רון קופמן ואריה אלדד

"מה שמטריד אותי זה שלא מדובר בעסקה כוללת"

אלוף (מיל') יפתח רון־טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, ביקר את מתווה שחרור החטופים המתגבש: "כמעט גוזרים גזר דין מוות על מי שלא מחזירים"


על פי הדיווחים, ישראל הגישה לחמאס הצעה למתווה שחרור חטופים כחלק מהמגעים המתקדים ופגישת הפסגה בפריז. כזכור, ארגון הטרור דרש כי כחלק מהעסקה הלחימה ברצועת עזה תופסק וכוחות צה"ל יוסגו לאחור, אך במתווה שהציעה ישראל סיום המלחמה אינו חלק מהתנאים. רון קופמן ופרופ' אריה אלדד דנו בכך עם אלוף (מיל') יפתח רון־טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, אשר פרש את משנתו.

בפתח השיחה ביקש רון־טל להדגיש כי "חובה מוסרית עליונה של המדינה כלפי החטופים להחזיר אותם הביתה. המחדל של שבעה באוקטובר, עוצמת המחדל, הדבר הנורא שקרה שחטפו אותם מהמיטות, מחייב את המדינה ממש ברמה של חובה מוסרית עליונה להחזיר אותם הביתה. יש תנאי אחד שאנחנו לא יכולים להסכים לו, כי אם נסכים לו אנחנו לדעתי ממש מפסידים את המלחמה, וזה איום קיומי - להפסיק את המלחמה. הפוגה כן, גם אם היא תהיה קצת ארוכה, אבל בסופו של דבר אני חושב שאין לנו ברירה".

"מה שמטריד אותי ממה שאני שומע שלא מדובר על עסקה כוללת אלא על עסקה אחת ואחר כך אולי עוד עסקאות", הודה. "אם זו לא עסקה אחת שמחזירה את כל החטופים, אנחנו כמעט גוזרים גזר דין מוות על מי שאנחנו לא מחזירים בפעימה הראשונה. מי שיחליט אם זה יקרה או לא זה אנחנו, זה לא ביטחון, זה נושא קיומי. זה נושא קיומי, אם אנחנו את החמאס הזה לא מכניעים באופן מוחלט, ואפשר לעשות את זה, אתה ממוטט את כל היכולות הצבאיות והאזרחיות שלו. אנחנו במזרח התיכון, זו שכונה בעייתית קצת. סופרים את החזקים, ההרתעה שלנו נפגעה פגיעה אנושה".

האלוף (מיל') יפתח רון־טל המשיך וחידד כי הוא אינו מדבר על ההרתעה של ישראל בשבעה באוקטובר, אלא בכלל כמדינה. "מי שמסתכל על המכה הזו ומי שמתכלל אותה קוראים לו החיזבאללה. נכון שב־2006 הייתה מלחמה וחיזבאללה ספג מכה, אבל תוצאות המלחמה הכושלות ביותר. אבל מה קרה מאז? בגלל קונספציה של סיבובים, של שקט יענה בשקט, בגלל כל מיני חלומות, נתנו להם עד הרגע הזה כמעט 17 שנים להתחמש מחדש ולהגיע ליכולות שהן פי ארבעה או חמישה ממה שהיה להם ב־2006. יכולות יש להם, אידאולוגיה יש להם, הם יחפשו את ההזדמנות".

"עברו את המכשול עם טויוטות ואופנועים - מכה קשה להרתעה שלנו"

"הטרור הוא כמו יבלת או עשב שוטה, ואת הטרור הזה אתה חייב כל הזמן לכסח כמו שאתה מכסח את הדשא. לא תכסח הוא יצמח, יתחזק ויחפש את ההזדמנות לתקוף אותך. עשו מאיתנו פורפרה, עברו את המכשול עם טויוטות ואופנועים - זו מכה נורא קשה להרתעה שלנו פה בשכונה הזו. אם לא נשקם את זה נחטוף עוד", טען והסביר כיצד לדעתו ניתן לשקם את ההרתעה של ישראל: "בזה שננצח. תנאי הפתיחה רעים מאוד. בשבעה באוקטובר הפסדנו, לכן החובה שלנו, בגלל שבעה באוקטובר, היא לא להפסיק. זה נראה לי הזוי שמדינת ישראל לא מכה את הארגון הזה מכה שהוא לא יודע לקום. למוטט זה להביא אותו למצב שהוא לא יודע להשתקם, לא צבאית ולא אזרחית".

