סיון כהן

מ': "יש פה מערכת משפטית שמזלזלת בנפגעי עבירה"

מ', אביה של בת 4 שנאנסה, זעק: "צריך פה שר משפטים שיהיה לו את האומץ לקום ולעשות מעשה" • השופט בדימוס הרן פיינשטיין התייחס לדברים


בית המשפט העליון קיבל את ערעור פרקליטות המדינה והרשיע את תושב הצפון שתקף מינית ילדה בת 4 מחוץ לבית כנסת בירושלים, בעבירת אונס. אברהם לשם בן ה־26 מקצרין, שנשלח למאסר של שלוש שנים וחצי בגין המעשה המגונה, ירצה עוד שנתיים וחצי מאחורי סורג ובריח. סיוון כהן שוחחה על כך ב־103fm עם מ', אביה של הילדה שנאנסה, אשר הגיב לפסיקת בית המשפט והביע כאב עמוק וזעם רב. בנוסף, השופט בדימוס הרן פיינשטיין, שופט בית משפט השלום ברחובות לשעבר, פרש את משנתו בנושא.

"הבת הקטנה שלי, בת 4, עברה את אותן זוועות", קרא האב הכואב בקול. "בערב שישי, בבית הכנסת, האנס הסדרתי, אברהם לשם, פגע גם בה. פגע בה בצורה מזעזעת שהחרידה אותנו, את הקהילה שלנו, את המשפחה שלנו פה, עם נזקים שאי אפשר להבין אותם עדיין. היא כל כך קטנה ויש כל כך הרבה לפניה. הוא פגע בה בגלל שהוא סדרתי, בית המשפט והרשויות לא עשו את המוטל עליהן. עוד הפעם אנחנו פוגשים מקרה מזעזע שהיה יכול להימנע, אבל השופטים פה בישראל לא מונעים שום דבר".

עוד הכריז מ' כי "הבת שלי היא דור ME TOO, היא העידה עם עדות מהימנה, לפי המשטרה והפרקליטות, על פי הספר. אבל לשופטים זה לא היה מספיק טוב, הם טעו לא פחות משלוש פעמים. עם די.אן.איי אין פה שאלה בכלל, ועדיין רצו לתת לו 3 וחצי שנים והורידו סעיפים. שופטים בישראל טועים באם זה מעשה מגונה, למרות שזה סעיף של אונס, בקטין או לפני קטין. מתעסקים בשטויות. תודה לאל שהפרקליטות נעמדה חזקה מול השופטים, תודה לאל השופטים של בית המשפט העליון במהירות הבינו את הטעויות במשפט".

מ': "השופטים חופשים שהם יכולים לצפצף על הפרקליטות במדינה"

באשר לגזר הדין אותו קיבל לשם בעקבות מעשיו הנוראיים, אמר מ': "הוא קיבל לצערי רק 6 שנים. זה אפילו לא עמד בציפיות של הפרקליטות, השופטים חושבים שהם יכולים לצפצף על הפרקליטות במדינה. הם בוחרים פעם אחר פעם לקחת את הצד הנמוך ביותר בכל ענישה. חלק מהדבר הזה, וזה ציטוט של שופטת בדימוס, השופטים האלה לא מוכשרים מקצועית לטפל במקרים כאלה, הם לא עוברים את ההשתלמויות שהם צריכים לעבור".

בהמשך, שיחזר מ' את השתלשלות האירועים המשפטיים בעקבות אונס בתו: "זה סיוט. בהתחלה יש אמון במערכת, אז אתה שותק, לא סיפרנו לאף אחד שנתיים מה אנחנו עוברים. את הטיפול כל שבוע לקחת את הילדה, המשפטים, השעות שאתה מפסיד בעבודה כדי ללכת ולנהל את המאבק הזה. אחד הדברים הקשים. כשסיפרנו, פתאום הסביבה מספרת את כל הסיפורים שלה, את הזוועות שלה, את המקרים שלא הולכים ולא מעידים כי יש פה מערכת משפטית שמזלזלת בנפגעי עבירה. אז בשביל מה לעשות את זה?"

כהן הזדעקה נוכח הנתונים המראים כי תופעת הפדופיליה רחבה משתיארה והן הפגיעות המיניות, ומ' חיזק את דבריה: "נכון. זה יכול להיות בת של השכנה, או הבן, זה מזעזע. נשים שמבחינתי הן הכי חזקות בעולם והכי גיבורות מבחינתי אומרות 'ברגע הנתון זה לא כזה פשוט, זה לא קל לבוא ולהגיד את הדבר הזה'. אז כשאנשים קמים, צועקים ואומרים, ככה המערכת מזלזלת בהם? זה אבסורד".

מ': "הקורבן צריך להיכנס לתוך התהליך כבן אדם שכל הסביבה מחזקת אותו"

בנוסף, סיפר מ' על התהליך שבתו עברה מאז אותו ערב אימתי עבור כל הורה: "היא הייתה בטיפול שלוש שנים, כל שבוע, גם משהו נורא חשוב שצריך לעשות. אם קרה משהו צריך לטפל, צריך להגיד את זה להורים, זה קשה לפעמים, גם כלכלית, להבין שיש טיפול ויש טיפול בחינם. יש את הדברים האלה וצריך להציל את הילדים האלה כי אחרי זה אתה שומע מקרים של 'הייתי ילדה ואף אחד לא עזר לי'".

