מעיין אדם

"לא צריך לתת לפחד להשתלט עלינו"

חוששים ללכת ברחוב לאחר ההסלמה הביטחונית המדאיגה? • אתם ממש לא לבד • הפסיכיאטרית איריס כהן: "כולנו חיים עם הדחקות, מטרתנו היא להמשיך לתפקד"


השבוע המורכב שעבר עלינו בעקבות רצף הפיגועים הרצחניים שגבו את חייהם של 11 ישראלים, הצליח בהחלט לפגוע אנושות בתחושת הביטחון שלנו להסתובב ברחוב. מהי הדרך לנסות להוריד מעט את מפלס החרדה, חרף המתרחש? מעיין אדם שוחחה ב־103fm עם הפסיכיאטרית איריס כהן, מנהלת מרפאת בריאות הנפש ילדים ונוער במכבי שירותי בריאות, אשר סיפרה כיצד ניתן להתמודד עם הדאגות הלא פשוטות.

בפתח השיחה, מיהרה להבהיר כהן כי "אנחנו תמיד מוקפים בסכנות. השבוע אנחנו יותר ערים לזה כי היו כמה אירועים נוראיים אבל תמיד יש סכנה אפשרית. אנחנו כולנו חיים עם הדחקות. יש לנו מנגנון הגנה שמאפשר לנו בעצם לא לחשוב כל הזמן על הסכנות, תמיד יש סיכון מאיראן או סיכון ביטחוני. זה נכון שצריך להקשיב לחרדה שלנו, היא קיומית והיא שומרת עלינו שלא נעשה דברים מסוכנים, אבל באותה מידה אותו מנגנון של ההדחה והיכולת לשים בצד את הפחד ולהגיד 'פה סביר להניח שלא יקרה', נכון שיש סיכוי שיקרה משהו אבל 99.9 אחוזים שלא יקרה משהו".

"יכול להיות שנהיה חולים אבל גם יש סיכוי ענק שנחיה עד 120. יש הבדל בין פחד לחרדה ממה שעלול לקרות", אמרה, ומעיין תהתה האם הפתרון הוא פשוט להגיד לעצמנו שרוב הסיכויים שלא יקרה לנו משהו. כהן חידדה כי "כל עוד אני במקום שהוא יחסית בטוח. לא לעמוד באמצע הכביש ולהדחיק את החרדה, אבל בהחלט בחיי היומיום כשאנחנו במקום בטוח".

"לא לתת לפחד ולחרדות להשתלט עלינו"

לאורך השבוע התנוססו כותרות לא פשוטות, המכילות את המילים כגון 'גל טרור', 'פיגוע רצחני' וכו'. דבר אשר לא סייע ללחצים אשר כבר קיימים כחלק מהשגרה. הפסיכיאטרית איריס כהן הדגישה: "אנחנו צריכים להיזהר מלהגיד דברים כאלו. לחיות במקום כמו קייב זו באמת סכנה קיומית, או כשיש לנו בעוטף עזה את האזעקות זה מנגנון אחר. אבל פה כשרוב הזמן אם אנחנו מסתכלים סטטיסטית על כמות הפיגועים לעומת כמות תחנות האוטובוס וכמות המקומות בהם אנחנו מסתובבים רגיל והכול בסדר, המטרה שלנו היא להמשיך לתפקד".

"להמשיך לקום בבוקר וללכת למסגרת, לא לתת לפחד ולחרדות להשתלט עלינו", הסבירה, "אנחנו כן יכולים להפעיל פה את מנגנון ההדחקה ולהגיד שבאמת סביר להניח ששום דבר יקרה. אני חייבת להפעיל את המנגנונים האלו כדי שאני אוכל להמשיך לתפקד ולהתמודד, אם אני אחשוב כל הזמן על כל דבר שיכול לקרות בכל שנייה אני לא אוכל לתפקד".

"צריך להיזהר אבל לא להיות בחרדה משתקת"

עוד התייחסה כהן להתנהלות היומיומית במציאות הנוכחית: "אנחנו צריכים להפחית את כמות החשיפה שלנו לאירועים המאוד קשים, במיוחד מי שיותר רגיש וקשה לו. אני חושבת שצריך להיזהר ממשפטים קטסטרופליים כמו גל מסוכן ושהמצב מסוכן בכל מקום. צריך להגיד את הדברים אחרת - רוב המקומות בטוחים, יש סיכון, צריך להיזהר אבל לא להיות בחרדה משתקת".

"אנחנו גם יכולים לחיות עד 120 באושר ושמחה, מאוד חשוב למלא כל דקה כפי שאפשר בחוויות טובות", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

01/04/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מעיין אדם
מעיין אדם  |  צילום: יקיר שוקרון
Paris