לאור אמירותיו תהה פרופ' אלדד אם אי מיטוט חמאס נובע מלחץ אמריקני, ממשלת ישראל או מצה"ל, ורון־טל השיב נחרצות: "זה בגלל צה"ל וזה לא שהוא לא מסוגל לעשות את זה יותר מהר. אני חושב שצה"ל מייצר פה קרב. המחדל המודיעיני שלנו הוא לא רק שבעה באוקטובר, לא ידענו מה קורה בעזה, מתחת לאדמה. זה דבר שהוא בלתי נתפס, מדובר בכלום, ב360 קמ"ר. הם בנו שם שטח, מערך מבוצר תת קרקעי, הראשון מסוגו בעולם, בהיקפים מטורפים. לא עצרנו אותם מלעצור את זה בגלל קונספציית הסיבובים ששקט ייענה בשקט".

"הם בנו מערך שמחייב אותנו לפרק אותו. בח'אן יונס לא האמנתי, יש מלחמה סימולטנית. אתה יכול לראות גדוד של חטיבה 35 נלחם מעל הקרקע, ובאותו זמן גדוד נלחם מתחת לפני הקרקע. הם יצרו פה מפלצת - זה לוקח זמן. המחדל של שבעה באוקטובר הוא החמור בתולדות מדינת ישראל", תקף. "המחדל המודיעיני בלתי נתפס, כי הכול היה מול העיניים, אבל גם אם אין לך בכלל מודיעין, יש לך בעוטף עזה מול הרצועה ארבעה גדודים סדירים של צה"ל, גדוד טנקים, שניים של גולני וגדוד של הנח"ל. איפה הכוננות עם שחר? איך יכול להיות שלא עצרנו? מוצבים על הגדר, חלק גדול מהחיילים נרצחו במיטות. זה פשוט התרסקות של רמה מבצעית הכי בסיסית. צריך לחקור, לא יכול להיות שהגענו לזה".

"חייבים לפרז את הרצועה"

דבריו של מפקד זרוע היבשה של צה"ל הובילו לדין ודברים על הפער המודיעיני בנוגע להתחמשות ובניית המערך התת קרקעי ברצועה על ידי חמאס, ורון־טל סיכם: "האמת היא פשוטה וכואבת - פשוט לא ידענו. לא ידענו, אתה מבין את גודל המחדל? לא ידענו. רצועת עזה הותקפה על ידי חמש אוגדות. היא הותקפה באופן טורי מצפון לדרום. אני שואל אתכם עכשיו, מה היה קורה היום בעזה אם אוגדה אחת הייתה הולכת מהיום הראשון לרפיח ופילדלפי וסוגרת את הרצועה, ביום העשירי או אפילו החמישי? לדעתי זה היה מביא לתוצאות הרבה יותר חזקות. אולי יש הסבר שאני לא יודע אותו. אני לא חושב שמבחינת הסיכונים הביטחוניים זו הייתה הסיבה, כי בוא, מדובר בצה"ל, מדובר בשטח יחסית קטן".

"אני נותן קרדיט לצה"ל על מה שהוא עושה, אני חושב שבהתנהלות אחרת אולי היינו מקצרים את זמן המלחמה. אני לא רואה מצב שאנחנו גומרים את המלחמה הזו בלי שאנחנו שולטים ברפיח. ברפיח יש להם חטיבה של חמאס", אמר. "אחת ממטרות הלחימה זה פירוז הרצועה, על זה אסור לוותר. אם לא ניתן יהיה להכניס נשק לרצועה, 80 אחוזים מהנשק מפילדלפי. אנחנו חייבים לפרז את הרצועה, ושליטה משותפת עם המצרים בפילדלפי זו בדיחה גרועה. זה לא יביא לנו את הפירוז של הרצועה. אני חושב שאחת החלופות צריכה להיות פילדלפי חדש, בין ח'אן יונס לרפיח".

עריכה: שני רומנו

02/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


כיכר החטופים - ארכיון
כיכר החטופים - ארכיון  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris