בעת האחרונה, נרשמה האטה משמעותית בשוק הדיור בישראל, כאשר בחודש ינואר 2023 נמכרו 7.4% פחות דירות מבחודש דצמבר של שנת 2022. מה הוביל למגמת הירידה בקצב הרכישות, והאם ניתן לדבר על ירידת מחירי נכסי הנדל"ן? רמי רונן, מנכ"ל ומייסד 'WeCheck', התייחס לדברים.
"עברנו תקופה של עלייה חדה מאוד בריבית, ההחזר החודשי של המשכנתאות זינק, כתוצאה מכך כל המשקיעים רואים הרבה פחות תשואה כי עלות הכסף עלתה, וגם אנשים שתכננו לשפר מגורים או לקנות דירה ראשונה מתקשים יותר לעמוד בהחזר החודשי", תיאר. "עכשיו הבעיה שלהם היא שההחזר החודשי לבנק גדל מאוד, ובחלק מהמקרים הבנק לא יכול לאשר להם משכנתה. משפרי דיור נותרים במקום וקוני דירה ראשונה נשארים אצל ההורים או פונים לשכירות".
בהמשך, הוסיף: "במדינת ישראל מעולם לא נבנתה בנייה מוסדית להשכרה לטווח ארוך. הריבית ירדה מאוד, מימון הדברים נהיה זול, והמדינה העניקה הטבת מס גדולה ועודדה להשכיר ל־15 שנה. בריבית הנוכחית פשוט מפסידים כסף. אלא אם המדינה תתערב ותספק מימון, לא תהיה בנייה להשכרה לטווח ארוך על ידי הסקטור הפרטי".
בסיום, הדגיש רונן באשר לשוק השכירות כי: "מדברים על שוק שמגלגל 40 מיליארד שקל בשנה ורובו ככולו אנשים פרטיים. לרוב האנשים הללו יש חוב כי הם לקחו משכנתה. עד הקיץ של 2022 הם חוו עליית מחירים גבוהה שנבעה מכך שמחירי הדיור זינקו. מאז הקיץ, מחירי הדירות עצמן הפסיקו לעלות ולכן גם ההשכרה התיישרה. יש לחץ סמוי לכיוון הפלוס, שמה שעכשיו מתדלק אותו היא עליית הריבית. היא משפיעה כי בעל הנכס שיש לו משכנתה מתחיל לשלם עליה יותר, אז הוא גובה יותר מהדייר. הריבית היא גורם מאוד משמעותי בהרבה מהתהליכים הכלכליים. המשך עליית הריבית יגרום להמשך עליית המחירים".
עריכה: מיכל קדוש