ינון מגל ובן כספית

"מה המחיר לחירות של אישה שתרגיש ביטחון?"

לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל, הזדעקה נוכח הפלת חוק האיזוק האלקטרוני • תקפה: "מי שמתנגד לחוק זה אנשים שמעולם לא עבדו עם קורבנות אלימות"


הצעת החוק מטעם האופוזיציה לאיזוק אלקטרוני לגברים אשר תקפו את נשותיהם או שמהווים סכנה לחייהן נדחה בקריאה טרומית. זאת בצל רצחן של 6 נשים מאז תחילת השנה. הפלתו של החוק עוררה מהומה במליאה, כאשר רוב חברות האופוזיציה אחזו באזיק בידיהן ומחו על ההחלטה. כמו כן, השר בן גביר טען כי הוא יגיד חוק מתוק בעוד כחודש למליאה. 

לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל שנרצחה על ידי בן זוג, תקפה בחריפות את שאירע. "אנחנו עובדות תקופה ארוכה כדי להעביר את הצעת החוק לפיקוח אלקטרוני וההצעה אתמול הייתה לכולנו קצת אכזבה, קצת הרבה. הייתי בכנסת השבוע בוועדה של צביקה פוגל, יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ושם הוא הבטיח שהוא יעביר את החוק. מאוד הייתי רוצה לראות את הקואליציה והאופוזיציה ביחד, כולם יחד שכם אחד ננצח את האלימות".

"הם דיברו על זה בוועדה וחברי הכנסת אמרו שם שאם זה מה שהוא רוצה הוא יכול להעביר את הצעת החוק הממשלתית בקריאה שנייה ואז עושים שינויים בוועדות, זו המטרה", אמרה, וזעקה: "למה להתחיל את כל התהליך מההתחלה? נעשה עבודה, כתבו את החוק, כל המטה של המשרד לביטחון הפנים, כל אנשי המקצוע, הגיעו להסכמה מלאה, אחרי נסיעות לחו"ל של הבכירים לראות איך זה עובד במדינות אחרות בהצלחה. יש פה עבודת מטה רצינית ועבר קריאה ראשונה, קריאה שנייה, שינויים מהסוג שהוא מציע אפשר לעשות בוועדות, ככה זו צורת העבודה הפרלמנטרית. למה הוא לוקח אותנו אחורה?"

בנוסף ציינה בן עמי כי "כל סיעות הבית הצביעו בעד החוק בקריאה ראשונה בנוסח הנוכחי שלו. כולם היו בעד החוק הזה, אני חייבת להגיד שאני גם אתמול בלילה דיברתי עם חברי כנסת מהליכוד, הם בעד החוק, יש פה עניין לא ברור. אני יכולה להגיד לך שמי שמתנגד לחוק זה אנשים שמעולם לא עבדו עם קורבנות אלימות במשפחה. אני קיבלתי הבוקר וואטסאפ משופט בכיר שפשוט שבור מהדבר הזה. השופט אביטל חן שהוא נשיא בתי המשפט הקהילתיים, הוא אמר לי 'כשהחוק הזה יעבור נוכל להפסיק לשלוח נשים למקלטים'. כל מי שמכיר את התחום מקרוב, שוטרים, רווחה, הפיקוח הכי בכיר, בעד, כולם בעד".

אזיק אלקטרוני על גברים חפים מפשע? "לא יקרה"

באשר למשמעות חוק האזיק האלקטרוני בנוסח הנוכחי, הסבירה: "החוק מאוד ברור בנושא הזה ומונע את הסיטואציה שתיארת, אנשים חפים מפשע זה לא יקרה. על פי החוק מי שיקבל צמיד אלקטרוני זה אדם ששופט פוסק שיש מסוכנות מאוד גבוהה לפגיעה בבת הזוג שלו, באישה, בילדים, בין אם בגלל שהפר בעבר צווי הרחקה, הרשעות קודמות. זה כתוב במפורש בחוק. בוא נגיד שקרה מקרה חריג ובן אדם חף מפשע קיבל צו הרחקה עם צמיד אלקטרוני, זה בסוף רק יבוא לטובת אותו אדם, כי היום לך תוכיח שמעלילים עליך. כאן צמיד יתן לו ראיות משפטיות שכשמעלילים עליו שהוא מפר את הצו זה פשוט לא נכון. אז לא רק שזה טוב לאישה שמאויימת באמת, המספרים הם באמת מפחידים".

לאור אמירותיה טען מגל כי "ראינו מה קרה כשלא שמו צמיד, רק בטלפון רצו לדעת איפה אנשים נמצאים בקורונה כדי למנוע מגיפה. מדינה נכנסה לטירוף. אמרו שזה חוקים דיקטטורים. שליש ממה שקורה פה עכשיו בכלל בלי צמיד, למה? כי יש משמעות לנטילת חירותו של אדם באיזה אופן. בן גביר דיבר איתי אתמול ואמר שההצעה הזו יחסית מאוד גורפת. יכול להיות שלפני שמחליטים החלטה שנוטלת חירות בצורה כזו או אחרת צריך לחשוב טוב טוב. עוד חודש לא קרה שום דבר".

בן עמי השיבה לדברי המגיש, והדגישה: "כל הבדיקות האלה כבר נעשו, אנשים שמקבלים צו הרחקה נעשתה הערכת מסוכנות. הערכת מסוכנות זה הדבר הראשון שעושים כשאישה מגיעה להתלונן על סכנת רצח או איומים. היום יש במקלטים אלף נשים, מה זה אם לא שלילת חירות. הפיקוח האלקטרוני זה צמיד גומי, בנוסף הוא חייב להסתובב עם מכשיר שנראה כמו טלפון. היא גם מקבלת מכשיר שנראה כמו טלפון, ומה שה־GPS הזה עושה זה מוודא ששני הטלפונים האלה לא יתקרבו אחד לשני. זה לא שלילת חירות, הוא יכול להסתובב כל עוד הוא לא מפר את הצו. הצמיד מתריע כאשר הוא נכנס למעגל, יש את המעגל שאסור לו להיכנס ששופט פסק".

עוד סיפרה בן כמי כי "המקרים האלה מגיעים אלינו כל יום, אנחנו בפורום מיכל סלה מגנות על 85 נשים בסכנת חיים. אנחנו עושות את זה עם המשרד לביטחון לאומי. יש לנו שני פרוייקטים, חלופה למקלט, אנחנו מאלפות כלב הגנה והיא מקבלת לכל החיים כלב, והפרוייקט השני נקרא סיירת מיכל, אנחנו מאבטחות לה את הבית, סייר 24/7, שיעורי הגנה עצמית, והדבר הזה מקנה להן ביטחון. יש פה את הידע, את הטכנולוגיות, והעובדה שאנחנו ממשיכים לשלוח נשים למקלט ומצפים שדף נייר, שזה הצו הרחקה, זה מה שירתיע אדם אלים? באמת? אנחנו רואים שזה לא עובד".

"טכנולוגיה פשוטה שלא פוגעת בפרטיות"

"מה המחיר לחירות של אישה שתרגיש ביטחון?", זעקה בן עמי, והוסיפה: "יש פה פתרון שיתן לנשים מאוימות הרגשה של חירות. אתמול נרצחה אישה בתל אביב, עברו 10 שנים ואנחנו ממתינות לחוק הזה. אני בטוחה שאם היה לכם פיתרון כל כך פשוט של להציל חיי אזרחים מפני טרור מיד כולם היו מצביעים בעד. היה לפני שבועיים סיפור של מחבל שהסתובב חופשי ואזרחים הרגישו פחד מוות, זה מה שהן חוות יום יום. יש לך טכנולוגיה פשוטה שלא פוגעת בפרטיות שלו כי זה לא אומר לה איפה הוא, זה מצפצף לה כאשר הוא מפר את המעגל".

כאשר נשאלה האם האזיק האלקטרוני היה עשוי להציל את חיי אחותה, הודתה: "לא, במקרה של אחותי שניהם לא היו מוכרים לרווחה או למשטרה. המכה הראשונה הייתה האחרונה". כמו כן, בעקבות שאלתו של כספית בנוגע לנתונים אודות אלימות במשפחה ורצח נשים על ידי בן זוגן בישראל, חשפה בן עמי כי "21 שנים לא מיפו את התחום, אין מספרים כמה קורבנות אלימות במשפחה יש בישראל, כמה שורדות רצח. יש נתונים רק על צווים שהופרו במשטרה ולא בדיווחים בבתי המשפט. הנושא הזה, גם נתונים כמו שצריך אין".

"אין מספרים כמה קורבנות אלימות במשפחה יש בישראל, כמה שורדות רצח. יש נתונים רק על צווים שהופרו במשטרה ולא בדיווחים בבתי המשפט. הנושא הזה, גם נתונים כמו שצריך אין", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

23/03/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


לילי בן עמי
לילי בן עמי  |  צילום: ניר קידר
Paris