אודי סגל וענת דוידוב

"הרפורמה כפי שהוצגה בתחילת הדרך מתה"

29282

השרה לשעבר איילת שקד על עילת הסבירות • הוסיפה: "המערכת החיסונית שלנו נחלשת, המחיר גבוה ורה"מ מבין זאת" • טענה: "הממשלה תחזיק מעמד 3-4 שנים"


ועדת החוקה בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן פרסמה אתמול (ד') נוסח מעודכן להצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, אך חרף הדיווחים על רצון רה"מ בריכוך יחסי שלה, זה לא מופיע בגרסתה החדשה של ההצעה. שרת המשפטים והפנים לשעבר איילת שקד שוחחה עם גדעון אוקו וטל שלו והגיבה לדברים.

תחילה הביעה השרה לשעבר איילת שקד את דעתה בנוגע לפסיקת בג"ץ בנוגע לחוזה מול העובדים הזרים בישראל. "פסיקה מצערת ואפילו מקוממת. נשארנו למדינה מעט כלים כדי להשפיע ולאכוף על עובדים לא חוקיים לצאת מפה, וזה אחד מהם. כשעובד מגיע לישראל הוא יודע בדיוק מה התנאים, ואחד התנאים זה שאם הוא לא יוצא מפה בזמן ונשאר בצורה לא חוקית הוא מאבד חלק מהפיקדון שלו. הם יודעים את זה מראש, זה לא משהו הרסני או דורסני, בסה"כ רצון של המדינה שיעמדו בחוזה. הביטול הזה מקומם, מבליט את מה שאני אומרת כל השנים - בסוף הכי חשוב זה זהות השופטים. הם מבחינתם לא מסתכלים ימינה ושמאלה, כל אחד פוסק לפי מה שהוא חושב".

"פסיקה שכשלעצמה לא נכונה, מתחסדת, ורואים את ההבדל בין השופט סולברג לשאר השופטים, ורואים שמה אמרתי כל השנים זה נכון - הכי חשוב זה זהות השופטים", טענה, והוסיפה: "אנחנו נראה עוד כמה שנים את השופטים שמונו בתקופתי. כשעובד זר מגיע לכאן הוא יודע שהוא מגיע לתקופה קצובה ומרוויח פי חמישה מהמקום ממנו הוא בא. הוא יודע מה החוזה ומה התנאים. אם הוא בוחר להישאר כאן כעובד לא חוקי הוא צריך לדעת שיש לזה מחיר. הדבר הכי חשוב זה זהות השופטים, בסוף שופט מגיע עם תפיסת עולם, סט ערכים".

בתגובה לאמירותיה תהו צמד המגישים האם הרפורמה המשפטית אותה מובילה ממשלת נתניהו לא תביא לשינוי בדיוק הנושא זה, והשרה לשעבר השיבה בנחרצות: "לא, אין לזה שום קשר. בסוף אפשר גם במבנה הוועדה הקיים למנות שופטים עם תפיסת עולם שמרנית, זה מה שעשיתי. צמצום עילת הסבירות לוקח כלי אחד מיני רבים. ששופט רוצה להגיע לפסק דין מסויים הוא יכול להגיע עם כל מיני סיבות. זה בהחלט לא דבר משמעותי. הדוגמה הכי טובה, רק לא מזמן בפסק דין של דרעי, חלק מהשופטים השתמשו בעילת הסבירות והשופטים השמרניים יותר השתמשו בעילה אחרת".

פיטורי היועמ"שית? "נתניהו יודע שהוא לא יכול לעשות את זה"

"למה אומרים שזה יכשיר את השחיתות?", הוסיף לשאול אוקו, והשרה לשעבר הסבירה: "בוא אני אסביר לך למה אי אפשר למנות אדם לא ראוי למשרד או ששר ימנה את אחיו, כי אז בית המשפט יגיד 'יש כאן שיקולים זרים, אי עמידה בתנאי סף'. גם מי שמדבר על פיטור היועמ"שית זה לא יקרה, נתניהו יודע שהוא לא יכול לעשות את זה. גם לעילת הסבירות, בית המשפט לא יאפשר מהלך כזה".

