בשל חשד לתיאום מחירים הוגש כתב אישום נגד ענקית המזון שטראוס. על פי החשדות, שטראוס אותתה לספקי מזון גדולים על רצונה להעלות מחירים. בעקבות הידיעה ביקש גדעון אוקו ברדיו 103FM לשוחח עם עורך הדין דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, וכיום עומד בראש המעון הישראלי לתכנון כלכלי, שהתייחס באריכות לדברים.
בפתח הריאיון ביקש להסביר מהו הסדר כובל, ואמר שהוא מבטא תקשורת והעברת מסרים בין עסקים, לרוב מתחרים, כשהאפקט שלו הוא לגרום להעלאת מחירים, צמצום כמויות, וחלוקת עבודה בכדי שאף חברה לא תתחרה באחרת. "בעבר היינו קוראים לזה קרטל", הודה שטרום.
"אנחנו מדברים על פרשה חדשנית ותקדימית שבה בעצם הרשות, בפעם הראשונה, מבטאת את כוונתה לבוא ולומר שכאשר מתחרים בשוק מאוד מאוד ריכוזי שיש בו שניים או שלושה מתחרים מעבירים התבטאויות פומביות על כוונתם העתידית לעלות מחירים הדבר הזה, בהצטלבות שבין ההכרזות וההצעות האלה, זה יכול להוליד סוג של מעין קרטל. בגלל שיש מעט מאוד מתחרים, והשוק הזה הוא גם ככהסוג של 'שכונה'", הסביר.
"ומה בדבר ההחלטה של הרשתות הגדולות שלא לעלות את המחירים? זה גם בסדר? או שגם זה בעיה?", שאל אוקו את שטרום. הוא האזין לדברים ברוב קשב, ואמר: "האמירה שהם החליטו שלא ליקר היא לא יכולה להיחשב למשהו לא חוקי. זאת מהסיבה הפשוטה שאפקט ההשפעה שלה הוא רק לכיוון הוזלת מחירים, או לפחות אי העלאתם. הפחד הגדול בתוך כל הקרטלים וההסדרים הכובלים זה שלרוב בעלי העסקים עושים הסדרים לרעת הצרכנים בכדי לייקר את המחירים, ולפחית את הכמויות".
שטרום ניסה להשוות בין שוק הקבלנים ועורכי הדין לבין שוק החלב הריכוזי, והסביר: " יש ביניהם אווירה אינטימית, הם מסתכלים אחד על השני והם מנסים לראות איך מתנהג השני וליישר קו. בשווקים כאלה הדברים האלה מועדים לפורענות. אגב, לא מדובר בזה שמישהו פלט דוח כספי – הועברו מסרים פנימיים עוד לפני שהתקבלה החלטה ללכת לכיוון. היה ניסיון ללבות העלאת מחירים".
לסיום ביקש להדגיש : "אני מאמין שזו לא החברה האחרונה. נחקרו עוד חברות מזון".
עריכה: עדן בן ארי