קצינים בפיקוד המרכז מעריכים כי היום (ה') תגיש ועדת הבדיקה בראשות האלוף (מיל') נועם תיבון לאירוע הקטלני שבו נהרגו רס"ן אופק אהרון ז"ל ורס"ן איתמר אלחרר ז"ל בנבי מוסא, את סיכום הביניים והממצאים העיקריים לרמטכ"ל. הפרשן הצבאי ושדרן 103fm טל לב רם ('מעריב') הביא פרטים נוספים על הידיעה.
"צה"ל פועל פה בכמה מישורים שונים כדי לתחקר את התאונה המצערת. יש את הציר הפיקודי ויש את ועדת החקירה החיצונית שהרמטכ"ל החליט למנות אלוף במילואים, האלוף טיבון, לעמוד בראשה. כמובן אירועים מהסוג הזה כאשר חיילים נהרגים יש גם במקביל חקירת מצ"ח ופועלת במקביל לחקירות והבדיקות. אנחנו מאוד קרובים להשלמה של הפרטים", הסביר לב רם בפתח דבריו.
עוד חידד כי "התנגדתי לאמירה אוטומטית שאומרת שצריך להדיח עוד לפני התחקירים את מפקד אגוז. יש ועדת בדיקה והיא צריכה לבדוק ולנתח את הממצאים ועל פי זה להחליט. אם מישהו מקבל החלטה מבלי נעשו תחקירים או כי מסומן משהו בראש אני חושב שזה בעייתי. אפשר לראות את התרבות הזו מתרחשת לעיתים גם בצה"ל".
לדבריו, אירועים מסוג זה שנחקרים מתגלים כחלק משגרת היחידה. "מגלים דברים שקשורים באופן ישיר לאירוע ותרבויות ונורמות הנפוצות ביחידות. הרבה פעמים יחידות מיוחדות לצד דברים מאוד טובים שיש שם גם מתפתחות תת תרבויות של 'אנחנו יודעים לפתור בעיות לבד'. אחד הדברים שמסתמנים בבדיקות זה סביב ה־24 שעות לפני האירוע הוא מכת גניבות, שחלק ממנה בגלל בעיה בשמירה על הציוד ובגלל תופעה שקורית בשטחי האש. יש לנו כבר תמונה יותר ברורה של מה קורה ביחידה שמוצאת את עצמה תחת גניבות של שבטי בדואים שנמצאים באזור ואחרי שהיא דיווחה בפעם הראשונה היא בעצם כבר פועלת בעצמה".
"התחושה של ה־24 שעות לפני האירוע שלמעשה הדברים חוצים את מה שמקובל", הדגיש, והוסיף: "אם באמת היחידה הולכת על בסיס החלטה של מפקדים בשטח ועושה פשיטה עצמאית על אוהל זה בדיוק הדברים שעליהם אנחנו מדברים. אולי שכל ישר של מפקד חושב שהוא צריך לעשות את זה אבל אין לו באמת את הכלים לעשות את זה. מה הוא היה עושה אם הייתה מתפתחת תגרה? יש פה הרבה בעיות".
בסיום השיחה, הכריז לב רם כי "אם בסופו של דבר יש בעיה בנהלים של היחידה המג"ד יכול לשלם בראשו אבל לא טוב שאירוע מסוג זה ייגמר רק ביחידת אגוז. לצה"ל יש הרבה מה ללמוד בכל ההתנהלות סביב התופעה הזו, מה כן ומה לא, כי התפתחות תת תרבויות יש גם ביחידות נוספות".
עריכה: שני רומנו