אודי סגל וענת דוידוב

"צריך לנתק את הקשר בין הדרום לצפון"

גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית הגליל העליון, הביא את זעקת תושבי הצפון בהסלמה הגוברת מול חיזבאללה • פרן כהן, שפונתה מקיבוץ דפנה, שיתפה בקשיים


בהערכת מצב מבצעית שקיים שר הביטחון יואב גלנט בפיקוד הצפון, הכריז כי במקרה של הפוגה בעזה תועצם האש בצפון עד לנסיגת חיזבאללה. זאת, על רקע ההסלמה הגוברת בגבול הצפוני ואי הוודאות שחווים התושבים שפונו מבתיהם. ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו עם גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית הגליל העליון, אשר התייחס לדברים.

"צריך לזכור, אנחנו פה במלחמה", תקף זלץ בפתח השיחה. "עשרות אלפי אנשים מפונים, חלקם בלי תמיכה, כל העסקים סגורים, חקלאות, תיירות, הכול סגור. אנחנו בהחלט במצב מאוד קשה, וההכרזות האלה של שר הביטחון עם כל הכבוד, ובאמת יש לי כבוד אליו, הן למעשה חסרות משמעות. צריך להגיד דברים מאוד ברורים, עם ישראל היום, והביטחון בצפון עכשיו יותר גדול מלפני, אבל יש גם נושא של תחושת ביטחון".

זלץ המשיך וטען כי "צריך להגדיר מטרות הרבה יותר ברורות וגם לוח זמנים. בשביל שנוכל להמשיך ולשרוד את הקושי המאוד גדול הזה, שמדינת ישראל תעשה ככל יכולתה ותתחייב לזה שאת שנת הלימודים הבאה נתחיל בצפון, ומפה לגזור אחורה".

בתגובה לאמירותיו תהה סגל כיצד ניתן להבטיח פתיחת שנת לימודים סדירה בצפון הארץ לאור המצב, וזלץ השיב נחרצות: "ראשית, צריך לנתק את הקשר בין הדרום לצפון, אי אפשר להמשיך לומר 'עד שלא נגמור הכול בדרום לא נתפנה לצפון', כי גם אתה וגם אני יודע שזה דבר שהוא בלתי אפשרי. הדרום לא יסתיים לא בחודשים ואולי לא בשנים הקרובות".

"צריך לשנות את כללי המשחק, להגדיר שלוש מטרות צבאיות שהן שלושתן אפשריות - שמדינת ישראל באמצעות צה"ל תוריד לאפס או כמעט לאפס את הסיכון של ירי טילים, את האפשרות לחדירת מחבלים ואולי הדבר הכי חשוב, שכאשר יהיה הסכם, ויהיה הסכם במצב כזה או אחר, שהאחריות על היישום של ההסכם והטיפול באותם אנשים שיפרו את ההסכם יהיה על מדינת ישראל, על צה"ל", הדגיש.

כמו כן, כאשר נשאל אם לדעתו יהיה הסכם מול חיזבאללה, הודה: "הסכם יהיה, ואני גם אסתכן ואומר שאני מניח שהוא לא יאוחר מחודש מאי. אני מקווה שההסכם יהיה כזה שלפניו נעשה פעולה צבאית הרבה יותר משמעותית, ושתהיה שם נוכחות לפחות לזמן מסוים יותר משמעותית. אני מניח שמלחמה גדולה, מה שקוראים מלחמה גלובלית, לא תהיה. אם אתה שואל אותי מבחינת האינטרסים, זה אותו אינטרס כרגע גם למדינת ישראל, גם לאמריקנים, גם לאיראנים וגם לחיזבאללה - שלא יתפתח. צריך להגיד גם מה אתה רוצה, ומה שצריך לומר כרגע - שאנחנו נוריד את שני הסיכונים, נעשה את זה עכשיו".

"איך עושים את זה?", הקשה סגל, וזלץ הסביר: "כרגע הפעולה הצבאית מוגדרת כזו שאפשר להיות הגנה התקפית, אבל בתנאי שזה לא יפתח מלחמה מול החיזבאללה. כשאנחנו אומרים את זה וחיזבאללה יודע את זה, הוא לא מורתע. גם היום באופן מעשי חלק גדול מלוחמי החיזבאללה הם כרגע התרחקו מהגבול, כי הם מבינים שזה נכון להם, אבל אם לא תהיה פעולה יותר משמעותית מצפון לגבול ונוכחות זה לא יעזור".

לשיחה הצטרפה פרן כהן, תושבת קיבוץ דפנה שפונתה עם משפחה לפני כחמישה חודשים למלון בטבריה, אשר סיפרה על הקושי שהיא חווה מאז ועד היום. "אנחנו בסוף של הסבלנות והיכולת להיות עוד זמן במלון. להשכיר דירה, להרגיל את הילדים למסגרות חדשות, זה לא ריאלי. אנחנו בחדר ויש לנו שלוש בנות בחדר לידנו. אנחנו לא לבד ולהרבה אין את היכולת לנהל משק בית. אנחנו בודקים את האפשרויות שלא לחזור בכלל. משהו זמני לא יגרום לנו לחזור".

עריכה: שני רומנו

26/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris