רק לפני כמה ימים חגגנו את יום העצמאות, וברוב העיריות בחרו לוותר על זיקוקי הדי־נור או לעבור לזיקוקים שקטים, בתור מחווה של סולידריות לטובת הלומי הקרב. רבים טוענים כי גם מקומן של מדורות ל"ג בעומר עבר מהעולם, ולכן עלינו לעבור לחלופות בריאות יותר, ומזהמות הרבה פחות. בכדי לעלות את המודעות לרעיון החשוב ביקשה מעיין אדם לשוחח עם אביטל יוגב מהחברה להגנת הטבע, שפרשה בפנינו את משנתה בנושא.
אם נפליג בזיכרונות מימי ילדותינו לא נוכל שלא להיזכר בערגה בהכנות לל"ג בעומר. איך במשך ימים ארוכים אספנו קרשים ותכננו תוכניות, והכל בשביל לציין את החג שכולו אש, עשן, ומרשמלו שרוף. אביטל לא יכלה להתעלם מזה, וסיפרה שלא כמו הזיקוקים שפוגעים בהלומי הקרב, המדורות פוגעות בכולם. "הרבה הורים זוכרים את המדורות של ימי ילדותינו, אבל הילדים של היום גדלים בעולם שונה לחלוטין. השטחים הפתוחים בשולי הערים הולכים ומצטמצמים, וכך קורה שהרבה יותר ילדים נאלצים להצטופף על הרבה פחות מקום פנוי לטובת המדורות", הסבירה.
בהמשך נגעה בסכנות הרבות של המדורות שהפכו לסמל ילדותינו, אבל היום כנראה שכבר רלוונטיות הרבה פחות. "היום, כל כך הרבה רוצים להדליק מדורות וזה יוצר זיהום אוויר פשוט מסוכן שגורם לנזק אמיתי. מעבר לזה, כיום רוב הריהוט כבר אינו עשוי עץ טהור, אלא תוצרי עץ רוויים דבקים וצבעים רעילים, שכאשר הם נשרפים מייצרים אדים רעילים שאותם נושמים כל הילדים העומדים סביב המדורה, וזה גורם לנזק אמיתי. הרי המשטחים ששורפים מעובדים ורק המחשבה שהילדים נושמים את הזיהום הזה מטרידה מאוד".
עוד הוסיפה: "אנחנו צריכים לזכור למה חוגגים את ל"ג בעומר. הרי היה עם קטן ואמיץ שדרש לעמוד על זכותו לעצמאות, וזו הרלוונטיות של ימנו. אנחנו לא אומרים לבטל את החג אלא לצאת לטבע", אמרה יוגב והסבירה על כל האפשרויות הרלוונטיות לימינו אנו. לדבריה, "אפשר לראות מה מתחדש ולהקשיב לקולות של הלילה - לפרוש את המחצלת ולראות כוכבים לעשות משחקים של סימני דרך מחפשים את המטמון אפשר לעשות דיבייט האם היה צריך לצאת למרד או לא. בחברה להגנת הטבע אנחנו מציעים גם סיורי עששיות".
בהמשך, הצטרף לשיחה השף אבי ביטון והמליץ על המאכלים. לטענתו, "אנחנו לא מספיק משקיעים קולינריות בל"ג בעומר. אנשים מתבלבלים ושמים דברים בתוך המדורה, צריך לשים בצד. מי שעושה מדורה שידאג לשים מסביב כמה אבנים כי הן שומרות על החום. אחד הדברים שאני הכי אוהב לעשות בעולם זה לקחת עוף, לתבל אותו איך שאוהבים, לעטוף אותו בנייר כסף ולשים אותו ליד המדורה. אחרי 3 שעות את מקבלת את אחד המאכלים הכי טעימים".
עריכה: עדן בן ארי