כשחושבים על ענף הבנייה, קשה לחשוב שהוא מאוזן מבחינה מגדרית, גם במציאות המתקדמת לכאורה של 2024. אך ההפך הוא הנכון: בתחום הבנייה בישראל משולבות יותר ויותר נשים בכל שנה, כאשר השאיפה היא לאזן בין שני צדי המתרס כמה שיותר. בפרק השני של 'מהנדסים בנייה', על כל המתחדש בענף המרתק, אירח אהוד לביא את עורכת הדין בשמת פלג סרצ'נסקי, מנכ"לית איגוד המהנדסים, ויחד ערכו שיחה פתוחה על הסוגיה החשובה.
"נשים בענף צריכות להיות בכל מקום", פתחה בשמת. "בסוף אם אתה מומחה, אתה צריך להיות בכל מקום, ולא במקומות שונים מהגברים". בתגובה, הדגיש אהוד: "חשוב להבין שנשים מהוות 51 אחוזים מהאוכלוסיה, אבל בענף שלנו הן מהוות 20 אחוזים בלבד - ורובן בתכנון ופחות בביצוע".
עו"ד פלג סרצ'נסקי טענה: "לנשים יש משהו שמרגיש יותר נוח להיות במשרדי תכנון ולא באתר בנייה. נשים שנכנסות לביצוע ולניהול פרויקטים מגלות עולם קסום ומופלא, הן אוהבות להיות בתחום ולא מרגישות מוקטנות או שוות פחות. לפעמים יש גבות שמורמות אבל ככל שהזמן עובר יש פחות ופחות. לפני כשנה וחצי פנתה אליי ראש החוג להנדסה באוניברסיטת בן גוריון וביקשה שנייצר תוכנית מנטורינג לסטודנטיות בשנה ב'. התוכנית התרחבה לכלל הסטודנטיות, ועשרות מהנדסות ליוו סטודנטיות. בסופו של דבר קיימנו מפגש ושמענו כמה הפרויקט הזה השפיע עליהן, ביניהן סטודנטיות שהתלבטו אם להמשיך במקצוע. זה נתן להן את ההזדמנות לשאול את השאלות בדרך נגישה ובלתי אמצעית. אחת השאלות שנשים שואלות את עצמן זה איך אסתדר עם בית ומשפחה בתוך עולם גברי. כשהן בוחרות במקצוע, יש המון סיפוק וגאווה".
מהי הדרך לעודד נשים להיכנס לענף הבנייה? "לצערי הממשלה לא מבצעת פעילות בעניין", טענה. "אבל כן יש מקום לזה. כשרוצים שנשים ירצו לפנות לתחום ההנדסה והמדעים המדויקים, החינוך מתחיל בתיכון. המדינה צריכה להחליט שהיא מחנכת לכיוונים של הנדסה, נושא הבנייה במדינת ישראל חייב לעבור לקדמת הבמה. יש לנו המון תשתיות ובינוי לייצר, אנחנו לגמרי הקטר שמוביל את המשק. יש הרבה גורמים שצריכים להיות מעורבים פה. זה לעבוד עם משרד החינוך בנושא ההשכלה, עם משרד העבודה, עם המשרד לשוויון חברתי כדי להחזיר מהנדסים שפרשו, ועם משרד העלייה והקליטה כדי להשאיר בארץ הנדסים שעלו מחו"ל. כמעט בכל משרד ממשלתי אנחנו מנסים לייצר אינטראקציה. העבודה עוד רבה, אנחנו רק בתחילת הדרך".
"בעבר זה היה שהגבר עובד והאישה נשארה בבית", סיכם לביא. "עם היציאה לעבודה ונתוני ההשכלה היום באוכלוסייה, משרדי התכנון עדיין של גברים. אני מקווה שהיחס הזה יתהפך, ושזה יצמיח הרבה משרדים שמנוהלים על ידי נשים". "הייתי שמחה אם לא היינו בשיח של מגדר, שזה היה פשוט קורה מאליו", אמרה עו"ד בשמת פלג סרצ'נסקי, מנכ"לית איגוד המהנדסים, "אנחנו רואים יותר ויותר נשים שמעבירות הרצאות מקצועיות בכנסים. הייתי רוצה שלא נתייחס לזה בקטע של נשים וגברים, אלא שזה ייראה לכולנו טבעי שנשים יהיו שם. זה דורש עבודה מערכתית רחבה מאוד מכל הכיוונים, אבל המדינה חייבת לדאוג לזה מגיל מאוד צעיר".
עריכה: איתי נקסון ומיכל קדוש