איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"ההפיכה המשטרית כבר עכשיו מסכנת חיי אדם"

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, על הרפורמה המשפטית: "ביטול עילת הסבירות באופן ספציפי היא פגיעה אנושה במערכת הבריאות"


רופאים רבים מתחילים להביע דעתם לגבי הרפורמה המשפטית המתקדמת, ופנו להסתדרות הרפואית בדרישה שתחל בצעדי מחאה. פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, שוחח על כך עם ענת דוידוב ב-103fm. 

"אלפים קוראים להסתדרות הרפואית להתחיל בשביתה מיידית. לפי סקר שנערך בזמנו, כ-90 אחוז מרופאות ורופאי ישראל סבורים שההסתדרות הרפואית חייבת להיאבק נגד כל פגיעה בעקרונות מערכת הבריאות ובעצמאות שלה", אמר לוין.  

הוא הסביר "יש חוות דעת משפטית נחרצת בקונצנזוס גם בקרב המשפטנים וגם בקרב הרופאים שביטול עילת הסבירות באופן ספציפי היא פגיעה אנושה לפי פרופ' ציון חגי (יו"ר ההסתדרות  הרפואית) במערכת הבריאות ובעקרונות שלה ולכן זה הזמן".

"מזכירות ההסתדרות הרפואית החליטה ביום חמישי שהיא תנקוט בצעדים ככל שהחקיקה תימשך וראינו היום שהחקיקה נמשכת ממש ב-D9. צריך לנקוט בצעדים עכשיו, אבל מתוך אחריות", הדגיש. 

השאלה אם צריך לנקוט לפני שעוברת קריאה שנייה ושלישית. האם מציון חגי לנקוט במהלך דרמטי כבר עכשיו?
"אני יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור ואני מאמין במניעה. אנחנו לא משתמשים במילה השבתה, אלא במילה מתכונת חירום, מתוך הבנה שאנחנו במצב חירום, כפי שהיינו במצבי חירום אחרים - היינו במצב חירום בקורונה, היינו במצבי חירום ביטחוניים". 

לדבריו, "עכשיו אנחנו במצב חירום דמוקרטי שמשליך על הבריאות ולכן אי אפשר להמשיך עכשיו עסקים כרגיל. מי ששותק עכשיו זה פוליטי ואנחנו באמת רואים שקולות הנגד באמת קשורים מאוד לגורמים פוליטיים שמפעילים אותם".

הוא ציין כי "יש עמדת מיעוט, זה לא שהיא לא קיימת, היא קיימת, אבל בסוף יש קונצנזוס בשדרה המרכזית, כולל אנשים שהם תומכי ליכוד וימין מובהקים. זה לא קשור לעמדה פוליטית, זה קשור לעמדה שאומרת שמערכת הבריאות צריכה להיות עצמאית". 

"עכשיו, בתיקון לחוק רוצים להוסיף שגם אפשר להימנע מפעולה. מה שהוסיפו עכשיו שלמשל כדי שיריב לוין לא יכנס את הוועדה למינוי שופטים, אז הוא יכול גם להימנע מפעולה. מחר יחליט שר הבריאות שהוא לא ממנה את חברי ועדת סל התרופות. זה דבר בלתי סביר באופן קיצוני. צריך להבין, זה לא סבירות או אי סבירות, זה מחסום מפני אי סבירות באופן קיצוני ולבריאות הציבור, ולנושאים שונים בתחום הרפואה אין מגן אחר", טען. 

לוין הבהיר: "אני חושב שצריך לגבות את הדיבורים במעשים. ביום שני יש אסיפת חירום, אני בטוח שיהיה רוב מוחץ לנקיטת צעדים מיידיים. אני חושב למשל שביום שלישי כבר צריך לעשות אסיפות חירום בכל בתי החולים, ייקח כמה שייקח, כי לא כולם מכירים את הפרטים ואת המשמעויות של ביטול עילת הסבירות על הבריאות וחשוב לתקשר את המסר הזה גם לציבור הרופאים וגם לציבור הרחב". 

"צריך להיפגש למשך שעתיים נניח ביום שלישי כדי לדון, גם אם זה יגרום לביטול טיפולים לא דחופים. ברור שהמערכת הרפואית בכל מצב, בכל מקרה, תמשיך לטפל בחולים דחופים כפי שעשינו תמיד", טען.

זה גם במחיר של סיכון חיי אדם או עד כאן?
"ההפיכה המשטרית כבר עכשיו מסכנת חיי אדם. למשל בתחום של צנתורי מוח. הייתה ירידה של 10 אחוז מ-20 ל-18 בכמות מצנתרי המוח בגלל שאנשים לא רוצים לחזור, מפני שלשיטתם הם לא רוצים לעבוד במדינה שהיא לא דמוקרטית. הם לא רוצים לחזור לישראל אחרי השתלמות. כבר עכשיו יש רופאים רבים שאומרים שברגע שתפוטר, אם וכאשר, היועצת המשפטית לממשלה - הם יתפטרו כי הם לא יכולים לעבוד כרופאים במדינה שאין בה את שלטון החוק. אני לא חושב ככה, אבל אני מבין שיש אנשים שחושבים ככה".

"ההסתדרות (הרפואית) לא פתחה מיד עם הקריאה הראשונה בשביתה פראית, להפך. האחריות היא של הממשלה. הממשלה יכולה לעצור עכשיו בגל הרותח תרתי משמע שאנחנו עוברים עכשיו. בואו נקפיא את המצב, בואו נעצור. האחריות לשיבושים שיהיו במערכת הבריאות היא על הממשלה וראש הממשלה שהוא צריך להעריך עד כמה חשוב שמערכת הבריאות תתפקד ולא תיפגע", סיכם.

16/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' חגי לוין
פרופ' חגי לוין  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris