במדינת ישראל חיים הרבה מאוד חולי סוכרת, ומספרם הולך וגדל. לצערנו הרב, זה לא מפריע לרשת להיות מלאה במידע שגוי על הגורמים למחלה ודרכי הטיפול בה. פרופ' רפי קרסו הקריא בשידור הודעה שקיבל מאדם בעל נטייה לסוכרת שמודאג מהערכים שלו, והצליח לשפוך אור על המקרה.
סוכרת היא מחלה המתרחשת כאשר ערכי הגלוקוז בדם (הנקרא גם סוכר בדם) גבוהים מדי. אינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב, עוזר לגלוקוז לחדור לתאים ולשמש כאנרגיה. מה שקורה אצל חולי סוכרת הוא שהגוף לא מייצר מספיק אינסולין או לא יכול להשתמש בו כמו שצריך, וכתוצאה מזה נשאר סוכר רב במערכת הדם.
פרופ' קרסו הסביר כי בכדי לדעת את רמת הסוכר יש לבצע את הבדיקות בצום, ובשעות הבוקר. "כשאני התחלתי ללמוד רפואה רמת הסוכר הנורמלית הייתה עד 120. בגלל מגפת הסוכרת אנחנו רוצים שרמת הסוכר המקסימלית תהיה כמה שיותר נמוכה. אז אם אנחנו מבצעים את הבדיקה, ורואים שהסוכר בצום הוא מעל ל־100 היום זה נחשב למשהו שהוא כבר לא תקין", אמר.
בהמשך ביקש להזכיר שיש לבצע יותר מבדיקה אחת בכדי לבחון את רמת הסיכון לסוכרת. הבדיקה הנוספת נקראת בדיקת המוגלובין מסוכרר - "זו בדיקה שנותנת לנו אינדיקציה על ממוצע הסוכר בחודשים האחרונים. אנחנו אומרים שתוצאות שהן בין 5.7 לבין 6.3 זהו מצב של פרא-סוכרת", הזכיר הפרופ'.
אומנם השכיחות לחלות בסוכרת בקרב אנשים שאחד מבני משפחתם או יותר הוא חולה סוכרת, היא גבוהה יותר ממשפחות שבהן אין חולי סוכרת, אך לאורח החיים יש חלק בלתי מבוטל בהתפרצות המחלה. לכן, חשוב לבצע פעילות גופנית באופן סדיר, ולדאוג לתזונה ללא פחמימות. במידה וסובלים מעודף משקל ירידה במשקל בהחלט יכולה להטות את המאזניים לטובה. "בעוד שלושה חודשים תעשה בדיקות חוזרות, ותראה אם הנתונים השתפרו", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי