הכתב והפרשן המדיני ברק רביד ('וואלה') שוחח עם אודי סגל וגיא פלג ב־103fm על הניסיונות האמריקנים להשיג עסקת חטופים, כשברקע האפשרות למבצע צבאי של ישראל ברפיח.
"ביידן שם את כל הכסף שלו על עסקת שחרור חטופים שתביא להפסקת אש זמנית, שבתקווה שלו תביא להפסקת אש יותר ממושכת, ובתקווה עוד יותר גדולה שלו שאולי זה יביא לאותה עסקה, מגה דיל עם סעודיה, ולהשגת הישג היסטורי ערב הבחירות בארה"ב, אבל בשביל שכל הדברים האלה יקרו, הוא חייב עסקה לשחרור חטופים, ולכן רואים אותו גם לוחץ על נתניהו וגם על אמיר קטאר וגם על נשיא מצרים, ובעצם עושה הכול כדי שהדבר הזה יקרה, כי כל האסטרטגיה הרחבה יותר שלו ליום שאחרי המלחמה תלויה קודם כול בהשגת עסקת חטופים", הסביר רביד.
עוד סיפר: "אחד הדברים שכמה מהיועצים של ביידן אמרו לי זה שבעצם חלק גדול מהאסטרטגיה שלהם תלויה באדם שהוא משוגע ומטורלל. הם התכוונו לסינוואר, ולכן הדבר הזה מאוד בסכנה. מבחינת נתניהו, הם מציעים לו אלטרנטיבה. אומנם אולי לא תשיג את הניצחון המוחלט כפי שאתה מתאר אותו בחודשים האחרונים, אבל אנחנו מציעים לך משהו במקום - אם תעשה את העסקה הזאת, דבר ראשון אתה תשחרר את החטופים, אתה אומנם תאלץ לסיים את המלחמה, אבל תוכל לקבל מסלול להסכם שלום היסטורי עם סעודיה ובעצם לעזור לבנות את אותה ברית אזורית שראינו אותה בפעולה במהלך ההתקפה האיראנית, והיא יכולה להיות הרבה יותר גדולה ומשמעותית ממה שראינו בהתקפה האיראנית - משהו שהוא גם לא רק ביטחוני, אלא גם כלכלי ומדעי, כמו שראינו בהסכמי אברהם, רק פי 100 יותר גדול. נתניהו יצטרך להחליט אם המורשת שלו תהיה 7 באוקטובר או שהיא תהיה שאולי הוא יוכל להשיג הסכם שלום עם סעודיה".
בהמשך פירט רביד את פרטי עסקת החטופים שבה דנים: "זו עסקה שבמסגרתה כולם משתחררים, לפחות להבנתי את עקרונות העסקה הזאת. זה אומר שאחרי השלב ההומניטרי, שאלה אותם כ־30 חטופים, יגיע השלב הבא שבו מצד אחד ישראל מסכימה לדון על סיום המלחמה, ומצד שני, בתמורה כל החטופים שנותרו, אלה שחיים ואלה שאינם בין החיים, חוזרים חזרה לישראל, ובעצם ככה מסתיימת לה המלחמה".
"זה אולי משהו שכבר היה על השולחן כמה פעמים בחצי שנה האחרונה. עכשיו, מה אמצעי הלחץ שיש על סינוואר? זו באמת שאלה טובה, כי רוב קלפי הלחץ שלנו כבר נעלמו ולא איתנו, נותר רק רפיח. יש הרבה אנשים, גם בבית הלבן וגם בלשכת ראש הממשלה, שסבורים שחמאס באמת מורתע מהנושא הזה של מבצע ברפיח. אני לא משוכנע שזה המצב, אבל זה בעצם נותר קלף הלחץ האחרון של ישראל", הוסיף.
לטענתו, "שימו לב להודעה שביידן הוציא בסיום השיחה עם נתניהו, השורה האחרונה של ההודעה אמרה 'הנשיא חזר על עמדתו הידועה בנושא רפיח'. כשהאמריקנים רוצים להגיד שהם מתנגדים למשהו, הם יודעים להגיד את זה טוב מאוד, זה לא הופיע בהודעה, ולכן אני בכלל אתפלא אם אנחנו נגלה שחל שינוי, ושאם חמאס יגיד 'לא' לעסקה הזאת, יכול להיות שישראל באמת תצא למבצע ברפיח, ואם ישראל תצא למבצע ברפיח, זה אומר שהנשיא ביידן נתן אור ירוק לזה. אני חושב שחמאס, אני מניח, יודע את זה היטב".
במהלך השחה, הביע את דעתו גם לגבי החשש מצווי מעצר בין־לאומיים נגד בכירים ישראלים דרך בית הדין הבין־לאומי בהאג: "אני לא חושב שזה ספין, אני לא חושב שנתניהו ממציא פה משהו שלא קיים. להבנתי, מה שקורה בפועל זה שגם קבוצה של ארגונים לא ממשלתיים, מערביים, וגם הרשות הפלסטינית וממשלת דרום אפריקה מפעילות לחץ מאוד כבד על התובע כבר כמה שבועות להוציא צווי מעצר נגד בכירים ישראלים".
"אני לא יודע על שום החלטה שהתובע קיבל להוציא צווי מעצר כאלה, אבל אני מניח שזה הדבר שגרם ללחץ הזה בישראל שאולי זה יקרה. לארה"ב יש אמצעי לחץ על התובע בבית הדין הבין־לאומי בהאג. הממשל האמריקני תמיד יכול להחזיר את הסנקציות שממשל טראמפ הטיל על בית הדין בהאג. אני עוד לא רואה את זה קורה, כי לפחות ממה שאני שומע מאנשים פה, אף אחד לא מכיר החלטה שהתקבלה להוציא צווי מעצר. יש לחצים על התובע, הדבר הזה בהחלט נשקל בעקבות אותם לחצים, אבל לפחות אני לא מכיר ואני לא שמעתי פה אדם אחד שמכיר את זה שהתקבלה החלטה לעשות את זה", סיכם.
עריכה: אמיתי דואק