כיצד מתמודדת מערכת הבריאות עם התפשטות זן האומיקרון ברחבי ישראל? סביב שאלה זו ביקשה ענת דוידוב לשוחח עם פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית שהביע את עמדתו בנושא. לדבריו, העובדה שאין הוראות ברורות וחד משמעיות משפיעה על התנהלותו של הציבור אל מול גל ההדבקה.
בפתח הריאיון גילה פרופ' חגי דאגה רבה, ואמר כי הוא מודאג מבלבול הציבור נוכח אי הבהירות בנושא ההמלצות. לדבריו, אין הוראות ברורות וחד משמעיות וזה מה שמבלבל את הציבור. "הם חושבים שהקורונה הזו היא מחלה קלה כביכול, אבל התפיסה הזו היא לא נכונה. אני לא מאחל לאיש לחלות בקורונה כי אף אחד לא יודע למי יהיה 'פוסט קורונה'", הסביר.
בהמשך הביע את דעתו על חיסוני הילדים, ואמר: "אני חושב שהורים שלא מחסנים את הילדים שלהם הם חסרי אחריות כי הם מסכנים את הילדים שלהם ב'פוסט קורונה' וגם בסיבוכים נוספים מהמחלה", אמר הפרופ'. האם הממשלה נכשלה ביכולת שלה לשכנע אנשים לחסן גם את עצמם וגם את הילדים שלהם? לטענתו מדובר בעובדה, "ברור לנו שהיא נכשלה בזה".
יו"ר ההסתדרות הרפואית החליט לנצל את הבמה ולפנות להורים, ומסביר שאין שום מידע על תופעות לוואי קשות לילדים בעקבות חיסון קורונה. "כאשר שוקלים את המחלה לעומת הסיכון בחיסון אין ספק שהמחלה הרבה יותר קשה והרבה יותר מסוכנת עם השלכות לטווח ארוך. לא יכול להיות שהורה יחשוב שזה בסדר שהילד שלו יחלה בקורונה כי אחר כך עלול להיות לו פוסט קורונה עם הפרעות בזיכרון ופגיעות בקוגניציה - מדובר בדברים שאנחנו לא יודעים לכמה זמן הם יישארו".
נושא נוסף שעלה בשיחה הוא האם צריך לבצע סגר, אולם פרופ' חגי טוען שאין בכך צורך. "תראי, אנחנו מדברים על מגפה שאנחנו לא בדיוק מבינים אותה. לכן, צריך לקחת את התרחיש האופטימי ביותר והפסימי ביותר - להתכונן לקראת הפסימי ביותר ולקוות לטוב ביותר. ככה זה ברפואה".
שאלה נוספת שנשאלה הייתה סביב מצבם של בתי החולים בישראל. לדבריו, המחלקות הפנימיות מתפקדות כמחלקות קורונה, והן נמצאות בקריסה. "כבר בשבוע האחרון אנחנו רואים את העלייה החדה במספר המקרים של קורונה ולכן מוטרדים מזה שבעוד שבועיים שלושה אנחנו נגיע לאי ספיקה בבתי החולים. מזה אני מאוד מוטרד".
האם רופאים צריכים להמשיך לעבוד גם אם גילו שהם חולים בקורונה? פרופ' חגי טועו שלא, ושהם לא יסכימו לזה בשום אופן. "הסכנה היא שאם איש צוות מאומת הולך לטפל הוא יכול להדביק את הצוות הרפואי וגם את המטופלים שלו. תארי לך שהוא יטפל במושתל כליה והוא יחלה בקורונה? יש לנו ערכים ואתיקה כלפי החולים ואנחנו לא רוצים לפגוע בהם. אנחנו נמצא מטווה שיאפשר קיצור ימי בידוד תוך ביצוע בדיקות שיאפשרו לנו לדעת מה המטען הויראלי - אם הוא נמוך הוא יחזור לעבוד - ואנחנו נדון בזה בישיבה מחר", טען יו"ר ההסתדרות הרפואית.
עריכה: עדן בן ארי