עניין של גיל

מתכוננים להליך רפואי? • זה הזמן להיזכר בגילכם • חני שפיס, ד"ר אריק סיטון וד"ר ליסה קופר, עם כל מה שצריך לדעת לפני ניתוח בגיל מבוגר • פרק 05


בפרק של 'מי מנהל את המחלה שלי?', הפודקאסט בהגשת חני שפיס על רזי ניהול האירוע הרפואי מא' ועד ת', אליה הצטרף ד"ר אריק סיטון, המנהל הרפואי של 'הרצליה מדיקל סנטר', שוחחו עם ד"ר ליסה קופר, מומחית ברפואה גריאטרית בביה"ח בילינסון, על האתגרים הרפואיים בגיל המבוגר. 

"אנו יודעים שמגיל 65 מגדירים מטופלים כגריאטריים או מבוגרים, אבל מה שהיה פעם הוא לא מה שהיום, ואנשים מגיעים לגילאים הללו במצב טוב מאוד, לכן אין באמת היום הגדרה אמיתית של גיל. מעל גיל 75 כבר שם מופיעים דברים שקשורים לעולם הגריאטרי", סיפרה תחילה על ההבדלים ביחס למטופלים גריאטריים פעם והיום. "אם מדברים על ניתוחים בגיל מבוגר, פעם היו הנחיות שקראו לא לבצע ניתוחים מסוימים מעל גיל 70, וכיום מציעים ניתוחים וטיפולים בכל מגוון הגילאים. זו אוכלוסייה מגוונת, אי אפשר להסיק מבן אדם אחד לאחר. המטרה שלנו בלעשות הערכות לפני ניתוח זה לא רק להבין איפה השבריריות, אלא גם כדי לומר איפה ניתן להתערב". 

גם בגיל צעיר, לתזונה יש חלק חשוב בבריאותנו ובאיכות חיינו. אך בגיל מבוגר? על אחת כמה וכמה, זאת לצד תשומת לב מקסימלית לתחושות ולרגשות לפני הניתוח. "יש קשר ישיר למצב תזונתי, ולכן הכנה תזונתית היא קריטית", תיארה ד"ר קופר. "גם הנושא הרגשי חשוב לפני ניתוח, יש הרבה שמגיעים חרדים לסיטואציה. צריך להבין שניתוח בגיל מבוגר זה קצת עסק משפחתי, צריך המון תמיכה וזה לא נגמר בניתוח עצמו. השאלה הגדולה היא מה קורה אחרי הניתוח".

דמנציה? אתם לא לבד 

תופעה שהופכת נפוצה יותר ויותר עם ההתבגרות, היא הדמנציה. חלק מהציבור המבוגר שוכח דברים פעוטים בלבד, כיאה לאנשים מבוגרים, אך ישנם כאלה שהתקדמות המחלה בקרבם מהירה מאוד, ומאלצת אותם ואת המשפחה להתרגל לשגרה חדשה לגמרי. בהמשך השיחה עם חני שפיס וד"ר אריק סיטון, שיתפה קופר: "דמנציה מכילה בתוכה הרבה מחלות שונות. אפשר להיות עם דמנציה קלה, אפילו בינונית, ולחיות חיים איכותיים בקהילה. ירידה קוגניטיבית משמעותית אינה חלק מהזדקנות טבעית, ובדרך כלל בני משפחה מתחילים לזהות. שווה לעשות אבחון כי יש מה לעשות. לא רק תרופתי, זה החלק הכי קטן בטיפול בדמנציה. אם מישהו מרגיש, או אם ילדים שמים לב, לא לפחד. אנשים מאוד מפחדים מהסטיגמה". 

לאחר הניתוח, שבתקווה עבר בצורה הטובה ביותר, ישנו את היום שאחרי; ההתאוששות ההדרגתית, החזרה לשגרת יום מסודרת, ובעיקר הטיפול התרופתי עליו חייבים להקפיד. "אנשים צוברים במהלך החיים יותר ויותר תרופות. הרבה פעמים יש אינטראקציות ביניהן, לפעמים יש כאלה שנוטלים תרופות ללא צורך. יש לתרופות הללו המון מקום ומשמעות. גם אנחנו לא הרופאים הראשונים, בסוף מי שעוקב ומכיר את המטופלים הם רופאי המשפחה". 

25/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מי מנהל את המחלה שלי
מי מנהל את המחלה שלי  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris