ניסים משעל וטל שלו

"אני פוגש את כל המערכת הפוליטית - זה נותן לי תקווה"

הנשיא יצחק הרצוג בריאיון לגולן יוכפז • על הטרור: "עברנו חוויות נוראיות בעבר והתגברנו" • על דברי ח"כ עודה: "הבטן שלי התהפכה - מסתייג בחריפות"


בשנים האחרונות תפקיד נשיא המדינה עבר שינויים עמוקים, והחל להיות גורם מפתח בקשרי החוץ של מדינת ישראל. מי שלקח את המהלך הזה כמה וכמה צעדים קדימה הוא יצחק הרצוג, הנשיא הנוכחי, שנמצא בתפקידו כ־9 חודשים, ופועל בכוחות משותפים עם הממשלה בכדי לחבר ולהעמיק את הקשר בין ישראל למדינות העולם, ובאותה הנשימה, בין כל שכבות האוכלוסייה בארץ. בריאיון חגיגי לגולן יוכפז ב־103fm, התייחס גם לאתגרים החברתיים והמדיניים שבהם הוא נוגע במסגרת תפקידו, וגם הגיב - הגם שבמרומז - להתפתחויות הפוליטיות האחרונות ולתרחישים המקרבים אותנו לבחירות נוספות בחודשים הקרובים. 

בראש ובראשונה ביקש יוכפז לעלות בפני הנשיא את שאלת מיליון הדולר - האם הוא מעריך שבקרוב הוא יאלץ לקיים סבב התייעצויות סביב השאלה על מי להטיל את הקמת הממשלה הבאה. הנשיא הגיב בקור רוח, ואמר שהוא שמח שהריאיון מתחיל בשאלה פוליטית לוהטת, אבל אין לו שום כוונה להתעסק בביצה הפוליטית. "הנשיא צריך להיות מעל לזה. כמובן שאם אדרש לכך אתייחס בכך. זה תפקידי על פי דין. אני לא על תקן של פרשן, ואני לא מוכן להיכנס בשום אופן לעמדות הצדדים. באופן טבעי אני חושב שכל המאזינים יסכימו על דבר אחד - אי יציבות לא בריאה למדינת ישראל, ואני מקווה שתהיה יציבות פוליטית בישראל בצורה כזו או אחרת", הסביר הנשיא.

לדבריו, אי־יציבות זו בעיה קשה בהתחשב באתגרים הגדולים והמשמעותיים איתם מתמודדת מדינת ישראל. "לא תמיד רואים את התמונה הכוללת. אולי דווקא מהמקום שבוא אני נמצא בו אני יכול לראות ממבט הציפור הרבה מאוד אתגרים. אי יציבות מקשה על התפקוד, ואת המחירים אנו משלמים בצורות שונות. אני מקווה שלא נגיד למקום שבו כל התפקוד המדינתי נמצא באי יציבות".

בהמשך התייחס לאלימות פוליטית באשר היא, ואמר שהיא פסולה בעיניו, ומעולם לא האמין באלימות מילולית, פגיעה נפשית, וכל מיני גינויים וחרמות. "כל הדברים האלה פסולים בעיניי. אף פעם לא האמנתי בהם. במדינה בה יש וויכוחים פוליטיים לוהטים משחר קיומה, אבל יש כללי משחק שאסור להפר אותם. אני יודע שאני קצת נשמע נאיבי, אבל אני באמת חושב שרוב הציבור רוצה משחק הוגן, ולא רוצה למצוא את עצמו במצב בו נבחרי ציבור מתגוננים מבוקר עד ליל, ומתמודדים עם הכפשת שמם הטוב, ופגיעה בבני משפחותיהם, או דברים מהסוג הזה".

עוד הוסיף: "הרי עברנו שנים קשות, ואני חושב שיש דברים מסוימים שצריך לשים עליהם קו אדום, ואני מקווה שככה יקרה. אני רוצה גם לדבר פוזיטיב: אני חושב שהרבה מאוד מהטוב שקיים בחברה הישראלית לא ניכר לעין כשאנו מתעסקים כל היום בקרבות בוץ ובהכפשות. יש הרבה טוב בחברה הישראלית, ויש כוונות טובות. בתוך הוויכוח הפוליטי הלוהט בו יש חוסר מחלוקת על דברים כאלה ואחרים, אנחנו צריכים גם ללמוד לכבד את הדעות של האחרים, ולאפשר שיח פוליטי מגוון מספיק שכולנו נוכל לדור בכפיפה אחת גם בכנסת וגם בציבוריות".

"חרמות הם לא הכלי הנכון לנהוג בו בפוליטיקה הישראלית"

כשנשאל מה חשב על הדברים של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' שאפשר היה להבין מהם שמי ששותף בממשלה הזו לא צריך להיכנס איתו לאותו בית הכנסת הוא טען כי הוא מסתייג מכל חרמות באשר הם. "דווקא אני רוצה להזכיר דוגמה שקשורה לסמוטריץ': לאחרונה כשהוא נסע לבריטניה, הקהילה היהודית בבריטניה הכריזה חרם כלפיו, והתבטאתי בגנות ההחלטה הזו, כי חשבתי שכל קהילה יהודית, קבוצה, או זרם בעם היהודי רוצה ומבקשת שנשמע אותה, וזה חיוני שנשמע אותה. הרי כולנו מאותה המשפחה. ביקשתי גם שהם ישמעו את מגוון הדעות של החברה הישראלית, דעות שמושמעות בציבוריות הישראלית. ביקשתי לקיים דו שיח, כי לעיתים בדו שיח אתה מקהה את עוקצך ושוקל אחרת. אני יודע על חבר הכנסת סמוטריץ' שהוא מקיים דיאלוגים עם קהילות יהודיות. לכן, אני חושב שחרמות הן לא הכלי הנכון לנהוג בו בפוליטיקה הישראלית".

כשנשאל איך הוא מתייחס לאמירה הקשה של יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה שקרא לשוטרים ממוצא ערבי להניח את הנשק הודה שהבטן שלו התהפכה כשהוא שמע את הדברים, והסביר: "אני מסתייג בחריפות מהדברים הללו. אני גם חושב שאפשר לעשות מעשה חיובי. מיכל ואני הלכנו לברך ברמאדן כרים את הגדוד הבדואי בצה"ל, שהוא אגב כולל לוחמים מכל הזרמים המוסלמים, הנוצרים, וגם הדרוזים. נזכיר שיש הרבה מאוד חיילים מוסלמים ביחידות צבא שונות ומגוונות, ובאנו לברך אותם, וניהלנו איתם שיחה מרתקת ונהדרת. אני חושב שבכלל, מגמת ההשתוות בחברה הישראלית היא מהפכנית, חיובית, מרתקת, ונכונה. בכלל, כל הקבוצות בחברה הישראלית רוטטות מבפנים ורוצות לפרוץ תקרות זכוכית ולהשתלב בכל מעגלי החיים, ואני מברך על כך", הסביר נשיא המדינה הרצוג.

עוד הוסיף: "אנחנו רואים את בני ובנות החברה הערבית בעמדות מגוונות שלא ראינו אותם קודם. אתה יודע, אני מקליט את הריאיון הזה דקה לפני שאני נכנס לסעודת איפטאר גדולה מאוד כאן בבית הנשיא לרגל הרמאדן עם מאות מנהיגים של הציבור המוסלמי בישראל, וגם זה מחזה שלא היה נפוץ, והתפתח בשנים האחרונות. יש התקרבות ודו שיח ואנחנו רואים את זה בהרבה מעגלים. נכון שאנחנו חיים בתקופה מאתגרת וקשה עם גל הטרור ועדיין, עברנו את כל החוויות הנוראיות האלה גם בעבר ואנחנו התגברנו ויכולנו עליהם. אנחנו כחברה צריכים לעשות הכול, שכולם יוכלו להשתלב בתוכה, בכל מעגלי החיים, ולהרגיש חלק מהמדינה".

"אני עובד בשיתוף פעולה מלא עם כל הקשת הפוליטית"

נושא נוסף שביקש יוכפז להזכיר הוא עבודת החוץ היסודית של הנשיא הרצוג. הוא הגיב לדברים, וטען כי עובד לפי פרוטוקול מסודר יחד עם ראש הממשלה, שר האוצר, ושרים נוספים. "אנחנו נמצאים היום בעידן של תמורות ושינויים - אזוריים ובינלאומיים. לנשיא יש תפקיד חשוב מאוד בהצגת פניה של המדינה, והעברת המסר מעם לעם. הנשיא הוא גם סמל בין עמים וראשי מדינות. אני עובד בשיתוף פעולה מלא עם כל הקשת הפוליטית ואת ביתי פוקדים כל חברי וחברות הכנסת בצורה מאורגנת, ואני בקשר גם עם יו"ר האופוזיציה. אני מנסה לשמור על קשר יציב עם המערכת הפוליטית כי זה חשוב. אנו רואים מול עינינו קואליציה מדהימה של מדינות, שישראל חלק ממנה, קואליציה אזורית שהולכת ומתגבשת ועולה כלפי מעלה. זה בא לידי ביטוי בביקורים היסטוריים בטורקיה, באמירויות ובירדן, וזו תוצאה ישירה של הסכמי אברהם המבורכים. אני מקווה שנראה עוד ועוד מדינות שמצטרפות לרכבת הזו לטובת המדינות באזור, ובוודאי שלטובת מדינת ישראל".

כשנשאל האם הוא שלם עם הביקור שלו באנקרה אמר הנשיא שהביקור היה מאוד מכובד, והמארחים יצאו מגדרם על מנת לכבד את ישראל. "מדינת ישראל מנהלת את הדו שיח הזה בצורה ממוקדת ומאוד בריאה, אנו שמים על השולחן את כל כאבי העבר, את החיכוכים, וגם הטורקים שמים את נקודת השקפתם על נושאים שונים. ככה צריך להיות. זו מדינה חשובה מאוד, שיש לה שליטה על חלק נכבד מסוריה. זו מדינה חשובה מאוד מבחינה כלכלית, ומדובר במדינה מוסלמית גדולה, שיודעת, ההנהגה שלה יודעת, שאנחנו חלק מברית חשובה מאוד עם יוון וקפריסין. עובדה שנסעתי למדינות הללו לפני הביקור בטורקיה, ודרך אגב גם הביקור של שר החוץ בשבוע שעבר ביוון הוא חלק מהמהלכים הללו, אבל בסופו של דבר טוב שנקיים יחסים טובים ככל הניתן עם מדינות שונות".

"דיאלוג עם שכנינו הפלסטיניים הוא דבר חשוב"

נקודה נוספת שחשוב היה לגעת בה הוא המצב בינינו לבין עזה. לדבריו, דיאלוג עם שכנינו הפלסטיניים הוא דבר חשוב. הוא בלתי נמנע. הוא מתבקש. כשנשאל האם הוא היה נפגש עם אבו מאזן מיהר להסביר על התקשורת מולו, ואמר: "דיברתי כמה פעמים עם אבו מאזן, והוא גם טלפן לנחם אותי על מותה של אמי. אני מתכוון לאחל לו חג שמח בעיד אל פיטר. באשר למגעים מדיניים כאלה ואחרים אני כמובן פועל בתיאום עם הממשלה, ופוגש אנשים שעוסקים בזירה הפלסטינית".

עוד הוסיף: "אני בהחלט חושב שצריך דו שיח. התקופה הזו היא קשה, בירכתי על זה שהוא גינה את הטרור, אבל יש צעדים נוספים שהוא נוקט ומכבידים על הדו שיח. אני מקווה שנוכל להגיע לדו שיח בכל מיני רמות כי זה טוב וראוי למצות חלופות אחרות".

על חנינה לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו אמר שהוא לא חושב שזה נכון להיכנס לנושא, ושמבחינתו זו ביצה שעדיין לא נולדה, בהתחשב בעובדה שיש פה משפט שיכול להימשך שנים ארוכות. "לכל אחד יש זכות להגן על עצמו בבית המשפט וצריך להמתין להכרעת הדין. אני אומר, בהקשר אחר לחלוטין וחשוב לי לומר זאת, שמאז כניסתי לתפקיד הפעלתי כמה וכמה מתווי חנינות לקבוצות שאני רואה את כלי החנינה ככלי שיקום והשתלבות שלהם בחברה הישראלית. לדוגמה, חיילים שהשלימו שירות צבאי מלא ובנעוריהם סרחו וטעו ועברו תהליך מרשים של שיקום הוזמנו להגיש בקשות ואני ראיתי תיקים מרגשים מאוד של אנשים שיוצאים לדרך חדשה ואני רוצה לתת להם הזדמנות".

"אני יודע שאנחנו חברה חזקה, וצריך לעשות הכול בשביל לתקן את העיוותים"

לסיום, הביע הנשיא את דעתו אודות החברה הישראלית, ערב חג הפסח תשפ"ב, ואמר: "בכל דור אדם פועל לפי מצפונו ואתגרי הדור. אני פוגש את כל קצוות המערכת הפוליטית והציבורית. מיכל ואני פוגשים אנשים מדהימים, נדהמים מהאור הגנוז בחברה הישראלית, הכוחות המופלאים בתוכנו. זה מאוד מרשים וזה נותן לי תקווה. אני יודע שאנחנו חברה חזקה, וצריך לעשות הכול בשביל לתקן את העיוותים, להתמודד עם האתגרים ועם הנקודות החלשות והמשברים. בסופו של יום אני גם מאוד אופטימי לגבי עתידה של מדינתו. מברך את כל עם ישראל על כל רבדיו, כולם אהובים עליי, כולם מתחת לחופה הגדולה של בית הנשיא. שנדע בחג הזה חירות, שנדע בחג הזה אביב, ושנדע רק שמחות".

 

עריכה: עדן בן ארי 

14/04/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נשיא המדינה הרצוג
נשיא המדינה הרצוג  |  צילום: נעם ריבקין פנטון/פלאש90
Paris