על המכתב של רעייתו עוד לפני ערעור הפרקליטות על עונשו של לשם, הבהיר: "זו בקשה של אלפי מנדטים, שמשהו ייעשה בנידון. יש דברים שאפשר לעשות. אפשר היום להקים, יש הצעות, בתי משפט ייעודים לנפגעי עבירה. זה לא דבר כל כך מורכב. הקורבן צריך להיכנס לתוך התהליך הזה כבן אדם שכל הסביבה מחזקת אותו, ולא הפוך. וזה מה שקורה היום – את צריכה להיכנס לבית המשפט עם שטיח אדום, לא עם מבטים של 'עוד אחד שבא להפריע לנו ולספר איזה סיפור'".

"איך מביאים ילדה להעיד?", תהה כהן, ומ' הודה: "יש חוקרי ילדים, שזה התפקיד שלהם. זה מורכב. תודה לאל שהילדה שלי, הלוואי והיה לי את הכוחות האלה, הצליחה לספר במפורט, דקה דקה, מה היה שם, מה קרה הסיפור, כי כשאני פגשתי אותי כשיצאתי מבית הכנסת היה לה זעם בעיניים, זעם שמישהו נגע בה, שמישהו פגע בה. ילדים לא צריכים להיות הפקר. בתוך הבית שלהם הם הפקר. זה מה שמערכת המשפט משדרת. אין זכויות לילדים היום".

עוד הציג את התמודדותו כאב לאחר המקרה: "קשה לשחרר, זה השריטות שההורים אחרי זה מקבלים. במקרה הזה, אתה מצבין שגם אם זה יקרה לך בתוך הבית אתה מופקר על ידי מערכת משפט שקרסה מזמן, עם שופטים שאין להם שום רצון להעניש, הם מחפשים תמיד את הדרך הקלה. אם יקום עכשיו שר משפטים ויקח על עצמו את התפקיד הזה, הוא צריך להבין שהוא חייב לעשות תיקון דרסטי והדבר הראשון זה להקים בתי משפט ייעודים לדבר הזה".

השופט פיינשטיין: "חייב שיהיה כלל של עונשי מינימום או עונשי חובה"

השופט בדימוס פיינשטיין, שהאזין לשיחתה של כהן עם מ', הדגיש: "אני מזועזע וכולי עם האבא. יותר מזה, הערות שלו צודקות. הוא הדמות הקלאסית שבאה ללמד שהעונש הוא לא אך ורק עם האדם שנמצא באולם אלא ההשלכות מסביב יותר חמורות, ולצערי לא לקחו את זה בחשבון".

"צריך לקחת בחשבון דבר אחד, כאשר החוק לא קובע עונשי מינימום או עונשי חובה, המערכת מאפשרת לשופטים מאפס עד גבול הענישה הקיימת", הסביר, והוסיף: "יש להפריד הפרדה גמורה בין עבירות שקשורות בעבירות מין, גוף או נפש לבין עבירות כלכליות או אחרות. בנושא הזה כשלנו בגדול. בסוג כזה של עבירות שפוגעים בנפש, במקרה הזה של הבת שלו, או הורגים בן אדם, אסור להשאיר את שיקול הדעת לשופטים - חייב שיהיה כלל של עונשי מינימום או עונשי חובה".

כאשר התייחס להצעתו של האב להקים בתי משפט ייעודים לנפגעי עבירה, הבהיר השופט בדימוס כי "האבא מדבר מדם ליבו אבל ברגע שתעשי אך ורק בית משפט לנפגעי מין, אותו דבר את צריכה לעשות להמון נושאים אחרים וזה כמובן לא פרקטי. מה שכן צריך לעשות או השתלמויות או לחייב כל אדם שהולך לשיפוט שקודם ילמד קורס של שנה שנתיים, שיוכיח שהוא יודע מה זה ענישה והמשמעות הרחבה שלה, ואז יוכל לשבת בעניינים פליליים. אני מפחד שזה לא ילך".

השופט פיינשטיין: "הפתרון הוא בשינוי הענישה באופן קטגורי"

"את יכולה לעשות השלכה נוספת, נושא שפורסם לפני יומיים על השופטת שהציעה למחבל במסגרת גישור, השופטת הציעה להמיר את העבירות של עבירות מין אך ורק לעבירות אלימות, כאשר הסוהרות צועקות שפגעו בהן. איפה ההתחשבות בקורבן במקרה הזה?", טען, וסיכם: "בקצרה - הסיכוי לשינוי הוא קלוש מאוד. אין עניין לעשות את זה. זה לא נושא פוליטי, שמושך דעת קהל, זה דבר מאוד עצוב ואנחנו חברי הכנסת לא רוצים להתעסק בזה. הפתרון הוא בשינוי הענישה באופן קטגורי שלבית המשפט אין שיקול דעת מעבר לעונשי מינימום או עונשי חובה".

מ', שבתו נאנסה כשהייתה רק בת 4, הודה בכאב: "הוא צודק, לא יקרה שום דבר. צריך פה שר משפטים או שיהיה מקצועי או שיהיה לו את האומץ לקום ולעשות מעשה. אם אחד מכל שלושה נפגע, כל האנשים האלה צריכים לצאת לרחובות ולהתחיל להפגין".

עריכה: שני רומנו

10/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


סיון כהן
סיון כהן  |  צילום: 103fm
Paris