עוד ציינה שקד כי "אם יריב יחליט לא לכנס את הוועדה או לכנס ולא לבחור שופטים - מי שיפגע בזה זה בראש ובראשונה אזרחי ישראל. יש היום עומס מטורף על מערכת המשפט, שזו בעיה מאוד גדולה. אבל בסוף בג"ץ, גם היום, הוא לא יכול להכריח את לוין לעשות הצבעה ולהביא לבחירות של שופטים. בסוף יש מדינה שאמורה להתנהל על ידי ממשלה".

"הרפורמה כפי שהיא הוצגה בתחילת הדרך על ידי שר המשפטים מתה, היא כבר לא תקרה. אני חושבת שכן צריך לעשות שינויים במערכת המשפט אבל בהסכמה רחבה. המערכת החיסונית של מדינת ישראל נחלשת. הכלכלה נחלשת, ההשקעות יורדות, הצבא נחלש, המחיר הוא מאוד מאוד גבוה. ראש הממשלה מבין את זה, איך הוא ינהל את העסק? זה כבר החלטה שלו. כשאני הייתי שרת משפטים ידעתי לעשות שינויים משפטיים בלי להרוס את המדינה", הדגישה. "היום בית המשפט הוא פחות או יותר מאוזן".

לדבריה, "יש הזדמנות גדולה ליריב, שתי שופטות שנחשבות ליברליות עוזבות. יש אתגר אפשרי, למנות במקומם שתי שופטות או שני שופטים שמרניים. אפשר לעשות את זה גם בשיטה הקיימת, וזו הזדמנות. לא צריך להרוס את כל מה שבנינו תוך כדי".

בהמשך, הזעמה השרה שקד על ההחלטה להעמיד לדין את חבר הכנסת לשעבר אביר קארה בעקבות הצבעה כפולה. "החלטה שלוקה בחוסר סבירות קיצוני. אדם, חבר כנסת בשנה הראשונה שלו עשה טעות אנוש. זה הכול. אביר הוא שחקן קבוצתי, מהלחץ הוא טעה. הוא מיד אמר שהוא טעה. הוא לא ניסה לגנוב הצבעה. על דבר כזה להרוס לבן אדם את החיים? זה בלתי מתקבל על הדעת. דברים שלא אמורים להיות פליליים הופכים לפליליים והורסים לאנשים את החיים. אדם נורמטיבי שנפתחת נגדו חקירה, בוודאי שמוגש כתב אישום, החיים שלו נהרסים והרבה פעמים לא משתקמים לעולם. אסור להם להיות עם יד קלה על כתב האישום. האישום הזה מקומם".

"סרבנות חייבת להיות מחוץ לתחום"

כמו כן, כאשר נשאלה האם הופתעה מעוצמת המחאה נגד הרפורמה המשפטית, הודתה שקד: "האמת שכן. אף אחד לא ציפה לעוצמה כזו. אני גרה בתל אביב, בעלי הוא טייס, אנחנו רואים כמה זה כואב באמת לאנשים. אני חושבת שסרבנות חייבת להיות מחוץ לתחום. בסוף חיל האוויר בנוי על טייסי המילואים, מי כמוני יודעת. אופיר כל שבוע היה יוצא יום בשבוע, חוזר בלילה, כל שבוע. זה דבר לא פשוט, בטח שאתה בן 40 עם ילדים קטנים. הקרבה מאוד גדולה. חיל האוויר בנוי על הטייסים האלה".

"בעלי לא חושב שצריך לנהוג ככה. ככה בנוי חיל האוויר, וחיל האוויר שלנו זו הזרוע הכי חשובה בבסיס קיומה של מדינת ישראל. את הזרוע הזו אסור להחליש, ואני מתנגדת לסרבנות הזו או לרצון לא להגיע יותר למילואים. אבל מי שחייב לטפל בזה זה ראש הממשלה ושר הביטחון, הם לא יכולים לטמון את הראש בחול - המערכת החיסונית שלנו נחלשת. זה שנסראללה מעז לשים אוהל ולהתגרות בישראל, זה משהו שהוא לא העז קודם לכן. זה שארגוני הטרור בג'נין מעיזים לירות, זה לא קרה", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

13/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איילת שקד
איילת שקד  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris