ינון מגל ובן כספית

"ישראל שיאנית עולם בסוכרת ובקטיעות כתוצאה ממנה"

יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור לשעבר פרופ' נדב דוידוביץ' על המכתב שנשלח לנתניהו בדבר הוזלת סל המזון הבריא: "מקווה שלא יהפוך למלחמה פוליטית"


מספר בכירים במערכת בריאות הציבור החליטו לשלוח לראש האופוזיציה וראש הממשלה הנכנס בנימין נתניהו מכתב באשר להוזלת סל המזון הבריא, זאת במקום הפסקת המיסוי על משקאות ממותקים. פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאת הציבור באוניברסיטת בן גוריון ולשעבר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, התייחס לדברים. 

תחילה, ביקש פרופ' דוידוביץ' להסביר כי "אני רוצה להפריך כמה מיתוסים. הנושא של מס על שתייה ממותקת שידוע בכל העולם, וכל מומחי בריאות הציבור תומכים, כמובן שדורש אמצעי השלמה של הובלת סל מזון בריא. התחילו לעבוד עליו עוד בתקופה שליצמן היה שר הבריאות. העיתוי שהמס התקבל צבע אותו לצערי בצבעים פוליטיים. אנחנו עושים עבודה עם אנשי בריאות חרדיים, הם תומכים במס הזה, חייבים לזכור שישראל שיאנית עולם לצערי בסכרת, קטיעות כתוצאה מסכרת".

"שיאני עולם?", שאל מגל בפליאה, ופרופ' דוידוביץ' חידד: "לא הראשונה בעולם, אבל מחברה שהיינו בסה"כ לפני 50 שנה חברה יחסית רזה יותר, היום יותר מחמישים אחוזים מהאוכלוסייה עם משקל יתר. בתחום של סכרת אנחנו הולכים וצוברים שיאים. צריך לומר שזה לא רק החברה החרדית, גם החברה הערבית ובכלל השמנה, שפעם הייתה של אנשים עשירים, הפכה למשהו שפוגע בעיקר באוכלוסיות חלשות".

עוד טען כי "יש מידע מחמישים מדינות בעולם על איך מס מפחית את הצריכה, גם בישראל על פי נתוני הצריכה, יש ירידה בחברה החרדית של 25 אחוזים בצריכה. יש ירידה ברורה. הדבר הזה היה בהתדיינות מול אנשי בריאות חרדים. תמיד לחקיקה, ברגע שאתה עושה אותה, יש את האלמנט הפוליטי. מעבר למס עצמו צריך לקחת ולצבוע כסף לקידום בריאות, שלצערי לא משקיעים מספיק. אנחנו רוצים לעשות פנייה לרבנים, אני עצמי למדתי בישיבה, אני זוכר היטב איך בקידוש מביאים את השתייה המתוקה. עוד כמה שנים יתייחסו לזה כמו לעישון. יש את הפרסומת היפה של משרד הבריאות".

"בני אדם לא נועדו לאכול כל כך הרבה כמויות של סוכר"

באשר לשתייה הממותקת במחלקת הדיאט, הדגיש פרופ' דוידוביץ' כי "הדיאט גם מאוד לא בריא. מסיבות גם אחרות של חומרים וכימיקלים שונים. יש צדדים של השפעת כימיקלים. יש תחליף פשוט וזול - מים. צריך להנגיש את המים בכל מקום. חברות המזון במשך עשרות שנים ממכרות אותי ביודעין ומעלות כל הזמן את הסוכר. בני אדם לא נועדו לאכול כל כך הרבה כמויות של סוכר. בעבר זה היה משהו שהיה חסר ולכן מבחינה אבולוציונית יש את הרדיפה אחרי סוכר, של שומן. אבל היום אנחנו חיים בתנאים אחרים לגמרי של עודף".

"הדבר הזה נעשה יחד עם אנשי בריאות חרדים, זה התחיל בכלל בתקופה של נתניהו. זה לא היה צבוע בצבע פוליטי וחבל שזה נצבע שצבעים האלה", אמר, והוסיף: "אני מדבר עם הרבה אנשי בריאות חרדיים והם מבינים את זה אני מקווה שזה לא יהפוך לסימבול של סתם מלחמה פוליטית שאין לה שום קשר לבריאות שלנו. גם בבתי חולים שמים לצערי שתייה מתוקה, בבתי ספר, וזה דבר שהוא גרוע. עוד 20־10 שנים נתייחס כמו שפעם היה את העישון בתוך כיתות. זה עניין של מקובלות חברתית. יש כמה חצרות של רבנים שכבר התחילו לשים רק מים, זה ישתנה".

"הפך להיות אישיו פוליטי במאבק בין ליברמן לחרדים"

בהמשך, הכריז פרופ' דוידוביץ' כי "צריך להנגיש מזון בריא בצורה זולה. פעם ירקות ופירות היו הכי זולים בישראל, היום זה הפך להיות מחירים גבוהים. יש פה הרבה כשלי שוק. צריך לא רק לעשות מס, צריך להשלים את ההיבטים אחרים כמו שסימן מזון זה לא מספיק וצריך לעשות את זה גם בהידברות. בזמנו, שהעברנו את החוק, נאבקתי שיחריגו את התירוש. הצלחנו להחריג את זה והחברים אמרו 'אתה נאיבי, יהיה פה מדרון חלקלק', ואמרתי 'לא'. בתוך החברה החרדית יש הבנה לזה. זה הפך להיות אישיו פוליטי במאבק בין ליברמן לחרדים, מאוד חבל. גם אנחנו רוצים לעשות משלחת של רופאים חרדים לרבניים".

לאור אמירותיו תהה מגל מהי דעתו של הרב פירר בנושא, ופרופ' דוידוביץ' הודה: "הרב פירר לא דיברתי איתו באופן אישי, אבל בזמנו כל האנשים החרדים שמבינים בתחום הבריאות מבינים שזה כלי מאוד חשוב. זה לא הכלי היחידי, אבל זה אחד הכלים החשובים שמוכח במחקרים. יש פה רגישות חברתית ואם יש מובילי דעה בחברה החרדית אני מכבד את זה. בדרך כלל שאנחנו יושבים איתם הם מקשיבים להיבטים המדעיים. יש קבוצות קיצוניות אולי שלא עושות את זה, אבל גם בקורונה ישבנו עם אנשים חרדים והצלחנו להגיע להסכמות".

"אני מאוד מאמין בבריאות הציבור שצריך להיות קשוב ולהתאים את הדברים עם הקהילות השונות. אנשי בריאות חרדים תומכים בזה מאוד. חבל שזה הפך להיות מעין אישיו פוליטי", סיכם.

עריכה: שני רומנו

10/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולם אין קשר לנאמר
למצולם אין קשר לנאמר  |  צילום: פייר טרג'מן/פלאש90
Paris