רבות דובר מראשית המדינה ועד היום, על ההבדל המהותי בין תרבות צפון אפריקה לבין זו שמקורה במזרח אירופה. בתוכניתו 'קרועים', החליט רון כחלילי לתת דרור לשד העדתי המלווה אותנו משחר הימים, ולהבין אחת ולתמיד מהי הדרך הנכונה להסתכל על הפערים, אם בכלל, בין המזרחים לאשכנזים בישראל של 2023. רון כחלילי, יוצר 'קרועים' שוחח עם אראל סג"ל ודוד ורטהיים וסיפר על ההחלטה ליצור את המשבר, לדבריו, לסדרה.
"המצב קצת מייאש, אותו אימפקט קורה שלושים שנה אחרי", הודה. "אותו כאב, אותה מחלוקת, לא זזנו במילימטר. נכון, בשוליים אני מוצא יותר הקשבה של צד כזה או צד אחר, מזרחי או אשכנזי, דתי או חילוני, אך במסה הגדולה אני חושש שהחברה עדיין לא מסוגלת להתמודד עם הפצע המדאיג ביותר בתוך הישראליות. זה הפצע המכונן. בבסיס הקונפליקט יושב הנרטיב הישראלי כולו. כשצילמתי את הסדרה, החלה המחאה. כשאתה מסתכל על המחאה, הפרופיל האתני של המוחים מול אלה שתומכים בהפיכה השלטונית, אתה רואה שחור ולבן. אפשר להתעלם מזה, אבל זה לא נכון. הייתי שם והייתי די לבד, וגם קיבלתי כל מיני תלך מפה. הם מזהים את המזרחיות כסוג של בעייתיות בתוך קפלן".
בהמשך, תיאר: "התקשורת ופוליטיקאים מהימין מייצרים מניפולציה כאילו מדובר במזרחים נגד אשכנזים. המוחים בקפלן לא מוחים מול מזרחים אלא מול ממשלה שרוצה לעשות פה הפיכה שלטונית. אני חושב שזה מאבק פנים אשכנזי, זה הסיפור. אם אתה מרגיש מקופח או לא, זה אומר שאני כאדם חיצוני צריך לציין את העניין הזה. יש אנשים שמתבוססים בתוך העוני והבורות שלהם ומרגישים נפלא. תפקידי מהצד הוא להגיד להם שאפשר יותר. ביקרו להם את החלומות, שיחלמו להיות ראש ממשלה או מתעד סרטים דוקומנטריים, הדיכוי הוא כל כך גדול".
"איך יהיו נישואים מעורבים אם בכל עיירות הפיתוח אין אשכנזים?", שאל כחלילי בסיום דבריו. "עם מי הם יתערבבו? משתכנז זה לא זה שעושה מוביליות חברתית ומחליף את שמו, אלא מי שמסתכל על המאבק המזרחי, מבטל אותו ומדכא אותו. אנחנו לא שופטים אותו אלא רק מצביעים עליו. אני מסתכל על אמסלם ואני לא הולך לשפוט אותו על נימוסי שולחן. כמובן שהוא לא מייצג אותי, יש כל מיני מזרחים. אני מסתכל עליו רק במובן הפוליטי, האם הוא עשה דבר אחד לעומת צמצום פערים".
עריכה: מיכל קדוש