בן כספית ואריה אלדד

"המלחמה הייתה רעידת אדמה"

50 שנה למלחמת יום הכיפורים: שאול מופז, הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר, שב לימים בהם לחם לצד חבריו ליחידה • טען: "הניצחון של ישראל בכל מלחמותיה"


לפני חמישים שנה בעיצומו של יום הכיפורים נשמעה אזעקה שהרעידה את הארץ כולה. בשיחה עם פרופ' אריה אלדד ורוני בר־און, שיחזר רא"ל (מיל') שאול מופז, לשעבר הרמטכ"ל ושר הביטחון, את אותם ימי לחימה בהם נאבק לצד חבריו על קיומה של המדינה.

עם תחילת השיחה הכריז מופז כי "המלחמה הזאת הייתה רעידת אדמה, זאת הייתה הפתעה. היה כישלון מודיעיני, מוכנות נמוכה, אבל בסופו של דבר זה היה ניצחון גדול. הניצחון של מדינת ישראל בכל מלחמותיה. המלחמה היחידה שאחריה היה הסכם שלום. היה הלם, כאוס, אובדן עשתונות והתמוטטות של תפיסות עולם, ככה התחילה המלחמה הזו. אותי זה תפס בבית, את הסיירת הקפיצו עוד ביום שישי, לפני שהתחילה המלחמה כי חשו שאולי הולכים לקרות דברים".

"אנחנו, רק המפקדים, הגענו לבסיס בתל נוף, ולמחרת פרצה המלחמה וחטיבה 35 הטיסו אותה לסיני, והסיירת הגיעה לשם. חטיבה 35 באה לבלום עם כלי נ"ט", שיחזר. "הרמטכ"ל אחרי שלב הפתיחה מקבל את ההחלטה הראשונה שלו, לאור התוצאות של מתקפת הפתע המצרית סורית, העדיפות היא לפיקוד הצפון. הוא בולם בשיניים והודף את ההתקפות בצפון. לילה ראשון אנחנו מוטסים מסיני לתל נוף, מקבלים פקודה, יוצאים לדרך. המשימה שלנו זה לפוצץ שם גשרון, לעצור את השיירה הזו ושלמחרת חיל האוויר יצליח, וכך היה. פעולה מאוד מוצלחת. במטה הכללי זה היה יום קשה מאוד, היום שבו התקפת הנגד הראשונה של ישראל לא כל כך הצליחה אבל זה היה מבצע מוצלח. אמרו 'בואו תצאו לעוד לילה'".

המשיך מופז, ושיתף כי "בלילה השני קורה בדיוק הפוך - הפעם הסורים נערכו, הם הבינו שצה"ל מפעיל קומנדו, ישראל לא בדקה בדיוק מה באמת יש שם באזור שמנחיתים אותם. מודיעין מאוד בעייתי, אנחנו מונחתים בלב אזור החיפושים של הסורים אחרי כוחות קומנדו. ואז מתחיל מרדף, הם פותחים עלינו באש, בהתחלה אנחנו לא משיבים ומהר מאוד הבנו, הפעם היינו יותר חיילים, ומתפתח שם דו קרב של חילופי אש, ואנחנו מבינים שהעסק הולך ומסתבך. עולים למקום גבוה ומבקשים חילוץ, כי לא היה סיכוי שנבצע את המשימה. נחתנו במרחק יותר משמונה ק"מ מהמקום המתוכנן. כאן מתחיל הסיפור הגדול".

"מפקד טייסת 18 ז"ל, האיש הזה כששומע אותנו בקשר, הוא מורה מיד להכין את מסוק החילוץ, נוחת בשטח ישראל ואומר לצוות החילוץ שהיה שם 'אני יוצא לחלץ אותם כי אני הנחתתי אותם שם'. הוא לוקח את המסוק עם טייס המשנה והם יוצאים לדרך", תיאר, והוסיף: "אנחנו מקבלים החלטה, היו לנו שלוש אלטרנטיבות - האחת להיכנע, השנייה להסתער על הסורים, ואנחנו בוחרים באפשרות השלישית, ללכת למילוט. הוא קורא לנו, אנחנו לא עונים".

"לרמטכ"ל במדינה ישראל יש הרבה תחומי אחריות - הגדול ביותר הוא לנצח במלחמה"

בנוסף, הדגיש מופז כי "היה לי מזל שהקשר שלי אמר לי 'שאול תעצור', ואני לא מקשיב. ואז הוא תופס אותי באפוד ואומר לי 'זה יובל, דבר איתו'. יובל כשאנחנו מדברים הוא חוטף צרורות במסוק, ריח עשן, הוא מרגיע את הצוות ואנחנו שום מתכנסים כי התפצלנו לצורך המילוט. מה שקרה בסופו של דבר שהוא נכנס תחת אש, מוציא אותנו ולימים הוא יגיד 'אנשים שאני הנחתתי אני אחלץ אותם'. הוא לא דיווח למפקדת השליטה של חיל האוויר שאין לו קשר, שהוא נפגע. הוא אומר 'אם הייתי מדווח בכאוס שהיה שם, שאין לי קשר, היו אומרים לי לחזור'. אלה הטייסים שלנו שהיום יש עליהם ביקורת והביקורת הזו לא מוצדקת. אלו הערכים שלהם".

באשר להתנהלותו של הרמטכ"ל דאז דוד (דדו) אלעזר בצל הביקורות הרבות שספג לאחר המלחמה, הבהיר: "במלחמה הזו היו כישלונות, היו בעיות, היה מחדל מודיעיני, אי אפשר להסתיר את זה. כולם הבינו את זה, גם דדו הבין שהיו בעיות. אפשר לחקור מלחמה, וצריך, ואפשר להקים וועדת חקירה. ועדת אגרנט שקמה לאחר המלחמה, הוועדה כוועדה זה בסדר, הבעיה זה עם המנדט שהיא קיבלה. הם הגדירו את המנדט לימים שקדמו למלחמת יום הכיפורים ועד שלבי הבלימה. אם רוצים לחקור מלחמה חוקרים אותה עד הסוף. לרמטכ"ל במדינת ישראל יש הרבה תחומי אחריות, אבל הגדול ביותר שלו הוא לנצח במלחמה. זו בסוף האחריות של רמטכ"ל. אם הוא לא מנצח יש לנו בעיה, אין מדינה".

"הוא ניצח במלחמה הזו, אין חולקים על כך שהוא היה האיש שלא היסס, קיבל את ההחלטות הנכונות, למרות ששר הביטחון שלו הפסיק לתת הנחיות והציע לסגת בימים הראשונים, דיבר על חורבן בית שלישי, דדו עמד כצוק איתן ואמר 'לא'. אבל בסוף הוא עמד במבחן העליון של רמטכ"ל, במלחמה שהייתה המלחמה הקשה ביותר שלנו. נודע לו שהולכת לפרוץ מלחמה בארבע בבוקר, ובשמונה בבוקר הוא ביקש לגייס את המילואים ולתת מכת מנע. המחדל הגדול ביותר של יום הכיפורים זה לאו דווקא המודיעין ולאו דווקא השעות הראשונות שהיו לנו אבדות, פצועים ושבויים", טען.

לסיום, ביקש מופז להסביר כי "הסיפור הגדול הוא הכישלון של המדיניות, הסיפור הזה הוביל למלחמת יום הכיפורים. סאדאת והאמריקנים באו בהצעות שונות להגיע להסדר עם המצרים. גם דיין וגם גולדה לא היו מוכנים לשמוע מזה. האמריקנים אמרו 'המצרים מסכימים שתחזיקו כוחות ישראליים בסיני אחר הפסקת האש', ולמרות שזה אדמה בשטח שתוחזר למצרים. גם לזה לא הסכימו. וגם, ב־25.09 מגיע המלך חוסיין לישראל, זו הפעם השלישית שהוא נפגש עם גולדה, אבל הפעם הוא ביקש להגיע לישראל דחוף. פוגשים אותו במוסד הישראלי והוא אומר לגולדה 'הולכת להיות מלחמה בימים הקרובים, גם מצרים וגם סוריה. תתכוננו'".

"הסימנים המעידים היו בשטח, אבל תראה מה עשו המצרים והסורים. מה שהם עשו, הם פירקו את האסטרטגיה הישראלית - גם ההרתעה, ההתרעה וגם ההכרעה המהירה, שהיו מנת חלקנו שיישמנו במלחמת ששת הימים. זה היה החטא הראשון, חטא היוהרה. כל העולם היה מופתע איך הישראלים, מדינה קטנה, הצליחה להדוף שלושה צבאות בניצחון מוחץ. החטא הזה של היוהרה, שנשחזר את מלחמת ששת הימים, גם המנהיגים והדרג המדיני וגם הצבאי, היוהרה והזלזול באויב הפכו לחלק מהתרבות באותם ימים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

21/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שאול מופז
שאול מופז  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris