מי עלול להתערב בבחירות? ביום שישי האחרון, פורסם כי במערכת הביטחון הביעו חשש מפני התערבות של גורמים עוינים במערכת הבחירות בישראל, שתגיע אל פתחנו בעוד פחות משמונים יום. ד"ר טל פבל, מרצה וחוקר איומי סייבר, שוחח על כך עם רון קופמן ואריה אלדד ב־103fm.
"אנחנו יודעים שבאחד מהסבבים הקודמים הייתה גם כן אזהרה כזאת על סכנה מפני מעורבות של שחקן מדינתי בבחירות בישראל, כשהכוונה הייתה במעורבות מבחינה קיברנטית, מבחינת סייבר וגם מבחינת התודעה שבזה, כמו פעילות ברשתות החברתיות ליצירת שיח שמתאים לאותו שחקן. האם הדבר הזה מופרך? לא", אמר פבל.
פבל הסביר זאת דרך דוגמה של הבחירות לנשיאות בארה"ב בין דונלד טראמפ להילרי קלינטון, כשבזמנו, נשמעו טענות על התערבות רוסית בבחירות. לדבריו, קיימים כמה סיכונים בכך - "א'. מבחינת יצירת השפעה פסיכולוגית שכזאת, באינטרנט, ברשתות החברתיות, שיח עם אינטרס מאוד מסוים".
פבל המשיך ואמר: "ב'. טענות לפריצות לאימיילים של הילרי קלינטון ולמי שהיה ראש מטה הבחירות. ג'. ואולי החמור מכל, טענות בדבר פריצות למערכות ההצבעה האלקטרוניות, שזה לדעתי אחת הסכנות הגדולות ביותר לדמוקרטיה".
אצלנו זה עדיין עם פתקים.
"נכון שאולי ההצבעה ידנית, אבל את הפתקים הללו שסופרים, סוכמים את זה ומכניסים את הנתונים לתוך איזה מחשב, לא?"
ממי אנחנו מפחדים? מרוסיה או מאיראן או משתיהן?
"מכל מי שיש לו יכולת לעשות דברים שכאלה. כמובן שהאינטרס הוא של שחקנים מדינתיים וגם היכולת של שחקנים מדינתיים. עם זאת, המרחב הזה מראה לנו שסף הכניסה לצערנו הולך ויורד. אז לא בהכרח לארגוני טרור, קרי חמאס, חיזבאללה או ארגוני פשיעה או ילדים מתלהבים לצורך העניין, יש יכולת שכזאת, אבל בהחלט סף הכניסה פה יורד".
לקראת סיום השיחה, התייחס למוכנות שלנו לכך, ולאזהרה החריגה בקשר למתקפת סייבר. "אני מניח שהקריאה היא לא רק כלפי פנים, אלא כלפי חוץ. כלומר, גם איזשהו מקום שכזה של 'תדעו, אנחנו יודעים שלשחקן כזה או אחר יש אולי כוונות'. בשורה התחתונה, האם דברים כאלה יכולים להיות? בהחלט. אנחנו צריכים להיערך לזה כמיטב יכולתינו", אמר.
עריכה: אמיתי דואק