בנייה. תחום חשוב ובעל רבדים רבים, המפריד בינינו לבין קורת הגג שתמיד חלמנו עליה. אך מה חשוב לדעת על ענף הנדל"ן בשנת 2024, המכוון הרבה יותר לשמירה על הסביבה? בפרק השלישי של הפודקאסט 'מהנדסים בנייה' בהגשת אהוד לביא מחברת 'א.צ טכנולוגיות מתקדמות לבנייה', אירח את המהנדסת עדי מגדל, הבעלים של משרד 'גרינר קיימות ובניה ירוקה', ויחד הבינו מהי בנייה ירוקה, ומדוע כדאי שנכיר אותה.
"קראתי כתבה על כך שבניו יורק המדינה החליטה שבשנת 2026 כבר לא תאשר את השימוש של גז מתאן בבניינים שמעל שבע קומות, ושבשנת 2029 תפסיק את השימוש בגז גם לבישול וחימום של המים", פתח לביא. "זה מעניין, אני מסתכל על מדינה מתקדמת שהחוק הזה מגיע מטעמה, ואני חושב שאצלנו בישראל התקנות לא מגיעות מהממשלה. מתי גם אנחנו נגיע לזה? נראה לי שדי ברור שמה שמזיז את העולם, גם בהקשר הזה, זה כסף. לכן, ברמה העקרונית, לא משנה אם עושים זאת כי מאמינים בטבע או בכסף - בסופו של דבר הבנייה הירוקה היא הפתרון הנכון לנו כרגע וגם לדורת הבאים, בעתיד".
בתגובה, הבהירה מגדל: "משרד האנרגיה היום כבר מחייב. כשמתכננים על פי ערכי הבנייה הירוקה, אנחנו עושים סימולציה תרמית וזה מה שיקבע מה יהיו עלויות החשמל שלנו בזמן השימוש בדירה וכמה כסף נחסוך ברמה הפרקטית. ככל שהדירוג האנרגטי יעלה, נצרוך פחות חשמל, וככל שהוא נמוך יותר, הדירה תהיה בזבזנית יותר. יש כל מיני דרכים לבחון זאת. זה עדיין לא מתומחר בשוק, היזם עדיין לא יודע לתמחר זאת והצרכן לא יודע להסתכל על זה כשהוא קונה היום דירה. עם זאת, השיח כבר שם. אני חושבת שזה מחלחל, הילדים שלנו פתאום מדברים את השפה הזאת והאנשים סביבנו רואים שזה קורה. הכי חשוב שזה יקרה, לא כל כך חשוב איך".
"נכון שתחום הבנייה הירוקה יחסית חדש, אבל לא נכון להגיד שהממשלה לא מקדמת את זה", טענה עדי. "במרץ 2022, התקנה הפכה מתקנה וולונטרית לתקנה מחייבת. אנחנו עדים לכך שעריית תל־אביב קידמה מאוד את הנושא. עם זאת הפערים עדיין גדולים מאוד, כי מדובר בתופעה חדשה. דייר שהולך לקנות דירה, ולא משנה האם היא במרכז או בפריפריה, אף אחד לא שואל את היזם מה דירוג האנרגטי שלה. בתקן העתידי אמור להיות מצב שבו היזם יהיה מחויב לרשום את הדירוג האנרגטי של הדירה. כרגע זה עדיין ברמת הרגולציה, אבל אנחנו מצפים שזה יגיע מהצרכנים ומהקבלנים. רק אז תתחיל התחרות".
עריכה: דוד זבולוני ומיכל קדוש