אודי סגל וענת דוידוב

"לעיתים נדירות חיסולים משנים מצב אסטרטגי"

אלוף (מיל') דן הראל, סגן הרמטכ"ל לשעבר, על השפעת חיסולו של חסן מהדווי: "הדבר העיקרי שמרתיע את האיראנים מלפתוח במלחמה אזורית זה ארה"ב"


חסן מהדווי, מפקד כוח קודס בסוריה ולבנון, חוסל בתקיפה של חיל האוויר סמוך לשגרירות איראן בדמשק. באיראן מאיימים - התגובה תגיע. ענת דוידוב וניסים משעל דנו בכך ב־103fm עם האלוף (מיל') דן הראל, לשעבר סגן הרמטכ"ל, אשר התייחס לחיסול המוצלח ולהשפעתו על המשך המערכה.

"מה התובנה שלך?", התעניין משעל בפתח השיחה, והראל השיב: "יכולת מבצעית ומודיעינית מאוד גבוהה של צה"ל. אני מקווה שמישהו חשב על האפקט האסטרטגי, אבל אין ספק שהאיש בן מוות. אני מקווה שלא יחליף אותו מישהו יותר טוב ממנו. זה לא עניין של הרתעה, יש כאן עניין אידאולוגי וזה נושא מאוד מאוד כבד. אני לא חושב שהם יורתעו, יש להם מטרה אסטרטגית, הם פועלים לאור אידאולוגיה מסוימת. כנראה זה יהיה מאבק ארוך מול איראן. הדבר העיקרי שמרתיע אותם כרגע מלפתוח במלחמה אזורית עם החיזבאללה ביוזמתם זה ארה"ב".

הראל המשיך והדגיש כי "אני מקווה שההרתעה הזו תחזיק ונמשיך לנהל באקסקלוסיביות מסוימת את הלחימה בעזה. מי שמצפה שאיראן תעשה פניית פרסה ותתחיל לשאוף לשלום עולמי, אני לא חושב שזה יקרה. צר לי לאכזב, לפחות לפי דעתי, היא הרבה רחוק מדי מכדי לחשוב פעמיים. יש לה שלוחים גם בעיראק, שירו את הטיל שיוט אתמול, גם לבנון מושקעת בזה, זה חלק מאסטרטגיה של יצירת ציר שרוצה להשיג שליטה במזרח התיכון בשלב הראשון, ולאחר מכן להיות סוג של מעצמה תת יבשתית. הדבר הזה זה לא מה שיעשה את ההבדל, עוד שהיד נפל, ממשיכים בדרך הארוכה".

לאור אמירותיו תהו צמד המגישים מה היה המניע להוציא את חיסולו של חסן מהדווי, אם פעולה מסוג זה לא בהכרח משנה את התמונה הכוללת של העימות. הראל חידד: "יכול להיות שתהיו מטרות אחרות מאחורי העניין, יכול להיות שהוערך שהוא מביא ידע ייחודי, אין לי מושג, אני לא בתוך העניינים. אני מספיק ותיק במערכת הביטחון הישראלית כדי לדעת שחיסולים לעיתים נדירות משנים מצב אסטרטגי, הם ניצחון טקטי. הציבור הישראלי אוהב להתבשם בזה, אבל זה לא מה שיעשה את ההבדל".

"לא רואה את הממשלה הולכת להסדר חטופים"

באשר להשפעת החיסול על המשא ומתן מול חמאס בנוגע לעסקת שחרור חטופים נוספת, הבהיר: "אני לא חושב שהעניין של האיראנים יפגע במשא ומתן, השאלה היא מה אנחנו רוצים ומה אנחנו מוכנים לשלם. כמו שאני מתרשם, יש לי סימן שאלה כמה הממשלה הזו באמת רוצה להחזיר את החטופים. היא לא מוכנה לשלם את המחירים שיידרשו. לכן בעניין הזה אני די פסימי. גם הקשר בין סינוואר לאיראן הוא לא מי יודע מה הדוק. גם הגעה לסינוואר והריגתו, אז יקום עוד יחיא אחר, הסוגיה היא מה אנחנו רוצים לעשות ברצועה. הצבא נלחם נפלא, באמת - בתחבולנות, מקצועיות, רוח לחימה, אומץ לב, ניצחון טקטי מוחלט בכל מפגש. מצד שני לא ברורה לי התכלית האסטרטגית, היא לא ברורה גם לצבא".

"הצבא מדשדש ברצועה, לא יודע מה רוצים ממנו בפן האסטרטגי, כתוצאה מזה שאין החלטה מה אנחנו רוצים שיהיה ברצועה ביום שאחרי", ביקר. "הצבא מסתובב בעיגולים. אנחנו רואים את החמאס משתקם בכל מקום שאנחנו לא נמצאים שם. זה לגמרי המחלקה של הדרג המדיני, בגלל מתחים פוליטיים בממשלה לא מסוגל לשבת ולהגיד מה הוא רוצה ביום שאחרי ברצועה, וחמאס כדי למוטט את השלטון צריך להציב שלטון אחר במקומו. את ההחלטות האלה לוקחים לפני המלחמה או מייד עם פריצה, כדי שהצבא ידע לכוון את הפעולה המבצעית".

לסיום הביע הראל את דעתו על דרישת ארגון הטרור להשיב את התושבים לצפון רצועת עזה. "זה תלוי במצב הטקטי ברצועה. אבל אני לא רואה את הממשלה הולכת להסדר חטופים בכלל מסיבות אחרות, מסיבה שיש אגף שלם בממשלה שלא מוכן לשחרר אלפי טרוריסטים, שלכולם ברור מה יהיה המחיר, וכולם עוקפים את הנקודה הזו אפילו לא באלגנטיות. כאשר אנחנו בדרג המדיני שלנו לא חלוטים מה באמת מוכנים לעשות כדי להחזיר את החטופים, אז הם ימשיכו להיות במנהרות של חמאס, לצערי הרב".

"ישראל צריכה להודיע שהמלחמה הסתיימה?", הקשה משעל, והראל סיכם: "לא, יש גורמים פוליטיים שנמנעים ממצב שבו יגידו שהמלחמה נגמרה, כי אז נצטרך להתפנות לדברים אחרים, והצבא מסתובב ברצועה, 200 אלף מפונים לא יודעים מה יהיה העתיד שלהם מחר בבוקר. כל הדברים האלה, הממשלה, אם היא תמשיך, בחירות, כל הדברים מחכים לרגע שהמלחמה תיגמר, אפילו רפיח שמשתמשים בה כסוג של ספין ולא הולכים אליה, אז מחכים".

עריכה: שני רומנו

02/04/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דן הראל
דן הראל  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris