אודי סגל וענת דוידוב

"הם נלחמו ביחד - ההורים חייבים להיות מאוחדים"

אילן, אביו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל על נוכחות פוליטיקאים בטקסים: "העם לא רק רשאי וזכאי, חובתו להודות לנופלים ולהיות מאוחד ובוודאי להגיע"


בשבוע הבא יתקיימו מאות טקסי זיכרון בבתי העלמין לזכרם של הנופלים, עם היום המקודש לכל עם ישראל, מובילי המחאה הכריזו כי נוכחתם של חברי כנסת ושרים אינה רצויה, ועתידה להתבטא מחאה בשל נוכחותם במקום. ענת דוידוב וטל שלו שוחחו עם אילן, אביו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל שטען כי כולם צריכים להשתתף בטקסים, גם אלה ששולחים את הבנים לקרב. 

לדבריו, "השיח הזה מכאיב לי, מכאיב לנו, אני מניח, לכל המשפחות השכולות. אני מניח שכל עם ישראל, לא רק רשאי וזכאי, זו חובתו, כדי להודות לנופלים - להתאחד באותו יום ולהגיע. זה כולל את כולם, במיוחד אותם פוליטיקאים שנותנים פקודה לבנינו לצאת לקרב ולהילחם, ככה שזה לא חשוב מה העמדה הפוליטית של אותו מדינאי, אני מניח שאסור לנו לשלול מכל אחד את זכותו לבוא ולהודות לנופלים. אני מניח שהרבה ולא מעט משפחות שכולות חושבות כמוני, אפילו אם הם לא מתארגנים כדי למחות, רוב המשפחות השכולות הן שקטות".

עוד התייחס להתנגדות המשפחות השכולות בבאר שבע להגעת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. "בני הוטמן בירושלים, כך שלא אוכל לדבר בשפת המשפחות השכולות של באר שבע, אני פשוט זוכר שלא מעט פוליטיקאים לא שירתו בצה"ל ובהחלטתם יצאנו לקרב, לא חשוב מאילו מפלגות", ציין. "אנחנו מכבדים את הממשלה כחיילים, אנחנו מכבדים את ההחלטה של ממשלה כל שהיא, במיוחד כשהיא נבחרה ולא שהיא כבשה את השלטון בכוח, לא שזה קרה".

"ייתכן שהוא יכול להימנע, זו החלטתו, אבל זו גם החלטתם", ציין. "כלומר, אני לא רוצה להיות בנעליים של אותן משפחות. בכלל, זה מאוד קשה להיות בנעליים של משפחה שכולה ולבוא לשפוט אותה. חלילה, אני לא שופט את החלטתן, לא הייתי רוצה להיכנס לסוגיה הזאת. חבל שהגענו ככה לימים הללו, כוחנו הוא באחדותנו, במיוחד ביום הזה. לחלוק אחד על השני, בוודאי שמותר, אני מניח שהכוונות של כולם הן טובות". 

על הצהרתו של שר הביטחון כי איסור על כניסת פוליטיקאים לבית העלמין ביום זה היא כמו כיפול דגל ישראל, הסכים: "אם נבחרי ישראל נבחרו על ידי הציבור אז זה קיפול של דגל של עם שבחר בממשלה כל שהיא ולא חשוב מתי ואיזו ממשלה. כוחנו באחדותנו ובלבד שכל אחד פשוט מכבד שהשני נתן את ההעדפה לציר שהוא רצה, זה נתן את ההעדפה לעם ישראל, זה נתן לאדמת ישראל וזה נותן את ההעדפה לתורת ישראל וכל אחד נותן את ההעדפה שלו, וכוחנו הוא בזה שאנחנו מאוחדים".

"באותם ימים, בנינו שוכבים זה לצד לזה. מה נעשה? נבנה חלקות שונות לחיילים בהר הרצל? כל אחד לפי העדפתו הפוליטית? הם נלחמו ביחד, שוכבים ביחד, ההורים חייבים פשוט להיות מאוחדים, לפחות באותו יום, אחר כך אפשר לחלוק זה על זה, אבל בכבוד. הכלל הוא שבאותו יום פשוט להיות ביחד ומאוחדים, כדי להודות לבנים שנפלו ביחד ושוכבים ביחד", הבהיר לבסוף מורנו.

עריכה: נויה חסון 

19/04/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בית עלמין צבאי - ארכיון
בית עלמין צבאי - ארכיון  |  צילום: ראובן סלבדורי/פלאש90
Paris