בכירי משרד הבריאות התכנסו אתמול (ד') יחד עם ראש הממשלה נפתלי בנט, בעקבות העלייה בתחלואת הקורונה, כאשר אתמול אובחנו למעלה מ־4,600 מאומתים לנגיף. פרויקטור הקורונה פרופ' זרקא טען בדיון כי "ישראל בתחילתו של גל חדש". ד"ר יסמין מאור, חברת הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות, שוחחה על כך עם ענת דוידוב וטל שלו ב-103fm.
"ברמה האישית, אני נוטה להסכים שעדיף לנקוט בזהירות ואני לא אהבתי את ההחלטה להיפרד לחלוטין מהמסכות", אמרה ד"ר מאור, בהתייחס לדיון אתמול.
היא הוסיפה: "אפשר להמליץ כל מיני דברים, ההמלצות גם הופכות להיות חסרות ערך כשאין שום קשב להן, כי הציבור החליט שזה כבר לא מעניין אותו. לפעמים נראה קצת מיותר להמליץ על משהו שאין דרך טובה לאכוף אותו".
לדבריה, "בשלב הזה, אין גם הצדקה לאכוף את הדברים מאוד באגרסיביות כי בין כה וכה הציבור מדבר ברגליים או בידיים ומוריד את המסכות, אז גם זה לפעמים דוחף להחלטה כזו או אחרת. לטעמי האישי, היה נכון להשאיר את המסכות בחללים הסגורים".
עוד אמרה: "אני חושבת שבנקודת זמן זו אין מקום לחיסון חמישי, אבל אני בהחלט חושבת שזה יעמוד על הפרק לקראת החורף".
במהלך השיחה, סיפרה גם המצב בבית החולים וולפסון שבו היא עובדת כמנהלת היחידה למחלות זיהומיות. "כרגע אנחנו לא מרגישים עומס ממשי בוולפסון בהיבט הזה, אבל כן יש טפטוף קצת יותר גבוה של חולים וגם קצת יותר אנשי צוות מאומתים ממה שהיה לנו בשבועות האחרונים, אבל זה עדיין בקטנה", אמרה, והוסיפה: "מפני שכבר אין לנו את הניטור ההמוני הזה של כל האנשים החיוביים שהיה בגלים הקודמים, המדד העיקרי כרגע הוא כמות החולים הקשים, שאכן רואים עלייה, אבל לא דרמטית".
לדבריה, החולים במצב קשה הם "אנשים שבדרך כלל יותר מבוגרים עם הרבה מחלות רקע, חלקם מדוכאי חיסון. לצערי, יש עדיין נתח משמעותי של אנשים שלא התחסנו, שזה מאוד חבל".
מה שקורה עכשיו זו התחלה של גל נוסף?
"אני חושבת שאנחנו לא באמת יודעים. בסוף זה לא משנה איך נקרא לזה, זה יהיה בעל משמעות אם העלייה תהיה מאוד גדולה בכמות החולים ובעיקר בכמות המאושפזים".
אבל אם אתם לא יודעים ויש בעיית ניטור?
"זה לא רק עניין של בעיית ניטור, זה גם עניין שהווריאנטים משתנים כל הזמן, וגם וריאנט שאולי יכול היה לגרום לנזק מאוד גדול לפני שנתיים, היום חלק גדול מהציבור מחוסן או נדבק. אני לא חושבת שכרגע צריכה להיות פניקה, גם המספרים הם לא של פניקה. אני חושבת שלפעמים קצת קשה לנבא בצורה מדויקת עד כמה העלייה כרגע תהיה משמעותית. אם אנחנו משווים את עצמנו לארצות אחרות ששם כבר החלה עלייה, אנחנו רואים שיש תמונות שונות במקומות שונים, כי זה לא רק הווריאנט, אלא גם מה הרקע של התחלואה וההתחסנות שיש באוכלוסייה בעבר".
כמה וריאנטים יש כרגע באוכלוסייה?
"כרגע הווריאנט הדומיננטי הוא החדש, ה־BA4 ויש עוד קצת תחלואה מהווריאנטים הקודמים. דלתא כבר לא רואים".
עריכה: אמיתי דואק