ידיעה מטרידה למדי שפורסמה בתחילת השבוע (ב') חשפה כי מספר מבלים במסיבת הטבע בקיבוץ רעים, שחזו בזוועות מסע הטבח בשבת השחורה, אושפזו בכפייה בעקבות מצוקה נפשית משמעותית. עורך הדין דניאל רז, הממונה הארצי על תחום האשפוז הכפוי ומעמד אישי בהנהלת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, התייחס לדברים.
"מספר אנשים שנפגעו באופן ישיר מהמלחמה אושפזו בכפייה, בין אם זה היה מהמסיבה ברעים, שגם זה היה לנו כמובן ובין אם אלה היו אנשים מהקיבוצים או המושבים או יישובי עוטף עזה שראו באמת דברים קשים במו עיניהם, ובשל כך מצבם הנפשי הידרדר, ובחלק מהמקרים הגענו לקצה שהם אפילו אושפזו בבית חולים פסיכיאטרי", סיפר.
לדבריו, "אנחנו מייצגים מדי שנה 6,000 הוראות אשפוז בכפייה ב־14 אלף דיונים, ב־400 ערעורים, זאת אומרת, אנשים מאושפזים בכפייה והם במצב רגיל, הרבה מדי לדעתי, מדי שנה. מה שקרה במלחמה, שבחלק מהמקרים אנשים הגיעו באמת למצבים מאוד מאוד קשים".
"אני אגב רוצה לציין, זה לא אומר שהאשפוזים היו מוצדקים או לא, בחלק זה לא היה מוצדק, בחלק כן, אבל שאלת השאלות בנושא הזה, זה האם היה ניתן לקבל טיפול עוד לפני כן. בחלק מהמקרים אני משוכנע שהיה ניתן למצוא חלופה אחרת, פתרון אחר, בוודאי טיפול יעיל יותר כבר מתחילת הדרך, על מנת למנוע את ההידרדרות שבחלק מהמקרים אנחנו ראינו שהובילו אותם למצב של אשפוז", הוסיף.
המשיך והסביר בנוגע לסוגיה: "בשביל לאשפז בכפייה צריך הוראת אשפוז של הפסיכיאטר המחוזי שמתבסס על נתונים שהוא מקבל מכל מיני גורמים, זה יכול להיות מהמשפחה, מעובדים סוציאליים, מהמשטרה, שבעצם בן אדם גם מתמודד עם מצב פסיכוטי וגם מסוכן לעצמו ולאחרים ברמה העובדתית ושיש קשר בין הדברים", טען.
עוד אמר: "בחלק מהמקרים אנחנו משחררים אנשים כי אנחנו מוכיחים שהם לא מסוכנים עובדתית. מה שקרה לנו באחד מהמקרים שהייתה אובדנות בגלל המלחמה והיא לא קשורה לבריאות הנפש. זאת אומרת, אותה אישה לא הייתה צריכה בכלל להיות מאושפזת בכפייה מלכתחילה, אלא היה צריך למצוא פתרון אחר".
רז הדגיש כי "גם אם בן אדם הוא מאוד מאוד חולה זה לא אומר שהוא מסוכן, יכול להיות שאנחנו נוכיח שהוא לא ניסה לפגוע בעצמו או לא ניסה לפגוע באחרים על ידי ראיות, ואז אומרים - 'הבן אדם חולה, צריך טיפול, אבל הוא לא צריך להיות במחלקה סגורה, בתנאים קשים, שזה מה שקורה היום, בניגוד לרצונו'".
אזור המסיבה ברעים לאחר הטבח // צילום: אריה לייב אברהמס/פלאש90
לגבי הטענות כי אולי חומרים ממסטלים השפיעו בין היתר גם על החוגגים במסיבה ברעים ובכך גרמו לחרדה קשה יותר, אמר: "בחלק מהמקרים זה בהחלט היה המצב ובחלק מהמקרים זה לא היה המצב".
"היו לנו גם מקרה שמישהי שראתה את המוות במו עיניה, לא קשור למסיבה ברעים, וראתה איך שרוצחים מישהו מבני משפחתה, וניסתה לפגוע בעצמה, לשים קץ לחייה, ובפועל היא לא הייתה פסיכוטית ולא היו שום סמים ושום דבר", ציין.
"אנחנו כבר קיבלנו שני מקרים של אנשים שמעולם לא היו במערכת הפסיכיאטרית, אבל בגלל המלחמה, ואגב, גם אם הם לא היו מעורבים באופן ישיר במלחמה - הם כבר אושפזו בכפייה, כי זה משפיע על כולנו, אז בוודאי ובוודאי על מתמודדי הנפש", הוסיף. "אחרי הקורונה הייתה לנו עלייה משמעותית של אנשים שאושפזו בכפייה ואני צופה שזה אפילו יהיה יותר חמור, לאחר שכמובן ננצח את המלחמה", סיכם.
עריכה: אמיתי דואק