המחירים ממשיכים לעלות: במציאות של עלייה תלולה במחירים של מוצרי צריכה רבים ורגע לפני חג הפסח, קפיצה נוספת במחירים עתידה להגיע אל מחוזותינו, והפעם במחירי החלב בפיקוח, שעלולים להתייקר ב־6.5 אחוזים. שר החקלאות עורר פורר (ישראל ביתנו) שוחח עם ענת דוידוב ב־103fm והגיב לדברים.
בפתח השיחה, הזכיר שר החקלאות את הקוטג' והמחאה הגדולה שהייתה בעקבות מחירו בעבר: "הקוטג' היום בפיקוח של הציבור ואת רואה שהפיקוח של הציבור עובד והוא הוביל לכך שלא מעלים את המחירים. היה מאבק ועובדה שתנובה לא מעלה את המחיר ב־9 אחוזים כמו שדרשה מחלבת טרה".
"לגבי ה־6.5 אחוזים, מדובר בהמלצה של ועדת המחירים", הדגיש, והוסיף: "שר האוצר אביגדור ליברמן ואני נדון בנושא הזה, אנחנו נבדוק על מה מבוססת ההמלצה הזו. כשנכנסתי למשרד ביקשו ממני לחתום על העלאת מחירי הביצה בהיקף דומה של כשישה אחוזים ואני לא חתמתי. הוגשה נגדי בג"ץ, אני לא מזדרז לחתום על העלאת מחירים. אני חושב שבתוך האירוע הזה יש הרבה רכיבים שצריכים להכניס אותם הרבה יותר לתוך התחשיבים. כמו רכיב ההתייעלות, כמו הרכיב שהענף הזה בלי תחרות בכלל, הוא יקר בעשרות אחוזים, כ־80 אחוז יותר יקר ממדינות ה־OECD, לא סביר בעליל. אני חושב שיש פה המון צעדים שצריך לעשות בדרך לפני שהולכים לכיס של הצרכן".
לדבריו, את השבועות הקרובים הולך להקדיש השר פורר לדיונים סביב המלצתם של ועדת המחירים. "אחר כך נקבל החלטה שר האוצר ואני והיא יכולה להיות שלא נחתום בכלל על הדבר הזה. אני גם מתכנן לקרוא גם לרפתנים, גם למועצת החלב וגם למחלבות לבוא לשולחן כדי לראות איך מונעים את העלייה הזו על כיסו של הצרכן, כולם יצטרכו לתת חלק. גם המחלבות שנהנות משוק סגור, זה שוק שרק הם שם ואין להם תחרות ואין להם מתחרים. גם הרפתנים שחיים במסגרת סגורה וברורה שבאירוע הזה כולם יצטרכו להבין שכולם נותנים כתף", הסביר.
עוד הבהיר כי "זה נכון שלא דין עלייה של אחוז כדין של עלייה של 6 אחוזים. היעד שלי הוא שלא תהיה עליית מחירים בתקופה הזו. בסוף אני צריך לקבל החלטה והיא צריכה להיות מבוססת על נתונים. אני נוטה שלא לאשר את העלייה הזו, אני חושב שהיא מופרזת ושזה לא נכון עליית מחירים כל כך חדה בתחום משק החלב, בוודאי שמדובר על מוצר מפוקח. נוצר פה מצב אבסורדי, המוצרים המפוקחים הופכים להיות היקרים ביותר כשאנחנו צריכים להיות בדיוק ברמה אחרת. אם זה המצב יכול להיות שאנחנו צריכים לעבור למנגנון בו השוק קובע את המחיר, גם את זה אנחנו נבדוק".
בהמשך, הזכיר השר פורר את השינוי החיובי סביב החמאה והימצאותה על המחירים בעקבות פתיחת השוק: "היינו סובלים תקופות ארוכות ממחסור וממצב שבו יכול להיות שהמחיר מפוקח אבל אין חמאה על המדפים. פתאום כשפתחו את השוק אין מחסור בחמאה, הציבור יכול לבחור בין חמאה יקרה לזולה ולהצריכה של החמאה בציבור עלתה והייצור המקומי לא נפגע. פה לא צריך להיבהל כל כך מתחרות".
על עליית מחירי העגבניות, טען: "צריך לזכור שכל פרי או ירק גם חשוף לפגעי נזק האוויר והייתה קרה לא רק בישראל אלא גם במדינות אחרות. אם אין עגבניות בכל האזור אז כמובן שכל האזור סובל. אני פועל לפתיחה של מכסות נוספות של פטור ממכס, גם כאן זה בדיוק הסיפור של שוק פתוח ושוק סגור. את לעולם תעדיפי לקנות את העגבנייה הטרייה שגדלה קרוב אלייך, היא גם לא סובלת מקשיי הובלה, אבל בתקופות מסוימות בהחלט צריך לפתוח ייבוא".
"סביב העניין הזה פתחתי מיד מכסות פטורות ממכס של ייבוא עגבניות אבל גם כאן צריך לזכור שזה חלק מהמהפכה שאנחנו עושים בחקלאות הישראלית", ציין, "אם אין מספיק עגבניות או שתקני בזול ואז אין עגבניות, או שיש עגבניות אבל יש מעט אז המחיר שלהן עולה. הסיפור הוא לא עניין הפיצוי, יש קרן נזקי טבע שיודעת לפצות, אבל אני רוצה וזה היעד שלי בחקלאות הישראלית - להוביל לכך שיהיה מספיק ייצור שידע לתת מענה לביקושים. למה בהולנד יודעים לייצר מכל דונם של עגבניות 55 אלף קילו ובמדינת ישראל מוציאים רק 7,000?".
בעקבות אמירותיו, תהתה ענת דוידוב מתי אנו הצרכנים צפויים להתחיל לראות הורדת מחירים משמעותית. השר פורר השיב כי "ברגע שאנחנו פותחים מכסות נוספות לפטור ממכס לעגבניות אנחנו נראה בשבועיים הקרובים את המחירים יורדים. אני לא חושב שיש משרד שפועל להורדת יוקר המחיה כמו המשרד שלי, אני נלחם בכל החזיתות למען הציבור הישראלי ולמען החקלאות הישראלית. אנחנו בעניין הזה רואים ונראה, גם בתחום הזה הורדנו מכסים ואני מקווה שכבר בקיץ הקרוב נראה ונרגיש את ההשפעה הזו בכיס. לגבי ירקות גם כאן אנחנו פותחים את השוק, אני חושב שבשנה הבאה לא נסבול עוד הפעם מהאירועים האלו. אני במובנים האלו עובד בכל אמצעי שעומד לרשותי כדי להוריד את המחירים לצרכנים".
כמו כן, שר החקלאות עודד פורר הכריז כי לא יהיה מחסור בביצים בחג הפסח הקרוב: "יש ניסיון ללבות היסטריה שלא קיימת. אני רציתי שהלולנים ייצרו יותר ביצים ומועצת הלול לא אפשרה ללולנים לייצר ולכן פתחנו מדינות נוספות שניתן לייבא מהן".
השבוע האחרון היה לא קל בלשון המעטה, רצף פיגועים שהביא לרצחם של 11 אזרחים חפים מפשע ערער את היציבות החברתית ששררה ברחבי הארץ מאז מאורעות שומר חומות. סביב המצב הנפיץ, האם צריך לעצור כניסת פועלים פלסטינים לשטחי ישראל? השר פורר הביע את דעתו: "שב"חים מעצם היותם שוהים בלתי חוקיים לא צריכים להיות כאן ולא צריכים להיכנס לכאן. אני שמח לראות שגם הצבא וגם המשטרה פועלים בעניין הזה בצורה מאוד אגרסיבית. כדי לחסל את גל הטרור חלק מזה זה גם החימוש של אזרחי ישראל והיכולת שלהם לשאת נשק כדי להרוג אירועים ברגע שהם קורים".
"אני חושב שבמדינת ישראל בה אנשים משרתים בצבא ועושים מילואים, אני לא רואה סיבה שקצין שהיה ביחידה קרבית לא יוכל לקבל רישיון לנשק", טען השר פורר, ודוידוב השיבה כי לבסוף תוצאות נשיאת הנשק באות לידי ביטוי נגד נשים. "זו לא הבעיה עם בעלי רישיונות הנשק. הבעיה היא אלו שמחזיקים בנשק בלתי חוקי וזו גם הבעיה של הטרור. הממשלה הזו עושה את מה שלא עשתה קודמה בעניין הזה במשך 10 שנים", הדגיש שר החקלאות בתגובה.
לדבריו, "אני חושב שכשיש מי שעובד במדינת ישראל, הרקורד שלו ידוע והוא קיבל אישור - יש לנו אינטרס שהם יעבדו. כמובן שמערכת הביטחון יודעת גם לעשות סגרים. יש לנו אינטרס בסוף שתהיה כאן עבודה וכלכלה חופשית. מי שלא נוגע בטרור ומי שבא כדי לעבוד ולהתפרנס מכבוד צריך לאפשר לו את זה, וזה בדיוק המסר שצריך להעביר למי שכן נוגע בטרור - לא תהיה פרנסה, לא קצבה ואני מקווה גם לא יכולת לחיות בנינו".
בסיום השיחה, התייחס שר החקלאות עודד פורר לצפי כי 300 רופאים אמורים להעלות ארצה לפיתוח הרפואה בנגב ובגליל. "זה יעד מרכזי של מדינת ישראל. התרגשתי לראות רופאים שנמצאים במקום בו הם מרוויחים טוב ויש להם חיים טובים שם והם רוצים להעלות למדינת ישראל בגלל ציונות. אני מקווה שכבר בשנה הקרובה נראה עשרות רבות מהם באים או לנגב או לגליל ועוזרים לנו לסגור את הפערים ברפואה", סיכם.
עריכה: שני רומנו