רגע לפני אירועי ל"ג בעומר בהן ידליקו אלפי מדורות ברחבי הארץ ויחלו חגיגות רבות, האישור הסופי לקיום אירוע ההילולה הגדול בהר מירון, שכזכור, לפני שנתיים גרם לאובדן של 45 חוגגים עקב צפיפות חריגה, התקבל רק אחרי הצהריים. בשיחה עם בן כספית ואריה אלדד, רב טפסר אייל כספי, נציב כבאות והצלה לישראל, הסביר מדוע האישור הגיע ברגע האחרון והאם בכלל הופקו לקחים מהאסון הכבד.
תחילה, הבהיר: "אנחנו סיימנו עבודת מטה שנפרסה להרבה מאוד חודשים בהובלת המחוז הצפוני שלנו, עשינו את כל הפעולות הנדרשות כדי ש־48 השעות הקרובות יעברו מבחינת האחריות של הכבאות בצורה הטובה והבטוחה ביותר".
עוד ציין: "אני בטח הייתי שמח שכבר אתמול כפי שתכננו, הדברים האלה היו מאחורינו, אני אומר את זה לצערי גם כביקורת וגם כהמלצה לכולנו. אני חושב שבכלל, לא רק במירון, זה אירוע שמתנהל שנים ויש עוד אירועים דומים שמתקיימים באופן סדיר במדינת ישראל וצריך לראות שהאירועים האלה נערכים מבעוד מועד וכל האישורים מוגשים. אני מקווה שבעתיד אנחנו לא נצטרך לחכות לדקה ה־104 כדי לאשר את זה".
"בתחום האחריות שלי, שזה כבאות והצלה לישראל, אנחנו עושים את הכול מבחינת להיות עניינים, מהירים, זריזים במגבלת היקפי כוח האדם שלנו כדי שתוכניות בטיחות שמוגשות אלינו יעברו את הבדיקות הנדרשות ויתנו זמן סביר ליישם אותן בפועל", חשף, אך הדגיש כי "חלק מהתהליכים פה מצריכים לא מעט בירוקרטיה שגורמת לפעמים גם לצד השני להיתקל בקשיים. אני יכול להגיד שדווקא אותו צוות שמוביל את האירוע במירון הוא עושה עבודה מאוד רצינית, מקצועית, נרתם לכל התהליכים המקדימים, בכל התרגילים, כל הסיורים הם היו מאוד עניינים".
"חבל שביישורת האחרונה עוד היו עיכובים עם אישורים כאלה ואחרים כי בסוף יש מעגלים נוספים שצריכים לאשר, כל מיני מכונים, מעבדות, ששולחים אליהם דגימות כדי שיבצעו בדיקה מעמיקה יותר לעמידות אש ולעמידות החומרים הנדרשת, כי יש לנו אחריות לאומית על מדינת ישראל ועל מי שבא לקיים את האירוע הזה. לדאוג שאם הוא הגיע באופן בטוח, שגם יסיים את האירוע באופן בטוח", הוסיף.
בהמשך, התייחס לצו נציב הכבאות שבלבל לא מעט אנשים שחשבו שחל איסור על הדלקת מדורות בכל רחבי הארץ. "ברגע שאני חתמתי על צו נציב, זו תקנה רשמית במדינת ישראל, כל מי שמפר אותה, משטרת ישראל אוכפת בצורה עניינית את האירוע הזה", אמר. "במשך השעות האחרונות היו לא מעט אירועים כאלה שבהם אנשים הקימו מדורות שחרגו מהתקנה. אני יכול להגיד שעד לרגע זה, לפי מה שאני רואה מהדו"חות שלנו, עשרות רבות של מדורות בגדלים מטורפים, הצטמצמו למימדים המאושרים, ועד רגע זה לא היה שום עימות לשמחתי. אני מקווה שהיממה האחרונה תסתיים עם אפס עימותים".
לבסוף, סיכם: "לפני שנציב הכבאות חתם על הצו, הוא ביצע הערכת מצב לאומית. בהערכת המצב, חשוב שנלמד גם לשנים הבאות, הוא לא עוסק ולא גוזר תנאי מזג אוויר. סוגיית מזג אוויר היא מתהליכי העבודה שאותם אנחנו מנתחים אל מול המשמעויות. כמובן שאם יהיה מזג אוויר קיצוני זה מאוד ישפיע על התוכן שיש בתוך הצו. השנה, לשמחתי, מזג האוויר הוא מצוין אבל היו שיקולים רחבים שבחנו אותם. יצרנו איזונים ובלמים ואמרנו 'כל רשות מקומית תקבע איפה רשאים לבצע מדורה'. אנחנו נגיע, נאשר, נאבטח, ואנחנו נשמח שאנשי ישראל ובטח אחרי שנתיים וחצי קשות מאוד יצאו החוצה ויוכלו לממש את החוויה הזאתי".
עריכה: נויה חסון