חבר הכנסת עמית הלוי (הליכוד) שוחח עם רוני בר־און ואריה אלדד ב־103fm על הצעת החוק להקמת בית משפט לחוקה שמנסה להעביר יו"ר הכנסת אמיר אוחנה - והסביר מדוע מדינת ישראל לא חתמה על חוקה במשך 75 שנות קיומה.
לדבריו, "זה לא רעיון חדש. הוא היה בבוידם כי הדבר העיקרי הדרוש לנו הוא הפרדת רשויות. אומנם אנחנו בני 75, אבל לפעמים לוקח זמן לאומה ולמדינה לעשות שינויים. אבל נוכח המדרון שהחלקנו בו ב־28 השנים האחרונות, היה צריך לעשות קו בין הרשויות".
הוא הסביר: "קודם כל, הסיבה שהוא עובר בין הכנסת והממשלה לבין בית המשפט, מכיוון שאלו רשויות נבחרות, בסוף הם מייצגים את ריבונות העם, כי הם נציגי הציבור הנבחרים, הנבחרים לפרקים יש לציין, וטוב שכך. אבל הרשות השופטת לעומת זאת, היא לא נבחרת, במקרה שלנו יש להם גם וטו על בחירה של נבחריהם בלבד. זה מה שקרה לנו ברוב השנים, למעט כמה הקלות מבחינתם – זה הקו הגדול שצריך לעבור אותו".
במהשך, שיתף הלוי: "דווקא היום קיימתי דיון בכנסת על שורה של דברים שצריכים לעשות כדי לחזק את סמכות הכנסת מול הממשלה, יש בעיה של הפרדת רשויות, יש בעיה של כמות חברי הכנסת, גם העובדה ששר גם נשאר חבר כנסת. אז כל הדבר הזה הוא בהחלט מחייב. אנחנו מזמן לא בעידן של התרסות, אנחנו חיים במצב לא נוח, לא נכון, שבניגוד לדמוקרטיות קלאסיות, הציבור לא בוחר ולא קובע, לא את הערכים ולא את המדינות. זה מצב בלתי נסבל. אנחנו רחוקים מהתרסות, אנחנו בבעיות אמיתיות".
ולבסוף, הביע דעתו על מערכת המשפט והכרח צמצום עילת הסבירות: "הם מתייחסים לחוקי יסוד כחוקה, הם משתמשים בהם גם לפסול חוקים. אז אם זה המדרג, ואם התעוררנו בבוקר ואהרן ברק הודיע לנו שיש חוקה פתאום במדינת ישראל. ביטול עילת הסבירות זה בחוק יסוד השפיטה, אלה כלים לביקורת שיפוטית על הכנסת והממשלה. זה הסף הכי קטן שהנחנו לבית המשפט, שאמרנו לו 'אתה מתערב באלף ואחת עילות אחרות, רק אם נראה לך, בלי משהו אובייקטיבי, זה אתה לא יכול. אם לרמטכ"ל נראה שגדר ההפרדה צריכה לעבור פה, ואם לשר הביטחון נראה שצריך למגן בצורה כזאת - אל תתערב, גם לא במינויים אגב, לא של שרים ולא של חברי כנסת'. אגב, אנחנו צמצמנו את זה רק להחלטות שרים והחלטות ממשלה".
עריכה: נויה חסון