דיור בר השגה - האמנם? שר האוצר אביגדור ליברמן, שר השיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד הציגו היום (א') במהלך מסיבת עיתונאים את תוכנית הדיור החדשה. במסגרתה, תורחב תוכנית 'דירה בהנחה', מרווחי הרווח של הקבלנים יוקטנו ותקודת בנייה ברשויות מקצומיות ואזוריות. סביב תוכנית זו, יעל אילון ואריה מליניאק שוחחו ב־103fm עם עו"ד אלון קנינגר, נציג הזוגות הצעירים בנושא הדיור, אשר ביקר בחריפות את התנהלות הממשלה.
בפתח השיחה, ביקשו צמד המגישים להאזין לאמירותיו של שר השיכון, ותהו האם דבריו הצליחו לשנע את עו"ד קנינגר, והוא השיב: "ממש לא. אם אנחנו צריכים לאמוד רגע את התוכנית הדיור הנוכחית, לא רק שלא מדובר בתוכנית חדשה אלא מעט שפצורים ושיפורים לקיימת, אלא גם אם אנחנו מסתכלים ברמה היסטורית אנחנו מדברים על תוכנית לדיור בר השגה הכי פחות טובה שהייתה פה מאז ומעולם".
"אם נסתכל על נקודת המאקרו, היא התחילה עם דיור בר השגה ב־2014 עם השר אורי אריאל והמשיך עם מחיר למשתכן של כחלון, שבתקופתו נתנו ההנחות הגדולות ביותר והוא לא בחל בין תל אביב לקריית שמונה", אמר, "כשהגיעה ממשלת השינוי קיבלנו את התוכנית הכי פחות טובה גם מבחינת הנחות גם מבחינת היקפים וגם מבחינת היקפים של דירות בכל פרויקט. אנחנו נמצאים במשבר הדיור הכי גדול שבו הפער בין השכר הממוצע לעלות הדירה הממוצעת הוא הגדול ביותר. אני באמת אומר לך, ציפיתי וחיכיתי שלא נותרו מילים בפי. מלבד האמירה הכול כך מוכרת של ליברמן שהוא יחסל את הנייה תוך 48 שעות, אני חושב שלא היה פער כל כך גדול בין מעשים לדיבורים".
לאור אמירותיו, התעניין מלניאק כמה זכו בהגרלה, כמה לא נכנסו ללופ וכמה לא זכו. עו"ד קנינגר הבהיר: "נגעת בנתון אולי הקריטי ביותר. בהגרלה האחרונה השתתפו כ־120 אלף משקי בית בהם הוגלו עשרת אלפים דירות. אבל תבינו, בהגרלה הבאה של יוני הולכות להיות 5,000 דירות, כשאנחנו רואים את קצב הנרשמים להגרלות. פועל יוצא שבעצם קצב הזכיות בהגרלה נמוך משמעותית מקצב ההרשמה. אם אני כזוג צעיר רשום להגרלה, ככל שהזמן עובר הסיכויים שלי הולכים ויורדים. זאת אגב נוסחה שאני הצעתי בוועדת הכלכלה לשנות ולהכניס יותר קריטריונים, אלמנטים שיעשו שכל. היום הזוגות הצעירים מניחים תפילין ומנשקים מזוזות לפני הגרלה".
"אני נכנסתי מהחלון לוועדות הכנסת, אף אחד לא הזמין אותנו. וועדות הכנסת היום יושבות ומדברות על דיור בר השגה ש־80 אחוזים מהנוכחים עוסקים בנדל"ן. באים היזמים והקבלנים ומספרים לשרי ממשלת ישראל איך להוריד את מחירי הדיור כאילו זה לא אינטרס שלהם שמחירי הדיור יעלו. השוואתי את זה פעם אחת שכמו שמנכ"ל אסם יבוא ויגיד להם איך להוריד את מחירי הפסטה", תקף.
האם אנחנו צפויים להיות עדים למחאה חברתית שתגיע בעקבות תחושות התסכול והכעס? "כן", הכריז עו"ד קנינגר, והסביר: "תמיד האשמנו את הממשלה, עכשיו הזוגות הצעירים התחילו להאשים את עצמם ובצדק. לא יכול להיות שזכות בסיסית לדיור לא ברת הישג יד לזוג צעיר והוא יושב בבית ולא עושה כלום. אני יכול להגיד לכם, הזוגות הצעירים מסתכלים היום על עצמם ואומרים 'אנחנו הפראיירים, לקחו לנו זכות בסיסית במדינת ישראל ואנחנו לא עושים עם זה כלום'. אני רואה יוזמות ברשת ויוזמות בכל מיני דברים דיגיטליים אבל ה'דברים האלו אני מאמין שבתקופה הקרובה ירדו לשטח".
עריכה: שני רומנו