ד"ר אלון לבקוביץ', מומחה לקוריאה, מכללת בית ברל ואוניברסיטת בר אילן, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm על התפשטות מגפת הקורונה בצפון קוריאה, כאשר ביממה האחרונה, על פי הדיווחים, אובחנו במדינה 270 אלף חולים בנגיף.
"הבעיה המרכזית היא שאנחנו לא יכולים לקבל נתוני אמת מקוריאה הצפונית, וזה תלוי אם הם יקבלו מספיק ערכות מסין באופן בלתי רשמי או מקוריאה הדרומית", אמר לבקוביץ'.
זו פעם ראשונה שפרצה שם קורונה?
"כנראה לא. אבל ארגון הבריאות העולמי קיבל את דברי קים כדברי אלוהים חיים, כאשר הוא אמר שבשנתיים האחרונות לא הייתה קורונה. ההערכה של המומחים היא שהייתה קורונה וכל מי שהיה חשש שיש לו קורונה, טופל בצורה כזו או אחרת. הבעיה המרכזית היא שמערכת הבריאות הצפון קוריאנית איננה ערוכה כי היא על הפנים, בניסוח מערבי, לכן, אם וכאשר אנחנו מצפים שיקימו מחלקות לטיפול בקורונה, ספק אם המערכת תוכל להתמודד עם משבר כזה".
כמה חולים יש שם ביום?
"אנחנו מסתמכים רק על הנתונים הרשמיים של קוריאה הצפונית,ש היא מציינת שהיו כמעל 100 אלף שהיה להם חום. איזה חום? לא ידוע, וחצי מהם הבריאו בהוקוס פוקוס".
יש מספרים מבהילים, על 270 אלף, יותר מרבע מיליון איש חולים ביממה?
"כאשר אתה אומר רבע מיליון איש חולים ביממה, כמה מתוכם אכן עשו בדיקת אנטיגן מוסדית ובדקו? ופה הוויכוח בין המומחים לבין קוריאה הצפונית. בחלק מההצהרות הצפון קוריאניות, אלה היו אנשים שהיה להם חום וזו אינדיקציה להתפשטותו של האומיקרון. אם אכן יש פה התפשטות של אומיקרון, והבעיה הגדולה ביותר - זה שכנראה למעט האליטה שדאגה לעצמה להתחסן, רוב התושבים בקוריאה הצפונית לא קיבלו חיסונים".
לגבי האפשרות שמנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און ייעזר במערב או בקוריאה הדרומית כדי להילחם במגפה הזאת, אמר לבקוביץ': "הוא יצטרך להציג את זה בצורה כזאת שהמשטר לא נכנע ללחצים או לא במצב משברי שהוא זקוק לסיוע מערבי, לכן הוא יעדיף את הדרך הסינית או באמצעים בלתי פורמליים. המשבר אכן יחריף, לא תהיה לו ברירה, אלא לבקש סיוע, כפי שהיה בשנות ה־90. הנקודה הכאובה זה שאם זה ייקח לו עוד כמה שבועות, כמות הנפטרים תהיה גבוהה מאוד וזה חבל מאוד".
הוא עצמו מחוסן?
"הוא לא הצהיר על זה, אבל ההערכה של ארגוני המודיעין היא שההנהגה התחסנה כדי לדאוג לכך שהם לא ייפגעו מהמחלה".
עריכה: אמיתי דואק