממשלה".
הוא הדגיש: "לא מוכרת לי עבודה משפטית בתחום. לא נמצא על השולחן תהליך חקיקה או עבודת מטה לחקיקה. אנחנו לא נמצאים ברמה הפרקטית שהיום הולך להתקיים חוק באופן מפתיע בשביל לחייב חיסונים". עוד הוסיף: "אני חושב שזה לא נכון מה שקרה באוסטריה, להטיל סגר רק על הלא מחוסנים. אני חושב שזה מדרון חלקלק בעייתי".
בסיום השיחה הביע חשש כבר מהגעת ווריאנט האומיקרון לישראל: "אני מודאג, אני חושב שהווריאנט מצלצל לנו חזק שהמגפה תמשיך ללוות אותנו. לפני שבוע אולי המילה גל חמישי הייתה מהוססת, היום אני חושש יותר. המגפה לא רק כאן, אני חושש שהיא תתעצם".
עריכה: עופרי גליכמן